Kereső toggle

A Fidesz-képviselő nagy üzlete

Legyen ön is milliárdos

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lavinát indított el Rigler Zoltán kormánypárti képviselő közelmúltbeli bejelentése, miszerint nem indul a jövő évi választásokon, mert gazdasági érdekeltségei nem teszik ezt lehetővé. Az ellenzéki képviselők ugyanis furcsállják, hogy az építési vállalkozó vagyonbevallása és a most ismertté vált adatok szerint egy év alatt több száz milliós vagyonra tett szert. Rigler Zoltán Fotó: mkogy

Az SZDSZ kezdeményezte Rigler Zoltán fideszes képviselő ellen az Országgyűlésnél az összeférhetetlenségi eljárás lefolytatását. A szabaddemokraták szerint a fideszes képviselő vagyonnyilatkozata alap-ján érthetetlen, hogy hogyan tudott többségi tulajdont szerezni az Alba Regia Építővállalkozó Holding Rt.-ben. Rigler tavalyi vagyonnyilatkozatában havi 150 ezer forintos rendszeres jövedelmet vallott be, illetve szintén az elmúlt évben alapította 3 millió forint törzstőkével építőipari cégét, amely most többségi tulajdont szerzett a tavaly 8,6 milliárd forint bevétel? Alba Regiánál. Az Országgyűlés legkorábban csak három hét múlva vizsgálja a képviselő hirtelen vagyongyarapodását. 

Rigler Zoltán az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának, illetve Építésügyi Albizottságának is tagja, a Fidesz Vállalkozói Körének alapító elnöke. Az építőiparral nem ma kezdett el foglalkozni, hiszen a Mélyépítő Budapest Építőipari Kft. résztulajdonosa volt egy ideig. Az említett cég az autópálya-építésekben elhíresült Vegyépszer Rt. egyik alvállalkozója. 

Magyar Bálint, az SZDSZ egyik vezetője lapunknak azzal indokolta kezdeményezésüket, hogy tipikus példája ez a Fidesz "felvilágához tartozó" képviselők magánvagyonának gyarapítására, így ezt a felettébb furcsa esetet a parlamenten keresztül nyilvánosságra kell hozni. Felmerül a kérdés, hogy inside trading, vagyis információk útján jogtalan előnyszerzés esete áll-e fenn ebben az esetben. Ha nem, akkor azt kell feltételeznünk, hogy a vállalat, amelyben többségi tulajdont szerzett csak ennyit ér. Rigler válaszában kiemelte, hogy nem csak készpénzzel, hanem banki fedezettel, banki garanciával is kívánja fedezni a vételárat. Magyar Bálint és az SZDSZ ezt is furcsának találja: hogyan és melyik pénzintézettől lehet ekkora hitelt szerezni, teszik fel a kérdést. A fideszes politikus vagyonnyilatkozatában 15 millió forintos építési hitel szerepel kétmillió forintos pénzkövetelés miatt. Ezenkívül két vidéki ingatlan 50 százalékával rendelkezik: a két 240 négyzetméteres családi ház Csornán és Budaörsön található. Feltehetően az idén elkészült budaörsi házra vette fel Rigler Zoltán a 15 milliós hitelt. A bevallásban ingóságként egy Nissan Patrol gépkocsi van feltüntetve. A képviselői honoráriumon kívül cége ügyvezető igazgatójaként jut egyéb pénzforráshoz: havi bruttó 150 ezer forint a fizetése.

Olvasson tovább: