Kereső toggle

Várják a bíborost

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Magyar Pax Romana novemberben a vallások együttműködésének létjogosultságáról szóló konferenciát szervez adventista, baptista, evangélikus, katolikus, református, zsidó és unitárius lelkészek és laikusok részvételével. A rendezvényről szóló sajtótájékoztatón a házigazda Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke elmondta, hogy a római katolikus egyház bíborosváltásának egyik esélyese, Bósák Nándor püspök is jelezte részvételi szándékát az eseményen. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi szintén az egyházak közötti együttműködés mellett tette le voksát, de mint mondta, mindez csakis a teológiai különbségek fenntartása és kölcsönös tisztelete mellett képzelhető el. A katolikus egyházat képviselő Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát pedig a "hitben megfogant értékek" médiumokon és közoktatáson keresztül történő, felekezeti határokon átívelő terjesztése kapcsán érvelt a konferencia fontossága mellett. 

A főapátról Balogh Margit történész, a 20. századi katolikus egyháztörténet szaktekintélye lapunknak adott nyilatkozatában azt állította, hogy azért nem volt esélye a Paskai László bíboros megüresedett helyének betöltéséért indult versenyben, mert "ő a legintelligensebb püspök, túlzottan liberális, ráadásul egyik ügyosztályhoz sem volt köze a pártállam idején".
(Bíborosváltás a katolikus egyház élén. Hetek, 2002. október 18.) Balogh Margit véleményéről Várszegi csak annyit jegyzett meg lapunknak, hogy személy szerint már az elejétől igyekezett kimaradni a versenyből, és szolgálata is inkább vidékre szólítja. A magyarországi katolikus egyház jelenleg legaktuálisabb várakozásáról, Paskai utódlásáról Várszegi elmondta, hogy számára is érthetetlen az a titkolózás, amely a mai napig körüllengi a témát, hiszen arról már az önkormányzati választások előtt megszületett a döntés Vatikánban.

Olvasson tovább: