Kereső toggle

Bozóki: lezárult a megtűrt korszak

Történelmi látogatás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szimbolikus jelentőségűnek nevezte a Hit Gyülekezeténél tett látogatását Bozóki András kulturális miniszter, aki Gulyás Kálmán egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkár társaságában kereste fel kedden a vallási közösség központját. A minisztert Németh Sándor vezető lelkész és Hack Péter, a Szent Pál Akadémia igazgatótanácsának tagja fogadta. Bozóki András és Németh Sándor. Partneri viszony Fotó: Somorjai

Bozóki András zárt ajtók mögött megbeszélést folytatott az 1979-ben illegális körülmények között alakult, 1989-ben államilag elismert vallásfelekezet vezetőivel, majd megtekintette a Szent Pál Akadémia teológiai főiskolát és a Hit Csarnok épületét. "Én vagyok a magyar demokrácia történetében az első kulturális miniszter, aki ellátogatott ide, és ennélfogva ennek a látogatásnak szimbolikus jelentősége is van" – mondta a megbeszélés után a miniszter. Kiemelte, hogy bemutatkozó látogatásról van szó; a találkozó része annak a sorozatnak, amelynek keretében felkeresi a Magyarországon működő egyházakat. A miniszter korábban járt a katolikus, a református és az evangélikus egyháznál, az izraelita felekezetnél, valamint a Krisna-tudatú hívők közösségénél. Az ötvenezer fősre becsült Hit Gyülekezetéről azt mondta: "rendkívül fontos szereplője a magyar hitéleti tevékenységnek" oktatási és kulturális szempontból egyaránt. Bozóki hozzátette: úgy gondolja, hogy lezárult az a korszak, amelyben a Hit Gyülekezete csak "megtűrt vagy szektásnak bélyegzett szereplője volt a magyar hitéletnek". "Jövetelem célja annak megmutatása volt, hogy konszolidálódik a viszony a magyar állam és az egyház különböző szervezetei, például a Hit Gyülekezete között" – közölte. Hangsúlyozta: "Ebben az új korszakban, ahogy a többiekre is, ugyanúgy partnerként számítunk a Hit Gyülekezetére." 

Németh Sándor vezető lelkész úgy értékelte, hogy "a gyülekezet kapcsolata az állammal, illetve a kormánnyal jelen pillanatban korrektnek mondható ".

"Ez számunkra nem mindennapi esemény, én ezt a látogatást történelminek is tulajdonítom" – mondta. Hozzátette, hogy a gyülekezet életében lezárul egy szakasz, és elindul egy olyan időszak, amikor a közösség a magyar társadalom megbecsült tagjaként, az "egyházaknak megbecsült részeként" tevékenykedhet. "Bízom abban, hogy a jövőben a gyülekezetnek a kapcsolata a mindenkori kormányokkal, illetve az állammal sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, a tevékenységünk többnyire az építkezést fogja szolgálni, és nem az önvédelmet" – mondta.

A lelkész kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, hogy körülbelül öt éve "tűzszünet veszi körül" a gyülekezet tevékenységét; véleménye szerint "az előítéletek nagy része a pártállami időszakból ered". Egy másik felvetésre közölte: vannak gyülekezetek, egyházak, amelyekkel kifejezetten jó a kapcsolatuk, jelen pillanatban "nyílt konfliktusról" más egyházakkal nem tud. (MTI)

Olvasson tovább: