Kereső toggle

Hangulatjelentés a Tisztelt Házból

Forró nyár

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Országgyűlés a nyári szünet előtti utolsó munkanapján 339 igen szavazattal, 17 tartózkodás mellett elfogadta a kormány száznapos programjának végrehajtását elősegítő költségvetési törvény módosítását. Az utolsó napon az MSZP és az SZDSZ mellett a Fidesz is megszavazta a költségvetés módosítását. Nagy feltűnést keltett, hogy a szavazáson részt vett Orbán Viktor volt miniszterelnök, aki a Medgyessy-kabinet működése alatt először jelent meg az Országgyűlésben. Mindezek ellenére a hangulat továbbra is indulatoktól terhelt. Napirend előtt került terítékre a hétfői agrárdemonstráció kérdése, amelyben a Fidesz bosszúállás vádjával támadta Németh Imre agrárminisztert. Az elhangzott vádakra az érintett miniszter az elmúlt kormány "torgyánügyi" minisztériumának zseniális szakmai hozzáértését emlegette, akik miatt ilyen tarthatatlan helyzet alakult ki a mezőgazdaságban. Lendvai Ildikó és Katona Béla az MSZP padsoraiban. Nyert ügy az első száz nap Fotó: MTI

A már jól megszokott forgatókönyv szerint következtek Medgyessy Péter kémelhárító múltjával és a választások tisztaságával kapcsolatosan kialakult eszmefuttatások, elképzelések. Gy. Németh Erzsébet szocialista frakcióvezető-helyettes szerint mindezek mögött a bukott kormányfő áll, aki látszatra ugyan elismerte, hogy a választások törvényesek voltak, a valóságban azonban Orbán Viktorban "forr a düh és az indulat, revansot akar mindenáron". Véleménye szerint a Fidesz válságban van, a társadalom pedig nem vevő a "Játszd újra, Viktor" nev? történelmi rémdrámára. Orbán Viktor megjelenésével nagy feltűnést keltett Fotó: MTI

Az indulatok továbbra sem csillapodtak, hiszen szólásra emelkedett a Fidelitas frontembere, a Fidesz ifjú titánja, Rogán Antal, – aki ki tudja, hányadszor – firtatta a választások tisztaságát. Ezúttal egy MDF-es képviselővel kiegészülve az első fordulóban eldőlt listás mandátumok kapcsán tette fel kérdését, vajon hány választókerületben számolták újra a szavazatokat. A belügyminiszter, Lamperth Mónika, a meleg, vagy csak a köztük lévő korkülönbség hatására "most már aztán elég" felkiáltással az Orbán-kabinet nevében utasította vissza a választások tisztaságát kitartóan firtató képviselő kérdését. Hangsúlyozta, hogy az akkori kormánypárti képviselők ugyanúgy helyénvalónak találták a választások tisztaságát és törvényességét. Majd közölte, az első fordulóban 3535 szavazókörben a listák tekintetében legalább egyszer vagy többször újraszámolták a szavazatokat. Az adok-kapok sorozatot az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor folytatta. A sok lényegtelen dolog közül fölhívta egy lényegesre is a figyelmet: az MTV távozó hírigazgatója, Csermely Péter 70 millió forintos végkielégítéssel távozik posztjáról. (Utóbb kiderült, hogy "csak" 15 millióról van szó.)

Délután került sor a kormány száznapos programja nyomán kialakult költségvetési módosítás szavazására. A képviselők nagy része már a helyén ült, amikor a sorok között hirtelen megjelent az exminiszterelnök, Orbán Viktor. A nem várt esemény hatására a sajtópáholy fotósai sűr? vakuvillogtatásainak közepette vonult helyére, majd néhány macsós kacsingatással és félmosollyal köszöntötte frakciótársait. Az Országgyűlés elé terjesztett költségvetési módosítást csont nélkül megszavazták, csak az MDF tizenhét képviselője tartózkodott a szavazáskor. Ezáltal megteremtődött többek között a nyugdíjasok egyszeri 19 ezer forintos támogatásának, a 20 százalékos családipótlék-emelésnek és a közszférában tervezett 50 százalékos fizetésemelésnek, valamint a 13. havi családi pótlék bevezetésének pénzügyi háttere. Az intézkedések mintegy 200 milliárd forintos többletkiadást rónak az állami büdzsére. Ezáltal ötven nap alatt végrehajtásra került a Medgyessy-kormány első száznapos programja. A miniszterelnök bejelentette: újabb száznapos programra készül. Ezek voltak a nyári plenáris ülés utolsó napjának mozzanatai, ami alapján bátran kijelenthetjük, igencsak ráfér a hűsölés mindkét oldal képviselőire.


Áder az élre tör

Áder Jánost, a párt csornai képviselőjét választotta meg frakcióvezetőnek a Fidesz-MPP országgyűlési képviselőcsoportja az édesapja ügynöki múltja miatt lemondott Pokorni Zoltán helyébe. Mint ismeretes, korábban Deutsch Tamást jelölték a posztra, azonban a frakció többsége fenntartással fogadta a jelölést. Ezek után Orbán Viktor több esélyessel tárgyalt (Varga Mihály, Áder János, Harrach Péter, Deutsch Tamás, Rogán Antal, Turi-Kovács Béla, Szájer József és Kövér László), és mint azt győri – a Nemzetközi Kereskedelmi Központ épületében megtartott – kihelyezett ülésükön elmondta: a konzultációk után jutott arra a döntésre, hogy Ádert javasolja a tisztségre – bár a "nyolcak" bármely tagjára nyugodt szívvel bízná rá a frakciót. A volt kormányfő szerint Áder olyan ember, "akinek helyén van a szíve, higgadt, nyugodt, de határozott és mértéktartó". A jelöltet 125 igen szavazattal, egyetlen ellenszavazattal szemben választották a tisztségre.

Olvasson tovább: