hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Visszatérő önbizalom
Kampánygyűlés után kampánykezdett

2004. 04. 19.
Végre nem a zavar látszik az MSZP-n, kiderült, hogy van koncepciónk a választások megnyerésére – mondta egy szocialista képviselő annak kapcsán, hogy az Index újságírója inkognitóban beszámolt egy szűk kör? kampányrendezvényről. Az említett képviselő vidéki fórumainak hangulatából "vette le" ezt a megállapítást. Beszámolója szerint hallgatósága, a párt törzsközönsége támogatta a Fidesszel szembeni harcos fellépést, és eddig pipogyának tartották a nagyobbik kormánypárt reakcióját az ellenzéki támadásokra. Egy MSZP-s elnökségi tag szerint viszont rosszkor jött a nyilvánosság, mivel ezzel oda az "árokbetemető", a társadalmi konszenzuson munkálkodó, békés MSZP-imidzs. 

Az Index internetes portál munkatársa a párt Csapatjáték nev? kampánystábjának üléséről tudósított inkognitóban. Több felszólaló közül Tóbiás József pártigazgató és Ron Werber kampánytanácsadó beszéde váltott ki ellenzéki kritikát. 

Tóbiás József egyrészt a "bemelegítő részben" retorikai fogásokkal igyekezett megmozgatni a hallgatóságot: "Akarjátok látni a Fidesz győzelmét?" "Neeem." "Akarjátok látni az MSZP győzelmét?" "Igeeen." 

Majd folytatta: "Ma nincsenek köztünk egyenlőbbek. Ma csak egyenlők vannak. Ma csak katonák vannak. Ma nem lehet a szobából választást nyerni. Ma csak katonák vannak. Ki kell menni a piacokra, az utcákra, a terekre. A társadalom nincs tisztában, hogy mi zajlik körülötte. Csak az lebeghet előttünk, hogy megtettünk-e mindent, hogy az emberek elmenjenek szavazni. Nekünk innen úgy kell hazamennünk, hogy mindenki számot vet: az elkövetkező két hónapot nem otthon tölti. Mi köszönünk az embereknek először reggel, és mi kívánunk nekik jó éjszakát. Nem a tisztes helytállás, a győzelem a cél."

A kampányigazgató azt is kijelentette: "Ezen a meccsen fair play díjat nem osztanak. Nem érdekelnek a választási és etikai kódexek, de az ellenfél egyéni szabadságjogait tiszteljük (...), a végén megbeszéljük, hogy mennyi a bírság." 

A tudósítás szerint Ron Werber azon túl, hogy lefasisztázta a Fideszt, meglepő módon az MSZP-ről is negatív kórképet festett, ahol "a saját fantáziájában mindenki miniszterelnök és pártelnök". A pártban a négy fal között mindenki hatalmas stratéga, mégis folyamatosan zuhant a párt népszerűsége. Werber azt javasolja, hogy ne olvassanak újságot, "különösen a vezetők ne, mert depressziósak lesznek". A Fidesz szinte minden területen jobb az MSZP-nél, de az ellenzéki párt győzelme esetén a gyűlölet, a megosztás kerekedne felül. 

Az izraeli tanácsadó két területre összpontosított: az állam és az egyház viszonyára, valamint az abortuszra. "Hogy Kovács Magda a pápa ellen van, az (…) marhaság." "Magdi nem a pápát sértegette, mivel a Vatikán egy állam, amelynek önálló külpolitikája van, amelyet az Európai Parlament többsége ellenez." 

Szerinte a Fidesz "egyemberes párt", a legfőbb kritérium, hogy "ki imádja Viktort, ki h? Viktorhoz". 

A választás lehetőséget nyújt arra, hogy "ne úgy legyen két nagy párt Magyarországon, hogy van egy szocialista, és van egy fasiszta". 

A kampány május 15-én kezdődik Budapesten. "Olyan erődemonstráció következik, amelyet ez a párt még nem látott." "Minden iroda, minden logisztika, az összes MSZP-képviselő a rendelkezésetekre áll." Ha a miniszterelnök egy megyeszékhelyre látogat, akkor "több száz vagy több ezer aktivistát kell mozgósítani". 

Az Index cikkét követően Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a Magyar Távirati Irodának azt mondta: a Fidesz ügyvezető elnöksége úgy ítéli meg, hogy a szocialista párt hadat üzen a nyugodt mérlegelésen alapuló demokratikus választásoknak, a magyar emberek biztonságérzetének. A Fidesz azonban az EP-választásig hátralévő időszakban is arra törekszik, hogy az emberek mindennapi problémáira, a valóság egyre nyomasztóbb kérdéseire hívja fel a figyelmet, és ezekre keressen választ. 

