Kereső toggle

A Medgyessy-ügy utóéletel

Gyengülő kémhatás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Annak ellenére, hogy a múlt héten nem sikerült megdönteni a kormányt, az ellenzék továbbra is lendületesen akciózik a cél érdekében. Az MDF Medgyessy Péter múltjával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, a Fidesz törvénymódosítással távolítaná el a kormányfőt. Mivel azonban az álmok megvalósításához szükséges parlamenti többséggel nem rendelkeznek, az ellenzéki pártok erkölcsi prédikációkkal, nemzetközi hivatkozásokkal és utcai demonstrációkkal igyekeznek melegen tartani a D–209-es elvtárs ügyét. A hét elejére az MSZP is "magához tért", és megkezdte az ellencsapásokat: három képviselőjük Orbán Viktor anyagi helyzetének átvilágítását kezdeményezte, leváltották az utóbbi időkben csak "Fidesz-házibank"-ként emlegetett MFB vezérigazgatóját, és tovább dagad a szintén Fidesz-közeliként aposzt-rofált Defend őrző-védő cég megfigyelési botránya. Nyolc nappal a "D-day" után aztán tárgyalóasztalhoz ültek a pártok, hogy egyeztessék elképzeléseiket. A leleplezés és a bűnbánat óráiban tett nagy fogadalmakról kezd kiderülni: alig vannak, akik még most is komolyan gondolják a kártyalapok kiterítését. Az ellenzék vezetői elcsendesedtek, miután a kormányfő "nagy meglepetéseket" ígért az ügynöklisták kapcsán, az MSZP pedig újragondolásra visszakérte a már benyújtott törvényterveze-tét. Úgy látszik, napról napra gyengül a nemrég még elsöprő erejűnek gondolt kémhatás.Tüntetők a Parlament előtt. Miközben Orbán Viktor a koreai elődöntőn drukkolt, híveinek itthon adott munkát Fotó: Somorjai L.

Kossuth tér, kedd reggel. Hatvanfős tömeg álldogál a Parlament előtti zöld gyepen. A MIÉP-es fideszesek és a fideszes MIÉP-esek transzparenseiken a kormány távozását követelik, és az előrehozott választásokért gyűjtenek szignókat. Amikor megjelenik egy MSZP-s vagy egy SZDSZ-es képviselő, pfújolnak, zsidóznak. Pfújolásuk, zsidózásuk egy távlatos cselekvéssorozat része: képletesen újabb szöget ütnek a szociálliberális kormány koporsójába.

Azért tesznek így, mert erre szólította fel őket a polgári körök internetes hírlevele. "Mi, a polgári körök vagyunk ma az igazi szervezet, az erő, és ezt tudják a túloldalon is, és ezért mondanak már kígyót-békát rólunk! Minden megmozdulásunk egy újabb szög a szoc-lib kormány koporsójába. Jó jel az, hogy már idegesek tőlünk!" – olvasható a levélben, melyből még az is kiderül: "Kedden a parlamentben Medgyessy Péter ügye lesz napirenden! SMS-ben és mailben adjátok tovább!" 

A hívó szóra ezúttal valamivel kevesebben reagáltak az eddig megszokotthoz képest, de lehet, hogy csak azért, mert Orbán Viktor polgári sejtvezető sem tartózkodik Magyarországon. Miközben hívei a koporsószegekkel foglalkoznak, Orbán Viktor a labdarúgóvébé mérkőzésein izgul Koreában. Az idehaza tartózkodó polgári politikusokat mindenesetre a jelentős létszámcsökkenés ellenére sem hagyja el a humoruk: "Összesen három nyugdíjas van itt" – mondja a Parlament erkélyén álldogáló Simicskó István, mire Kosztolányi Dénes azt feleli: "Dehogyis három nyugdíjas, ez itt ránézésre másfél millió ember." A tömeg – tehát hatvan fő – mindeközben "Csináljatok valamit! Csináljatok valamit!" jelszavakat skandál, aztán Orbán Viktort élteti, Medgyessyt kárhoztatja. Közelebb megyünk a kordonhoz, fényképeket készítünk. "Mosolyogjon az elvtárs!" – szólal meg az egyik tüntető. "Remélem, a Lenin tévétől vannak" – mondja egy másik. "Fejek után kapják a pénzt?" – kérdezi egy harmadik, majd elmagyarázza, hogy 56-ban is úgy ítélték halálra az embereket, hogy a rendőrök először megvették a fényképeket. 

Míg a polgári szimpatizánsok a szabadban folytatják akciójukat, a Fidelitas
a Parlament üléstermében tesz bágyadt kísérletet az érdeklődés kiváltására: Rogán Antal és Gyürk András vezetésével további négy nagyon fiatal demokrata képviselő néhány kosárnyi piros kártyát helyez a miniszterelnök asztala elé. Az ifjak Stop 209-es feliratú pólót viselnek, és arcukon kényszeredett mosollyal várják a hatást: mivel a teremben még szinte csak kormánypárti képviselők tartózkodnak, a várt hatás nem várt: "Mi van, elfogyott a pénz zakóra?" – kezdi az élcelődést egy szocialista honatya. "Inkább csíkos ruha illene rátok" – folytatja egy szabaddemokrata. A technikai személyzet közben kiviszi a kosarakat, az ülés kezdetét veszi.Medgyessy mosolyog. Ez az arc lesz a végső? 

Az első napirend előtti felszólaló Gy. Németh Erzsébet, az MSZP főpolgármester-jelöltje. A hétvégi halálos közúti balesetek kapcsán kérdezi saját kormányát, nyilvánvaló, hogy felszólalása már az önkormányzati kampány része, hiszen a szocialisták meg akarják ismertetni a közvéleménnyel, és erre kiválóan alkalmas terep az élő tévéközvetítésben sugárzott plenáris ülés. Mégis ellenérzést vált ki, hogy az MSZP kormányra kerülve hasonló módszereket alkalmaz, mint az ellenzékből oly sokat bírált Fidesz, nevezetesen, hogy álkérdések taglalására használja a munkaidőt. 

A másodikként következő Balsay István aztán belecsap a lecsóba: az MDF-es politikus szerint nehéz elhinni, hogy Medgyessy Péter "a brezsnyevi doktrína éveiben Don Quijoteként harcolt a szovjet KGB ellen", ezért elemi érdek annak tisztázása, hogy a kormányfő pontosan milyen feladatot végzett. Ennél a mondatnál egy meglehetősen ritka esemény tanúi lehetünk: Áder János korábbi házelnök elmosolyodik. Balsay ezután arról értekezik, hogy Medgyessy valószínűleg fél, és ezért nem vesz részt az ülésen, ám éppen ebben a pillanatban érkezik a terembe az érintett. 

A szocialista frakció tapssal fogadja. A kormánypárti többség nem támogatja a miniszterelnök múltját vizsgáló bizottság felállításának sürgős tárgyalását, így a téma csak a jövő héten kerülhet napirendre. Balsay felszólalására Kovács László külügyminiszter reagál: kifejti, hogy a Der Spiegel állításával szemben ő maga semmilyen, Medgyessyvel szembeni ellenérzést nem tapasztalt a hétvégi sevillai EU-értekez-leten. Sőt, a magyar miniszterelnök meghívást kapott a jobboldali Berlusconitól, a szintén jobboldali dán Rasmussentől, ráadásul július elején a Vatikánba látogat, ahol II. János Pál pápa fogadja. Ez utóbbi már kihagyhatatlan helyzet, az ellenzék él is vele: "Gyónni fog?" – kiabálják be. Kovács végül kijelenti, hogy a Der Spiegel forrásmegjelölés nélküli írásával nem érdemes foglalkozni.Balsay István. Nem hiszi, hogy Medgyessy Don Quijoteként harcolt Fotók: Somorjai L.

A T. Házban felhalmozódott feszültségek a Parlament előtti kormányellenes tüntetés résztvevőire is átragadnak. Két polgári demonstráló, akik vélhetően maguk is hisznek a szeretet és az összefogás erejében, a délután folyamán összeverekedik. Az ORFK honlapján közzétett információk szerint S. János hatvanéves budapesti lakos estefelé szólalkozott össze a korosztályához tartozó szintén fővárosi sértettel, akit egy félméteres m?anyag csővel sűrűn és erősen ütlegelni kezdett. A vérző férfi a tömegben igyekezett menedékre lelni bántalmazója elől menekülve, de az rövid üldözés után beérte, és ott folytatta, ahol abbahagyta. Mivel a nap folyamán mintegy százötven fősre dagadt jobboldali tömegnek esze ágában sem volt beavatkozni, a dulakodókat a helyszínt biztosító rendőrök térítették jobb belátásra, egyiküket a kórház, másikukat egy őrszoba felé terelgetve.

Szerdán aztán – napirend előtt – Áder János frakcióvezető-helyettes próbált odasózni a kormányoldalnak A magyar demokrácia erkölcsi válsága cím? felszólalásában. Szövegíróik szokásához híven a köz- és dakotamondásoktól sem mentes beszéd félve tekint arra az eshetőségre, hogy "James Bond" székében éli túl a botrányt, és Kis Jánost idézve (és pozitív példaként említve!) szorgalmazza Medgyessy lemondását. Mivel Orbán Viktor jelenlétét futballitis miatti akadályoztatása lehetetlenné tette, a napi propagandát egyik magyar hangja, Áder János mondhatta ki: Medgyessy pozícióban maradása nemcsak azokat az édesapákat és édesanyákat hozza nehéz helyzetbe, "akik valamiféle erkölcsi útravalót szeretnének átadni gyermekeiknek", hanem minden magyart szemének lesütésére késztet "a demokratikus nemzetek közössége előtt".Jobboldali tömegdemonstráció a Parlament épülete előtt 

(Titkosszolgálati kislexikon


Defend-defekt

Miután a kormányváltás után személycserék történtek a Magyar Fejlesztési Bankban (MFB), kiderült, hogy az állami tulajdonú pénzintézet megbízásából a Defend Kft. több mint hatvan személyről is adatokat gyűjtött. A régi vezérigazgató és a Defend ügyvezetője azzal védekezett, hogy ez a feladat a banki tevékenység magas szint? végzéséhez tartozik, hiszen bankbiztonsági érdek például hitelkérelmező ügyfelek leinformálása. Ennek az állításnak ellentmond, hogy az egyik napilap munkatársa is – aki többször "kellemetlen" cikket írt az MFB-ről – a megfigyeltek között található, pedig semmilyen üzleti kapcsolatban nem áll és állt a bankkal. 

Varjú László szocialista képviselő még napirend előtt azt is felvetette a parlamentben, hogy a Defend állam-, szolgálati és banktitkokhoz is hozzájutott a megfigyelések kapcsán. Szalay Gábor, a gazdasági tárca államtitkára válaszában elmondta: "Ha bebizonyosodik, hogy a Defend az adatgyűjtést törvénysértő módon végezte, akkor feltétlenül indokolt a felelősségre vonás."

Az MFB szóvivője bejelentette, hogy feljelentést tettek az ORFK-nál ismeretlen tettes ellen. Lapértesülések szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal is vizsgálódik az ügyben, hogy a Defend hozzáférhetett-e titkosszolgálati adatbázisokhoz.

Az MFB új igazgatóságának sikerült Baranyai Lászlót, a fideszes kormányzás alatt kinevezett elnök-vezérigazgatót menesztenie azzal az indokkal, hogy egy kötvénykibocsátásnál nem kellő gonddal járt el, és veszteséget okozott a bank számára. Így a banknak a közvéleményben nagy botrányt kavaró, a menedzser szerződésében rögzített 200 millió forintos végkielégítést sem kell a menesztett vezetőnek kifizetnie. 


A "nagy vagyonnyilatkozati csata"

A szocialisták Orbán Viktor, a fideszesek Medgyessy Péter vagyonnyilatkozata kapcsán indítanának vizsgálatot. 

Időrendben először az MSZP parlamenti frakciójának hétfői ülésén merült fel vizsgálat kérdése, minekutána a sajtóban öszszeállítás is megjelent, amely kétségbe vonta Orbán Viktor vagyonbevallásának pontosságát. Az újságírók különböző számítások alapján 45 millió forintnyi vagyon "letagadásáról" cikkeztek. Végül három szocialista politikus – Simon Gábor, Szitka Péter és Török Zsolt – úgynevezett vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett az Országgyűlés mentelmi, mandátumvizsgáló és összeférhetetlenségi bizottságánál. A Dél-Koreában tartózkodó exkormányfő az MTI-nek kijelentette, hogy mindenkit beperel, aki ilyen állítást a nyilvánosság előtt fogalmaz meg. Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó pedig helyreigazítás közlését kérte azoktól az orgánumoktól, ahol ez az állítás – amit hazugságnak neveztek – megjelent. Időközben a Fidesz képviselői is bejelentették: vizsgálnák Medgyessy vagyonbevallását, amelyben szerintük több cége eladásából származó jövedelme nincs feltüntetve, továbbá nem szerepel benne Medgyessy háza, és úgy tűnik, a miniszterelnöknek nincs saját autója.

Olvasson tovább: