Kereső toggle

Evangélikus mártír

Ölt a drogos fiatal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"Bekattantam" – ezzel tudta csupán indokolni tettét az a férfi, aki a múlt héten egy átdrogozott éjszaka után – a rendőrség gyanúja, illetve saját beismerő vallomása szerint is – meggyilkolt egy evangélikus lelkésznőt. A hátrányos helyzetű, nem egyszer büntetett előélet? személyeket istápoló áldozat saját lakására engedte be gyilkosát. 

Mint a nyomozás során kiderült, J. Csaba, huszonöt éves veszprémi fiatalember egy baráti társasággal érkezett Budapestre szórakozni február 15-én. Társaival az éjszaka folyamán marihuánás cigarettát szívott, és extasy tablettát fogyasztott. Eközben azonban elfogyott a pénze és nem tudta ismerőseit követni egy másik szórakozóhelyre, így elindult a vonatpályaudvarra. Várakozás közben jutott eszébe egy ismerőse, Á. Eszter evangélikus lelkésznő, akit a reggeli órákban fel is keresett II. kerületi otthonában. A harminchárom éves nő elesett, hajléktalan, esetenként büntetett előélet? személyek felé szolgált, akik közül sokakat rendszeresen saját lakásán fogadott. Így történt most is: J. közel egy órán keresztül beszélgetett a lelkésznővel. Majd kiment a mosdóba, és mint állítja, ettől kezdve nem emlékszik semmire, csupán arra, hogy először kézzel fojtogatta áldozatát, majd egy fürdőköpeny övével végzett vele. A szakértők még vizsgálják, hogy az éjszaka elfogyasztott kábítószereknek köze van-e a gyilkossághoz. Szintén vizsgálat tárgyát képezi, hogy történt-e nemi erőszak, ugyanis J. Csaba korábban többször is gyanúba keveredett szexuális bűncselekmények kapcsán, sőt, az elkövetés idején zaklatás miatti próbaidejét töltötte.

"Aki emberekkel foglalkozik, az veszélyes üzemben dolgozik" – nyilatkozta lapunknak a sajnálatos esettel kapcsolatban az Evangélikus Egyház iroda igazgatója. Hafenscher Károly lelkész az áldozattá vált lelkésznőről szólva kiemelte, hogy szolgálatát önfeláldozóan és példaértékűen végezte, ám vélhetően elkövette azt a hibát, hogy patronáltjait túl közel engedte magához. "Lelkészeink számára mindenképpen veszélyforrást jelent a nem szorosan a gyülekezetekhez tartozó, szociálisan hátrányos helyzetben lévők felé való szolgálat. Ezt a veszélyt csak növeli, hogy a lelkészlakások sokszor egyben a szolgálat helyszínei is" – mondta Hafenscher Károly. Hangsúlyozta azonban, hogy ennek ellenére nem számszerűsíthetők a lelkészeik ellen elkövetett hasonló bűncselekmények.

Olvasson tovább: