hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mégsem sikkad el az ügy?
Pótmagánvád Deutsch ellen

2003. 10. 26.
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) pótmagánvádat nyújt be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz Deutsch Tamás volt sportminiszterrel szemben a stadion-beléptetőrendszerek miatt. "A vád szerint Deutsch Tamás 1999 és 2002 között, minisztersége idején a stadionrekonstrukciós program beléptető- és informatikai rendszerének közbeszerzésekor különösen jelentős, mintegy egymilliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a minisztériumnak"  – áll a tárca közleményében. 



Deutsch Tamás. Rossz hírek Fotó: Vörös Szilárd

A pótmagánvád benyújtása mellett azt követően döntött a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, hogy a Fővárosi Főügyészség leállította a nyomozást az ügyben. A Deutsch vezette Ifjúsági és Sportminisztérium mintegy 12,7 milliárd forintos támogatást biztosított a 2000-ben indított stadionrekonstrukciós programra. Az elképzelések szerint ebből a pénzből harmincnyolc labdarúgó-stadiont újítottak volna fel, amelyekbe beléptető- és informatikai rendszer kiépítését is tervezték. A tárca jelenlegi vezetésének közleménye szerint ez volt a program egyik legköltségigényesebb része, amelyre 1,7 milliárd forintot irányoztak elő. Később azonban ezt az összeget – mint a közlemény fogalmaz – "Deutsch Tamás utasítására szabálytalanul megemelték 3,2 milliárd forintra". A közbeszerzési eljárás során két érvényes pályázat érkezett: a Siemens Rt. 2,98 milliárd, a Dataware Kft. 4,76 milliárd forintos ajánlatott tett. "Szakértők szerint mindkét ajánlat teljes mértékben megfelelt a kiírásban szereplő követelményeknek. 2001. szeptember 25-én mégis az 1,78 milliárd forinttal drágább ajánlatot tevő Dataware Kft.-vel kötöttek szerződést, még azelőtt, mielőtt elbírálhatták volna a többi pályázó döntés ellen benyújtott fellebbezését" – fogalmaz a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium. A közlemény szerint a nyertes cég végül négymilliárd forintot kapott meg. Így "Deutsch Tamás több mint egymilliárd forint vagyoni kárt okozott a GYISM-nek" – áll a dokumentumban. 

A GYISM-től kapott tájékoztatás szerint a harmincnyolc stadion közül csupán tizenkilencben indultak meg a rekonstrukciós munkálatok, mivel a program meglehetősen alulfinanszírozottnak bizonyult. A jelenlegi minisztérium az érintett önkormányzatok közül tizenhetet kérdezett meg arról, hogy szükségesnek tartják-e a beléptetőrendszert; közülük csak nyolc jelezte azt, hogy igen. Ezt a felmérést az előző tárca, úgy tűnik, nem végezte el, mivel mind a harmincnyolc stadionba megvásárolta a beléptetőrendszert. A több milliárd forint érték? technikai berendezések jelentős része így raktárban porosodik – tárolási költségük havi egymillió forint. A tárca tájékoztatása szerint a rekonstrukciós program folytatása azon múlik, hogy a szükséges összeget a költségvetés biztosítja-e majd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!