Kereső toggle

Gyurcsány Orbánt dicsérte

Fejreállt viszonyok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mintha megfordultak volna a politikai pólusok ezen a héten: Orbán Viktort és a Fideszt épp a jobboldalról érte számtalan kritika, miközben Gyurcsány Ferenc több alkalommal is jónak, örömtelinek nevezte Orbán álláspontját.Varga Mihály és Áder János. Dicséret balról, kritika jobbról Fotó: V. Sz.

Határon innen és túl is nagy port kavart fel, hogy a Fidesz megszavazta Románia uniós csatlakozását. Sokak előzetes várakozásaival ellentétben a nagyobbik ellenzéki párt a parlamenti szavazáson keleti szomszédunk uniós integrációja mellett voksolt. Tette ezt annak ellenére, hogy vezetői – köztük Szájer József és Orbán Viktor – korábban több alkalommal jelezték: szavazásukat Erdély autonómiájának megadásához fogják kötni. Sajtóértesülések szerint végül azért döntöttek az igen mellett, mert az RMDSZ és az ottani magyarok többsége is azt várta a Fidesztől: szavazzon igennel.

A radikális jobboldal azonban már a szavazás előtt is korábbi ígéreteit kérte számon a nagyobbik ellenzéki párton. A Jobbik aktivistája a szavazás napján röplapokat szórt a parlamenti ülésterembe, a karzatról pedig transzparenst lógatott le, amin a "Ne legyetek hazaárulók!" szöveg volt olvasható. A szavazás után a radikális jobboldal a Fidesz pálfordulásáról beszélt, azt állítva: a Fidesz elnöke elvesztette az erkölcsi és politikai alapot a határon túli magyarság érdekeinek képviseletéhez. Mérsékeltebb hangok ugyan Gyurcsány felelősségét firtatták, ám ezeket elhalványítják Fidesz közeli újságírók korábbi kijelentései. Bencsik András például egy évvel ezelőtti írásában "ócska nemzetáruló"-nak nevezte azt, aki megszavazza Románia csatlakozását.

A jobboldallal ellentétben a parlament hétfői ülésén Gyurcsány Ferenc több alkalommal is "megdicsérte" az ellenzék vezérét. A miniszterelnök örült annak, hogy Orbán szerint jó a nyugdíjkorrekcióval kapcsolatos javaslatuk, és azt is örömtelinek nevezte, hogy az euró bevezetésének kérdésében rugalmasabb állásponton van, mint párttársa, Varga Mihály.

Káosz a határon

Október elsejével érzékelhetően megnehezedett a román állampolgárok számára a nem vízumköteles országokba való utazás. Az új rendelet értelmében érvényes útlevelén felül egészségügyi biztosítással, menettérti jeggyel (gépkocsi esetén zöldkártyával), a szükséges mennyiség? valutával, illetve az utazás célját és a
kinttartózkodás körülményét igazoló okirattal kell hogy rendelkezzen a hazáját elhagyni kívánó honpolgár. Emellett rokonlátogatáshoz elengedhetetlen a fogadó személy által küldött meghívó, amit hivatalos fordítóval kell román nyelvre lefordíttatni.

Az intézkedés következtében az elmúlt napokban folyamatosan csökken a hazánkba érkező román állampolgárok száma. 

A törvény életbelépése után két nappal Lamperth Mónika magyar belügyminiszter telefonon kérte a szigorítás feloldását arra hivatkozva, hogy a román fél által alkalmazott szigorítást nem írja elő az Európai Unió, ráadásul nem tesz különbséget a schengeni térség, illetve az azon kívüli országokba történő beutazás között. Azt javasolta, a szigorítás csak a schengeni térség országaiba utazó román állampolgárokra vonatkozzon. A magyar fél érveit Vasile Blaga elfogadta, és ígéretet tett arra, hogy a Magyarországra utazni kívánó román állampolgárok hamarosan mentesülnek a szigorítás alól.

Olvasson tovább: