hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Öngyilkosok szezonja
Pusztító depresszió

2003. 07. 28.
Az elmúlt hetek hírügynökségi jelentéseit figyelve szembeötlő, hogy szinte minden napra jut egy öngyilkossági eset. Ezek közül a legtöbb a Dél-Alföldön, azon belül is talán Bács-Kiskun megyében fordul elő. Szakértők szerint az önpusztítás első számú oka a depresszió, pontosabban a fel nem ismert, és nem kezelt depresszió. Erre a felismerésre alapozva indítottak el három éve egy kísérleti megelőzési programot Kiskunhalason és térségében. A program eredményeiről, az öngyilkosságok visszaszorításának lehetőségeiről dr. Kalmár Sándorral, a kiskunhalasi Semmelweis Kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosával beszélgettünk.

Hírügynökségi jelentések szerint az elmúlt két hétben mintegy tizenhárom öngyilkosság történt Bács-Kiskun megyében. A leggyakoribb módszer az önakasztás volt, de olyan is előfordult, hogy az illető vonatsínekre feküdt, vagy a magasból vetette alá magát. "Az önpusztításnak szerteágazó társadalmi, biológiai, pszichiátriai okai vannak, a szerelmi bánattól kezdve a gazdasági válságokig. Az egyes esetek mögött azonban leggyakrabban a depresszió, pontosabban a nem felismert és nem kezelt depresszió áll" – magyarázta dr. Kalmár Sándor vezető főorvos. Az öngyilkosságok elmúlt hetekben tapasztalható tömeges előfordulásával kapcsolatban a főorvos kiemelte, hogy az évszakváltásoknál általában megfigyelhető az esetszámok növekedése, de az ilyen mérték? gyakoriság még így is ritka jelenség. 

Kalmár doktor munkatársaival éppen a depresszió és az öngyilkosságok közötti szoros összefüggés felismerésére alapozva indított egy kísérleti programot három éve a kiskunhalasi kórház felvevőterületén. A program lényege, hogy a térség háziorvosait nemzetközi hír? professzorok segítségével felkészítik a depressziós betegek kiszűrésére, akik így megfelelő kezelésben részesülhetnek. Bár nem minden háziorvos mutatott együttműködési készséget, az eredmények így is magukért beszélnek: amíg országosan és a megyében is csupán néhány százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma, addig Kiskunhalason és környékén mintegy húsz százalékkal. (Volt minek csökkennie, hiszen amíg az igen rossznak számító országos adatok szerint tavaly 100 ezer lakos közül 28-an lettek öngyilkosok, addig Halas környékén 1999-ben ez az arányszám még közel 70 volt, és még most is 45. Csak viszonyításul: az USA-ban ez a szám 11, Görögországban 3-4, Egyiptomban az egyet sem éri el.) A főorvos szerint ennél jelentősebb eredményeket is el lehetne érni, ha minden háziorvos komolyan venné a programot. "Hetvenezer depressziószűrő kérdőívet küldtünk ki a háziorvosi rendelőkbe, és kértük, hogy a betegekkel töltessék ki, majd küldjék vissza. Összesen ötezer darab érkezett vissza, ami azt hiszem, igen beszédes adat" – mondta a doktor.

Az öngyilkosságok elkövetésének módjával kapcsolatban kérdésünkre dr. Kalmár Sándor elmondta, nincsenek egyes problémákra jellemző önpusztítási módszerek. "Régen a nem kívánt terhességbe esett lányok kútba ugrottak, szerelmi csalódás esetén gyufát ittak, de ma már az önakasztás vált általánossá" – mondta. Gyakran éri vád a médiát, hogy az öngyilkosságokról való híradással éppen az erre való hajlamot gerjesztik. Kalmár doktor szerint ez a vád nem megalapozott. "Igaz, hogy az öngyilkosságok terén jellemző a modellkövetés, de ez általában olyan esetekben fordul elő, amikor egy közismert személyiség – például egy szépségkirálynő vagy egy popsztár – vet véget önkezével életének. A korrekt híradások következtében nem nő az öngyilkosságok száma" – hangsúlyozta.

Feketelista

Június 7-én hajnalban egy 62 éves nő a kiskunhalasi kórház pszichiátriai osztályán, a mosdóban egy vas-csőre akasztotta fel magát. Mire rátaláltak, már élettelen volt. Két nappal később egy 82 éves ballószögi nő a szociális otthonban a radiátor csövére akasztotta fel magát, egy 53 éves, szintén ballószögi férfi pedig tanyája kapujának oszlopára kötötte fel magát, és mire rátaláltak, már halott volt. 

Másnap Baján egy 74 éves férfi a házuk udvarán álló fészerben önakasztással vetett véget életének. Felesége talált rá, aki egyből értesítette az orvost, de ekkor már késő volt. Az asszony elmondta, hogy férje néhány éve még életvidám, mozgékony ember volt, mostanra azonban a betegsége miatt leépült, és ezt nem tudta lelkileg feldolgozni. Többször is utalt már szóban arra, hogy megunta az életét, ezúttal azonban úgy döntött, hogy maga vet véget a szenvedéseinek. 

Július 12-én újra fekete nap következett. Ballószögön, a szeméttelep mellett egy fára akasztotta fel magát egy 73 éves férfi. Egy 75 éves keceli férfi napközben saját lakásán szintén önakasztással vetett véget életének. Két nappal később Katonatelepen egy 51 éves asszony házuk pincelejárójában kötötte fel magát. Mire a családja rátalált, már nem tudtak rajta segíteni. Egy 54 éves soltvadkerti férfi pedig a helyi vasútállomástól nem messze a sínekre feküdt, ahol egy arra haladó tehervonat elgázolta. Az áldozat olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Szintén két nap elteltével egy 99 éves kiskunfélegyházi férfi lett öngyilkos. Az idős embert saját otthonában felakasztva találták meg.

Az elmúlt hétvégén egy 16 éves fiú a bácsalmási művelődési ház kéményéről vetette le magát szerelmi bánatában. A tinédzser életét vesztette.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!