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője lapunknak kifejtette: a werberi-tóbiási erőszakos stratégia rendkívül aggasztó, mivel úgy tűnik, hogy az ország, a társadalom mesterséges megosztására törekednek. Előre megfontoltan olyan belpolitikai jelleg? kérdésekben kívánnak durva konfliktushelyzetet teremteni, mint az abortusz és az egyházak társadalmi szerepe, amely területeket eddig nyugalom és közmegegyezés jellemzett. 

A pénteki rendezvényen résztvevő Kovács László pártelnök a tudósítás megjelenése után az MTI-nek nyilatkozva nem foglalkozott a Tóbiás által emlegetett etikai kérdésekkel, ellenben etikátlannak nevezte az online hírlap eljárását, s "szövegösszefüggéseiből kiragadottnak" minősítette a tudósítást. 

Horn Gyula volt miniszterelnök, az MSZP európai uniós kampányának vezetője elhatárolódott a kampányülésen elhangzottaktól. Mint mondta: "Ez a hangnem és ez a stílus idegen tőlünk. Mi sikeres kampányra és nem háborúra készülünk, de nem hagyjuk szó nélkül ellenfeleink hazugságait és rágalmait sem. De helyükre kell tenni a dolgokat: a kampányértekezleten elhangzottak nem azonosak az MSZP álláspontjával."

Mindenki hozzon magával még egy aláírást

Schmitt Pál, a Fidesz európai parlamenti listájának vezetője a héten bejelentette, hogy mintegy negyedmilliónyian írták alá eddig a Fidesz márciusi szövetségi gyűlésén meghirdetett nemzeti petíciót. A nagyobbik ellenzéki párt egymillió aláírás összegyűjtésére szólított fel, amellyel a tartós gyógyszerárcsökkentés mellett a privatizáció leállítását, a lakástámogatás korábbi rendszerének visszaállítását és a gazdák nagyobb támogatását követelik, valamint azt, hogy az energiaár-emelés ne haladja meg az évi öt százalékot.

"Alapos a gyanú arra, hogy a Fidesz az egymillió aláírás döntő többségét internetes csalással fogja összegyűjteni. Ennek mind a jogi, mind a technikai lehetősége megvan" – mondta lapunknak Zuschlag János, a Fiatal Baloldal elnökhelyettese Schmitt bejelentésére reagálva. A szocialista képviselő arra utalt, hogy az aláíróívet a világhálón keresztül is alá lehet írni, és egy számítógépről korlátlan mennyiség? fiktív szignót lehet elküldeni. "Mi Josip Tot nevében háromszor is sikeresen kitöltöttük az online adatlapot. Ha a Fidesz ki akarta volna zárni a csalás lehetőségét, akkor egy számítógépről csak egyszer lehetne regisztrálni" – magyarázta Zuschlag, aki szerint egymillió aláírást jóindulatúan és törvényesen lehetetlenség összegyűjteni. Hozzátette továbbá, hogy az sem tisztázott, a Fidesz miképpen fogja kezelni az aláírásokkal együtt begyűjtött személyes adatokat. 

A képviselő szerint ugyanis fennáll a lehetősége annak, hogy a nagyobbik ellenzéki párt külön adatbázisban rögzíti ezeket az információkat, és később saját céljaira használja majd azokat.

"Zuschlag János összevissza beszél. Egyszer azt mondja, hogy a Fidesz valamiféle választói adatbázist akar összegyűjteni a petíció kapcsán, máskor pedig azt, hogy a kitöltött aláíróívek hamisítványok. A két állítás logikailag ellentmond egymásnak. Képviselőtársamnak el kellene döntenie, hogy most melyik vádat képviseli" – fogalmazott lapunk megkeresésére Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. Hozzátette, hogy a több mint negyedmillió kitöltött aláíróív közül csupán négyezer érkezett be hozzájuk online módon. "Magam is gyűjtöttem aláírást a főváros több pontján. Kőbányán és Pestszentlőrincen is azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan támogatják a kezdeményezésünket, érezhető a hangulatváltás ezekben a városrészekben a korábbi aláírásgyűjtéseinkhez képest" – mondta a szóvivő. 

(S. I. – H. ZS.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!