hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Polgáriasított boszorkányok
Szegedi gondolat

2001. 07. 28.
Boszorkányszépe-választás, boszorkányéj misztériumjáték, emlékezés a szegedi boszorkánypörökre, emlékmáglya-gyújtás. A sok sport mellett többek között ezek a fő programjai az első Szögedi Boszorkány Napok rendezvénysorozatának a hétvégén. Az eseményt az teszi különössé, hogy Semjén Zsolt egyházügyekért felelős helyettes államtitkár az úgynevezett szektaügyekben mindig elítélően példálózott a boszorkányokkal. A Fidesz-vezetés? Szeged viszont támogatja a rendezvényt.

Ez a rendezvény – a szervezők szerint – jelenleg ugyan nem a babonaságról, a misztikus, varázslatos dolgokról szól, bár idővel ezzel is szeretnék színesíteni a palettát. "Az idén nem a babona oldaláról akarjuk megközelíteni a boszorkányságot, hanem arról, hogy ezek a hölgyek szépek, okosak, huncutok, csintalanok és ügyesek voltak, mint azt az értelmező kéziszótár egyik magyarázata is megállapítja. És ez így szerintem egy nemes dolog" – mondta a Heteknek Tompa Ágnes szervező, a Szegedi Hagyományőrző Kör tagja. Hozzátette azt is, hogy "aki szegedi, tudni fogja, hogy nem a félelmet keltő dolgokat kell nézni. Szegeden ennek is múltja van, mint a papucsnak, és ezt is fel kell vállalni."

Gyulay Endre szeged-csanádi megyés püspök – bár pontosan nem ismerte a programokat – úgy véli: "Ha lesz olyan boszorkány, aki a szépségével hódít, akkor nem lesz semmi baj. Nem tudom, mi is pontosan a tartalma ennek az egésznek, de ha a babonaság és ehhez hasonlók kerülnek előtérbe, az nem túl jó" – folytatta lapunknak a püspök, aki egyébként – elmondása szerint – nem túlzottan érdeklődik az esemény iránt. Azt azért megemlítette: "Akkor hasznos például a boszorkánypörökre való emlékezés, ha az emberek le tudják vonni a következtetéseket, a tanulságokat. Történetesen azt, hogy milyen félreértés és mekkora botorság volt a boszorkányégetés." ( Az 1700-as években Szegeden legalább huszonegy személyt végeztek ki boszorkányság vádjával – a szerk.) 

A rendezvény szervezőinek célja egyrészt a hagyományteremtés, másrészt a turisták csalogatása, hiszen "erősíti, színesíti a város nyári fesztiválját". Szeged fideszes többség? önkormányzata ezért is támogatja kiemelten – anyagilag és a közterület átengedésével is – a programsorozatot. Mint ahogy azt Lóczi Tibor, a polgármesteri kabinet kulturális tanácsadója megfogalmazta: " a tradicionális kérdéseket – amelyeket méltatlanul elfeledtek – kötelesség felvállalni, és mi örömmel teszszük ezt". A tanácsadó arról is beszámolt, hogy ez az első próbálkozás egy kísérlet, egy meglepetés a szegedi közönség számára, de bíznak abban, hogy jövőre is folytatódik majd, illetve bekerül az állandó programok közé.

A folyamatos jelenlét természetesen több költséggel jár, de várhatóan ez nem jelent gondot: "Idén időhiány miatt lemaradtunk a pályázatokról, de legközelebb szeretnénk ilyen úton is segítséget kapni a rendezvényhez. Azt hiszem ez sikerülni is fog. Meg fogjuk találni a támogatókat, mint ahogy az idén is megtaláltuk az önkormányzat, illetve a polgármester személyében" – mondta Tompa Ágnes.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!