Kereső toggle

Kis pártok a léc alatt

Akik futnak még

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A legfrissebb kutatások szerint se az SZDSZ, se az MDF támogatottsága nem éri el az ötszázalékos küszöböt, ami a parlamentbe jutáshoz szükséges. Természetesen próbálkozások vannak a szavazók elérésére. Itt van például a szabaddemokraták Liberális Hét elnevezés? akciója. A kulturális programsorozaton belül 100 településen összesen mintegy 185 ezer kérdőívet gyűjtöttek össze a párt aktivistái, ezzel is keresve a hangot a párt és a választók között. Ám ezzel csak az eddigi szavazóikról tudtak egy friss adatbázist készíteni.Demszky Gábor. Lefelé araszol Fotó: Vörös Szilárd

Másik fontos kérdés, amivel szimpatizánsokat szerezhetett a liberális párt az elmúlt napokban, az euró bevezetésének kérdése. A Marketing Centrum telefonos felmérése alapján a megkérdezettek 45 százalékának az új pénznem 2010-es bevezetése tetszene jobban – ezzel az SZDSZ szavazótábora némileg erősödhetett. Elemzők szerint az SZDSZ-nek nehéz dolga van, ugyanis elfogytak azok az ígéretek, amiket 2002-ben megfogalmaztak. Nincsenek olyan javaslataik már, amiket a következő hónapokban valóra tudnának váltani. Az esélyeiket nehezítené még egy magas részvételi arány is a népszavazáson, ekkor ugyanis magasabb lenne a szükséges szavazók száma is.

Az SZDSZ-nél némileg kisebb támogatottságnak örvendő MDF a kutatások alapján két százalékon áll. Dávid Ibolya a két nagy párt ellen indul, csak a bizonytalan szavazókra számíthat. Esélyeiket rombolja, hogy a Fidesz több olyan politikust is elvitt, akik egyéni körzetekben győztek, nagyjából hatvan-hetvenezer szavazattal csappantva meg ezzel a demokraták szavazótáborát. Az MDF számára a legfontosabb: elhitetni a szavazókkal, hogy aki rájuk szavaz, az nem a Fideszre voksol, nem hozzájuk "vándorol át" az értékes szavazat. Ennek bizonyítására Dávid Ibolya négypárti televíziós vitát hívott össze a pártelnökökkel az euró bevezetésével kapcsolatban, ahol megmutathatná: nincs közük se az MSZP-hez, se a Fideszhez.

Nagy az esély a demokraták és a Centrum Párt fúziójára, bár ez inkább Kupa Mihály pártjának jönne jól. December óta ugyanis a legtöbb szervezet kivált a pártból, az elnök egyedül maradt, nincsenek akik kopogtatócédulákat tudnának majd gyűjteni, segítő jobbként nyúlik most feléjük a demokraták karja.

Olvasson tovább: