hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pengeváltás
Döntés a Terror Házáról

2003. 03. 03.
El kell bontani a Terror Háza Múzeum homlokzatához illeszkedő pengefalat – erről szerda délutáni rendkívüli ülésén, az ellenzéki képviselők kivonulása után, hét MSZP-SZDSZ képviselő szavazatával döntött a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága. 

A testület egy héttel korábban, az ülésen többségben lévő ellenzékiek szavazatával hároméves fennmaradási engedélyt adott a pengefalnak a múzeum kérésére. Ezen az ülésen nem vett részt a bizottság három szabad demokrata tagja. 

Demszky Gábor főpolgármester ezt követően – városképi és jogi indokra, a főváros hozzájárulásának hiányára hivatkozva – felfüggesztette a bizottság döntését, és új eljárást kért a testülettől. 

Sasvári Szilárd bizottsági elnök szerdán a napirendi vitában úgy vélte, hogy szükségtelen új döntést hozni, szerinte ugyanis a korábbi jó és kompromisszumos határozattal sikerült három évre nyugvópontra helyezni az ügyet. Ez idő alatt a kormány által jegyzett múzeumbővítési szándékkal egyidejűleg véglegesen rendezhetik a kérdést – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Andrássy utat a Terror Háza Múzeum jelenleg ismert formájával együtt nyilvánították a világörökség részévé. 

Az MSZP-képviselők kezdeményezésére a bizottság többsége napirendre vette a főpolgármester indítványát. Ezt követően az ülésen jelenlévő öt ellenzéki képviselő az eljárás elleni tiltakozásának jeleként elhagyta a termet. 

Az MSZP-SZDSZ-politikusok ezután egyhangúlag megszavazták a korábbi döntés visszavonását, majd határozatot hoztak a múzeum pengefala hároméves fennmaradási kérelmének elutasításáról, s ezzel együtt annak elbontásáról. 

Ráday Mihály (MSZP) a vita hozzászólójaként közölte, hogy az Andrássy utat oly módon nyilvánították a világörökség részévé, hogy egyúttal jelezték a különböző hibákat orvosolni kell. Szerinte ilyen hiba a pengefal, s ennek eltávolítása után fejlődhet az Andrássy út és a világörökség látképe. 

Sasvári Szilárd megítélése szerint politikai megrendelésre politikai döntést született. Az MTI-nek úgy nyilatkozott: "siralmasnak" tartja, hogy Demszky Gábor ilyen technikákat alkalmaz. Úgy vélte, hogy a pengefal bontása még ezután sem törvényszerű, mivel a múzeumnak különböző lehetőségei vannak kérelmek benyújtására. A bizottság elnöke közölte, hogy szívesen közreműködik a többség számára is elfogadható kompromisszumos döntés kialakításában. 

A fideszes politikus felhívta a figyelmet annak a veszélyére: a jövőben bármikor előfordulhatnak olyan bizottsági döntések, amelyeket újratárgyaltat a főpolgármester azért, mert neki nem tetszenek. Ennek kapcsán leszögezte: törvénymódosításra volna szükség azért, hogy egyetlen polgármester se bírálhassa felül a jövőben a testületek által meghozott döntéseket, megsértve ezzel a választott képviselők szuverenitását. 

Schneller István Budapest főépítésze – nem vitatva, hogy engedély nélkül épült a pengefal – megjegyezte, hogy szerinte a pengefal nem sérti az Andrássy út és annak világörökségi jellegét sem. Úgy vélte: egyedül a közelben lakók érzékenységét sértheti, akiket például az zavarhat, ha a járdán sétálgatva naponta egy ilyen gyászkeret jelleg? építmény alatt kell elhaladniuk. Megjegyezte: ezért javasolta korábban, hogy rövidebb, egy-két éves időre engedélyezzék a pengefal fennmaradását azzal a feltétellel, hogy garanciát kapnak a múzeumtól az épületnek keretet adó pengefal áttervezésére. 

A főépítész hangsúlyozta, hogy nem adminisztratív módon, hanem megegyezéssel célszer? ezeket az ügyeket rendezni. Megerősítette, a múzeum párkányánál lévő feliratot nem érinti ez a döntés, csupán a járdához levezető, keretjelleg? pengefal bontása válik ezzel lehetővé.

Schmidt Mária úgy nyilatkozott, hogy a döntés nem lepte meg, számított rá. Várjuk a buldózereket - e szavakkal zárta rövid reagálását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!