hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magányos harcos
Kuncze küzdelme Bauerrel

2003. 03. 03.
Az SZDSZ-re jellemzően a kongresszust megelőző utolsó napokban is belső vitáktól hangos a párt. Kuncze Gábor pártelnök szerint ez szombaton, a küldöttgyűlésen fog kicsúcsosodni, de reméli, hogy ez az esemény pontot tesz majd a nézeteltérések végére. Politikai elemzők szerint az SZDSZ helyzete a jelenlegi kétpártrendszer? belpolitikai struktúrában szinte megváltoztathatatlan. Akármilyen reformfolyamatok zajlanak le a párt vezetésében, az SZDSZ-nek egyszerűen nincs tere, választói támogatottsága a növekedésre – vélekednek. Mindeközben az MSZP-nek nagy szüksége lenne, hogy a német zöldek mintájára mindig "kéznél legyen" egy szövetséges a mérleg nyelveként. 



Bauer Tamás, a kihívó. Utolsó figyelmeztetés Fotó: MTI

Bauer Tamást, aki egyedüli jelöltként indul Kuncze Gábor ellen a pártelnöki tisztségért, a legtöbb szabaddemokrata teljesen esélytelennek tartja. A párt frakciójának reformokat sürgető fele elviekben egyetért a közgazdász professzorral. A reformot kívánók azonban attól tartanak, hogy Bauer esetleges rossz szereplése azt a képet mutathatja, hogy elsöprő erej? a jelenlegi pártelnök politikájának a támogatottsága az SZDSZ-en belül. Szerencsésnek azt tartanák, ha Bauer az ügyvivő testületbe kerülne be, s majd később a frakcióba. Mindenesetre az "esélytelen" Bauernek A fordulat stratégiája cím? röpiratával sikerült elérnie, hogy Kuncze Gábor a hétvégi küldöttgyűlés előtt értékelő elemzést adjon közre Gondolkozz Európában címmel. A pártelnök annyiban sem bízta a véletlenre a kongresszust, hogy a küldöttgyűlés előtt végigjárta a megyéket, ahol a párt helyi vezetőivel is egyeztette álláspontját. Kuncze véleményét úgy lehet értelmezni, hogy szorgalmasan kell továbbra is dolgozni, és jobban odafigyelni a kommunikációra. 

Bauer Tamás – salgótarjáni szereplését leszámítva – nem tudott olyan helyre menni, hogy a média beszámoljon előadásáról vagy kampányrendezvényéről. Jószerivel szamizdatként terjesztette tizenhat oldalas röpiratát, amelyben saját stratégiáját a Magyar–Pető– Kuncze–Horn Gábor-féle politikával állította szembe. Bauer szerint folytatódik a párt lecsúszása, hiszen a négy évvel korábbi 7,5 százalékos választási eredményt követően az ellenzéki évek utáni 5,5 százalékos eredmény kudarc, s a közvélemény-kutatási eredmények további csökkenést mutatnak. Kuncze kihívója szerint a kormányváltást követően több területen is elmaradt a fordulat. Ugyan nem lehet kormányszint? korrupcióról beszélni, de a koalíció folytatta az állami és gazdasági tisztségek átpolitizálásának gyakorlatát. Sőt, a kistérségi megbízottak és a Hattyúház esetével a kormánykoalíció "szüzessége" odavan. A gazdaságpolitikában is – véli a közgazdász – az MSZP–SZDSZ koalíció választási megfontolásoknak rendelte alá a pénzügyi politikát. Számos választási ígéret teljesítésére (adócsökkentés, autópálya-kilométerek) nincs kilátás, az egészségügy reformja is elmarad.

Bauer szerint még konfliktusok árán is, de vissza kell térni a 88-89-es SZDSZ ideológiájához, és nem kell idegenkedni a szimbolikus politizálástól. A kihívó még polgári körös íz? javaslatot is tesz, miszerint a pártból élők szűk köre mellett a liberális klubok hallgatóságából építkezve bővítsék a párt hatókörét.



Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. Megőrizni a maradékot Fotó: Somorjai L.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!