Kereső toggle

Védelemre szoruló családok

Pogány Európa

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"A család, mint egy férfi és egy nő kapcsolatára épülő életközösség, az Európában kialakult viszonyok között védelemre szorul." Többek között ez áll a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Kárpátok Szociális Alapítvány által szervezett minapi konferencia nyilatkozatában, amely a házasság és a család fokozott védelmére szólítja fel az európai politikusokat. A rendezvény résztvevői az európai
népességfogyás orvoslásaként a megfelelő bevándorlási politika mellett a tradicionális család intézményét megerősítő, uniós szint? politika kialakítását sürgették. Az emberek többsége ugyanis a mai napig kimutathatóan házasság- és gyermekpárti, és e vágyak realizálását megfelelő nemzeti politikával mindenhol elő lehetne segíteni. Ennek alátámasztásául elhangzott az is: a – főként észak-afrikai és közel-keleti – többgenerációs bevándorlók európai beilleszkedése sokkal komolyabb társadalmi konfliktusokkal jár, mint például az USA-ba települő etnikumoké, hiszen az amerikai társadalom sokkal befogadóbb és sokszín?bb, mint az európai.Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a konferencián. Hiányolja a családbarát politikát Fotó: MTI

A felszólalók – köztük Orbán Viktor és Stumpf István – megerősítették: a család és ennek köszönhetően a társadalom egész Európa-szerte bomlófélben van. Ennek ellenszere csak egy olyan nemzetstratégia lehet, amely a hagyományos valláserkölcs alapján állva az erős családpolitika elsődlegességére építi a gazdaságpolitikát: magyarul családbarát módon alakítja szociális, foglalkoztatási és adópolitikáját is. Ez a koncepció szerintük ma teljességgel hiányzik a kormányzati politikából. Őry Csaba európai parlamenti képviselő szerint a hazai munkahelyek 95 százalékában 10 fő alatti a foglalkoztatottak száma, ugyanakkor hiányoznak a kis- és középvállalkozások – köztük a családi vállalkozások – rugalmas és változatos munkarendjéhez igazodó jogi és gazdasági feltételek. Pusztán emiatt rengeteg potenciális munkavállaló – családanya, 40 év feletti, fogyatékos – kiszorul a hazai munkapiacról – fogalmazott a Heteknek Őry. Holott a nyolcórás munkaidőnek mára vége, és egyre inkább az atipikus foglalkoztatási formák kerülnek előtérbe. A határon túli magyarok esetében sem az anyaországba való áttelepítésük, hanem inkább a "helyben tartásuk" s egy tágabb társadalmi-gazdasági térbe való beillesztésük lehet előremutató. A konferencián elhangzott: a születésszámra pozitívan hatna, ha a nyugdíj összegébe a felnevelt gyermekek számát is belekalkulálnák. 

A Budapesti Nyilatkozat Európa kulturális és erkölcsi hagyományaira hivatkozik, és nem a kereszténységre. Lakner Zoltán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársa, a konferencia egyik szervezője lapunknak kifejtette: ha a vallási hivatkozást belefogalmazták volna, akkor uniós szinten eleve lehetetlen lenne érdemben tárgyalni róla. "Tudomásul kell venni, hogy ez egy pogány Európa, itt rosszabb a helyzet, mint Ázsiában, Afrikában vagy Amerikában." Arra a kérdésre, hogy a valláserkölcsi alapon való társadalmi megújuláshoz nem kellene-e először a különféle egyházaknak maguknak is megújulniuk, Lakner Zoltán úgy reagált: ennek boncolgatása nem a politikusok tiszte, ez az egyházak belső ügye. 

Szexpláza lesz a Lurdy házból?

Nemrégiben napvilágot látott a hír, miszerint Vermes János, a Moulin Rouge revüszínház igazgatója olyan szexipari szórakoztató létesítményt tervez a Lurdy bevásárlóközpontban, ahol az ilyen jelleg? szolgáltatásokat igénylő kuncsaftok "mindenhez egy helyen" juthatnak hozzá, legyen szó akár szexkellékekről, akár peepshow-ról. Az egységesen ezer forintos belépti díj fejében még a prostituáltak is szabadon kínálhatnák bájaikat, alig kőhajításnyira a bevásárlóközpontokban megszokott üzletektől. Az előzetes tervek értelmében a szexipari komplexum 5500 négyzetméteren, csaknem félszáz, a "profilba vágó" üzlet közreműködésével nyílna meg idén októberben. 

Az üzletközpont dolgozóinak többsége nem fogadta osztatlan lelkesedéssel a szexpláza hírét. Az egyik iroda alkalmazottja úgy gondolja, egy ilyen "intézmény" esetében minden azon múlik, lehet-e egyáltalán a tevékenységét kontrollálni, keretek közé szorítani. Mindezek hiányában félő, hogy lebujjá válhat az egész Lurdy Ház – állítja. 

A szexplázával kapcsolatos ellenérzések pártállástól függetlenül egységfrontba kovácsolták a IX. kerületi önkormányzat képviselő-testületét. Zombory Miklós alpolgármester szerint törvényi eszközökkel aligha akadályozható meg a tervezett projekt létrehozása, ezért a médián keresztül tiltakoznak. Az alpolgármester maga 28 évet dolgozott tanárként, és mint ferencvárosi lakos is úgy véli, hogy a projekt egy – ugyan nem gazdag, de – szépen és stabilan fejlődő, jól működő kerületet tenne tönkre, ha felbukkanna a környéken a pornó, a szex, és az erre esetleg rátelepülő bűnözés. Így hát válasza "százszor és ezerszer is nem", közölte kérdésünkre. 

Kammermann Csaba, két kiskorú gyermek édesapja kifejezetten ellenzi a szexpláza terveit. Elmondása szerint családjával együtt rendszeresen látogatja a Lurdy Ház szombatonkénti színvonalas gyermekrendezvényeit, amelyek után szívesen ruccannak el valamelyik helybeli étterembe és a bevásárlóközpont játszóházába is. A férfi attól tart: a vállalkozás "tevékenysége" nem marad majd meg a négy fal között, és a környéken előbb-utóbb megjelennek a bűnözők és a szobakiadók is. 

A Lurdy Házban egyébként jó néhány nemzetközi hírnev? cég bérel irodát, melyek feltehetően nem vennék szívesen, ha egy bordélyház mellett kellene üzemelniük. (Takács Gabriella)

Olvasson tovább: