Kereső toggle

Hazánkba érkezett a hírhedt holokauszttagadó

Nálunk nincs kitiltva

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

David Irving történész, mintegy harminc könyvek szerzőjeként ismertté és holokauszttagadása miatt hírhedtté vált angol író előadó körutat tart hazánkban, felszólal a MIÉP október 23-ei rendezvényein, és bemutatja az 1956-ról magyarul is megjelent Felkelés cím? könyvét. A több európai országból kitiltott író az ország különböző MIÉP-bázisai mellett könyvbemutatót tart a Fehérlófia, az Emese álma, illetve a Szkíta könyvesboltban.David Irving dedikálja könyvét Hegedüs Zsuzsanna református lelkésznek Fotó: S. L.

David Irving történész a zsidó szövetségek áldozatának tekinti magát azért, mert elvesztette az első, 2000-ben ítéletet hirdető és precedens érték? holokausztpert Angliában. Azóta kitiltották Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Franciaországból, Olaszországból és Ausztráliából is, most azonban a Bocskai Egyetem Színháztermében tarthatott könyvbemutatót a MIÉP népes hallgatósága és a megjelent érdeklődők előtt. "Innen még nincs kitiltva, és amíg bírjuk magunkat, nem is lesz" – jelentette ki Csurka István, a MIÉP elnöke az eseményen. Nem is beszélt róla másként, mint szuperlatívuszokban, és egyenesen Tacitushoz hasonlította a vendéget. A meghívott történész zsenialitását, apró részletekre való érzékenységét úgy illusztrálta Csurka, hogy elmondta: tegnapi közös vacsorájuk után, David Irving hozzá fordult és így szólt: "nem etted meg a sült hal mellé felszolgált sültkrumplit". 

Tudós-Takács János, az 1956-ról szóló Felkelés fordítója nem máshoz, mint Kopernikusz világszemléletet megváltoztató művéhez hasonlította a történész kvalitását, aki többek véleménye szerint, a legkiválóbb művet írta az ötvenhatos forradalomról, noha itt sem volt akkor. A kötet egyébként huszonhárom évvel ezelőtt került piacra, hazai megjelenését azonban "nagy és aljas erők hiúsították meg" – Szőcs Géza fogalmazásában. Irving úr szerint azonban könyve korábbi megjelenését hazánkban a sajátos "magyar jellem" hiúsította meg. Nem mondta ki nyíltan, mire gondol, a szövegkörnyezetből azonban kiderült, hogy anyagiakról van szó. A Gede testvérekkel, mint kiadóval most "igen előnyös szerződést kötött". 

A történész a könyvbemutatón elkövette azt a hibát, hogy őszintén szólt azokról az emberekről, akik a kutatásokban az információk megszerzésében segítségére voltak, így őszinte méltánylással említette meg Vásárhelyi Miklós nevét. A közönség felhördül, előttünk egy aktív nő mondja: "pfuj". Az író tovább védi Vásárhelyit, aki – mint mondja – nézetei miatt hosszú börtönévekkel fizetett. Az aktív nő bekiabál "Kicsit hazudós volt". Később egy hallgató azt javasolja az írónak, hogy a MIÉP naggyűlésén lehetőleg ki se ejtse ezt a nevet…

Az 1956-os felkelés és forradalom egyébként Irving kutatásai alapján antiszemita pogromként kezdődött és csak két nap múlva csapott át a kommunizmus elleni felkelésbe. "A magyar kormányzatot ugyanis zsidó kormánynak tekintették" – fogalmaz óvatosan az író. Újabb bekiabálás: "Az is volt. Ma is az."

Olvasson tovább: