Kereső toggle

Félni és félni hagyni

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Fidesznek meg kell szereznie azt a tapasztalatot, hogy milyen érzés egy kormányzati ciklus után ellenzékből politizálni. Az elmúlt négy év ellenzéki szerepkörből való politizálásának értékes tanulságait az MSZP is levonta. Ehhez a tapasztalatszerzéshez hozzá kell segíteni a Fideszt is, amire Szekeres Imre szerint jó esély mutatkozik a 46 nap múlva esedékes választásokon. Az Alsó-Jászsági választási körzet országgyűlési képviselője a néhány ezer lelket számláló Jászalsószentgyörgyön tartott lakossági fórumot kedd este a helyi könyvtárban.

Szekeres Imre megköszönte a körzet választóinak bizalmát, ami úgy tűnik, töretlen az elmúlt ciklusban is nyertes képviselő személye iránt. Különösebb kampány nélkül a 30 ezer szavazót számláló körzetben több mint 5000 kopogtatócédulát juttattak el valamilyen formában hozzá. Szekeres Imre elmondta: választási programjában az MSZP nem ígérget, hanem vállal, méghozzá olyan módon, hogy azok számon kérhetőek is legyenek. Tisztességesebb adózást, amelyben cél, hogy a minimálbért ne terhelje személyi jövedelemadó, valamint hogy a legmagasabb adókulcsot csak azoknál alkalmazzák, akik az átlagjövedelem kétszeresét megkeresik. 

A mostani adórendszerben ugyanis már az átlagkeresetűek is a legmagasabb, 40 százalékos adókulcs alapján fizetnek. A jelenlegi kormány retorikájában a kis- és középvállalkozásokat támogatja ugyan, intézkedései nyomán azonban rendre a multinacionális és nagycégek járnak igazán jól. Az MSZP felemelné a minimálnyugdíjat és bevezetné a szociális alapnyugdíj intézményét, hogy senki ne maradjon ellátás nélkül.

A hétfőn életbe lépő földtörvény kapcsán a képviselő elmondta: a parasztember ezentúl nem rendelkezhet szabadon földjével, mert először azt a szomszédnak kell felajánlania, aztán a legközelebbi családi gazdálkodónak, aztán a privatizált állami gazdaságnak, aztán a Nemzeti Földalapnak, végül pedig azt csinál vele, amit akar. Megígérte, kormányra kerülése esetén az MSZP elsők között ezt az elhibázott intézkedést szünteti meg.

A Hetek kérdésére, mely szerint a médiában tapasztalható egyoldalúság, illetve politika iránti közömbösség hogyan érinti a vidék lakosságát, elmennek-e szavazni, a képviselő azt válaszolta: – "A közszolgálati médián keresztül manipulatív nyomást gyakorolnak ugyan az emberekre, de a magyar társadalmat érettebbnek tartom annál, hogy ne látná a valós helyzetet. Több vidéki utamon tapasztaltam, hogy az emberek átlátnak a szitán, és higgadtan, józanul felmérik, melyik párt kormánya tudná a legtöbb jót véghez vinni. Soha ilyen nyíltan, kezdeményezően nem jöttek oda hozzánk a választópolgárok, mint most, akár az utcán, akár a különféle fórumokon. Az embereknek elegük van a félelemből. Egy baráti társaságban való beszélgetésemben kiderült: a jelenlévők kétharmada fél valamitől, és elismerték, hogy korábban ezt nem tapasztalták. A félelmek fajtái változatosak: van, aki az APEH-től, van, aki a főnökétől, hogy kirúgja állásából a politikai nézetei miatt, mások a felszámolástól vagy egyszerűen egy embertársuktól." Szekeres Imre szerint az a kormány, amely a rendszerváltás óta a legtöbb félelmet generálta az emberekben, most maga is fél. Ezt leplezi le az a magatartás, hogy csak "egyoldalú" műsorokban szólalnak meg, szemtől szembe zajló nyílt, szakmai vitákon azonban nem mernek kiállni az MSZP-vel szemben.

Olvasson tovább: