Kereső toggle

Születőben az ügynöktörvény

Hamarosan hullanak a maszkok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Medgyessy Péter kémelhárítói múltját nyilvánosságra hozó újságcikkek után a miniszterelnök kijelentette: kezdeményezni fogja a rendszerváltás előtti teljes III-as Főcsoportfőnökség, más szóval titkosrendőrség átvilágítását és az érintettek közül jelenleg is közszereplőként tevékenykedők nevének jogi következmények nélküli nyilvánosságra hozatalát. A Fidesz és az MDF szintén törvénymódosítást szeretne: az ellenzéki pártok elképzelése szerint az érintett közszereplőknek – így például a jelenlegi miniszterelnöknek is – le kellene mondaniuk állami tisztségükről. A két javaslat lényegéről kérdeztük Lendvai Ildikó szocialista, és Répássy Róbert fideszes képviselőt. 

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője: Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. Tisztítótűz Fotó: S. L.

A kormányjavaslat célja a múlttal való teljes szembenézés, hogy véglegesen a széles nyilvánosság elé tárják a III-as Főcsoportfőnökség múltját, résztvevőit. Senki ne tudja ezeket az adatokat politikai zsarolásra, manipulálásra felhasználni. 

A törvénytervezet érintettjei: a parlament és a köztársasági elnök előtt esküt tevők köre, tehát miniszterek, közjogi méltóságok, parlamenti képviselők, a közmédia vezetői, polgármesterek, állami vállalatok első számú vezetői. 

Módja: közzé fogják tenni a III-as Főcsoportfőnökség I–V. csoportjába tartozók névsorát, akik a fenti pozíciókban szerepelnek, ezen belül a III/III-as és III/IV-es csoportok esetében valamennyi ügynök életrajza hozzáférhető lesz, ha szerepel a fenti felsorolásban, ha nem. Ehhez egy irategyesítést kell végezni, és csak az 1990 előtti listákat használnák. 

Szankcionálása: az ügynöki múltnak nem lesz jogi következménye, hanem a választókra bízza a döntést a teljes nyilvánosság segítségével. 

Az egyházak önkéntes alapon választhatják a nyilvánosságra hozatalt. 

Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője:A törvényjavaslat célja, hogy szigorú összeférhetetlenséget mondjon ki bizonyos közéleti tisztségek és az egykori titkos ügynöki, titkosrendőri múlt között. Aki tagja volt a politikai rendőrségnek, más szóval a III-as Főcsoportfőnökségnek, ne tölthessen be közjogi funkciót.

Érintettjei: az egész III-as Főcsoportfőnökség egykori beosztottjai, állománya tartozzon ebbe a körbe. Volt funkcionáriusok, MSZMP KB- és PB-tagok, illetve azok, akik legalább egy évig függetlenített párttitkárként dolgoztak. A piramis csúcsán lévőkről is szóljon.

Módja: átvilágító bírák, bizottságok végeznék ezeknek a személyeknek az átvilágítását. Megállapítanák az összeférhetetlenséget, és felszólítanák a törvény értelmében az összeférhetetlenség megszüntetésére.

Érintettek köre: a parlament előtt, köztársasági elnök előtt eskütételre kötelezett személyek, az MNB elnöke, polgármesterek, megyei közgyűlések elnökei, MTI-igazgató, MRT, MTV, Duna TV elnökei. 

Szankció: az összeférhetetlenség kimondása után hivatalvesztés. 

Az egyházak önkéntes alapon választhatják a nyilvánosságra hozatalt.

Olvasson tovább: