hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elfajzott ifjak
Brutális bűncselekmények sorozata

2000. 12. 30.
2000-ben újra megerősítést nyert, hogy a mostani fiatalok – tinédzserek és fiatal felnőttek – által elkövetett bűncselekmények alattomosabbak, kegyetlenebbek és könyörtelenebbek, mint a korábbi időszakban. Olyan esetek történtek, amelyek jól mutatják, hogy nemcsak súlyos szociális problémákkal küszködnek a magyar családok, hanem szellemi-morális válság következményeivel is szembe kell néznie a társadalomnak.



Fekete lobogó az oktogoni mészárlás helyszínén Fotó: Somorjai

Az év egyik legkegyetlenebb gyilkossága március 9-én történt, mégis csak az év végén okozott általános megdöbbenést. Az 51 éves színésznőt, Soproni Ágit ugyanis a kiváló eredményekkel érettségiző, több nyelven beszélő 20 éves fia ölette meg a 26 éves, jól szituált barátjával. Mindkét fiú családja tehetősnek nevezhető, mondhatni a hazai elithez tartozik. A fiatalok – miután feldarabolták és elásták a színésznőt – úgy rendezték, mintha az anya eltűnt volna. A 20 éves fiú ráadásul – saját kérésére – a televízióban sírva fordult a nyilvánossághoz, kérve, hogy ha bárki, bármilyen információval tud segíteni anyja megtalálásában, keresse meg őt. Hét hónapig az egész országot: családtagokat, haverokat, mindenkit megtévesztett példátlan képmutatásával. 

Áprilisban fogták el a miskolci rendőrök az amerikai "példaképek", Bonnie és Clyde nevéről elhíresült rablópárost, akik rendkívüli kegyetlenséggel raboltak Borsodban. A fiatalok pályafutása öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor az egyik nyíregyházi bankban biztonsági őrként dolgozó Fekete László eltűnt a gondjaira bízott bankfiók páncélszekrényének 27 milliós tartalmával. Már ebben az akcióban is segítségére volt az akkor még csupán 16 éves Novák Tünde, aki ekkoriban költözött össze a 25 éves Feketével, és akit a rendőrség akkor még csak eltűnés miatt keresett. A rablópáros 1999-ben üvöltözve, fegyvereivel vadul a levegőbe lövöldözve rabolta el egy halálra sápadt áldozat gépkocsiját. A műveletet 2000-ben még kétszer megismételték. Volt, hogy a golyók már nemcsak a levegőbe, hanem az engedelmeskedni nem akaró kocsitulajdonos lábába is repültek. A járművekre egyébként egy nagyobb rabláshoz lett volna szükségük a fiataloknak, akik azonban áprilisban végzetes hibát követtek el: a férfi meglőtte az őt igazoltatni akaró rendőrt, aki életveszélyes sérülést szenvedett. Letartóztatásuk után pár héttel a férfi az előzetesben öngyilkos lett és meghalt. 

Baranyában ugyanezen a héten egy férfi esélyt sem adott áldozatának a védekezésre: egy postakocsi sofőrjét felszólítás nélkül lelőtte az út mellől. A pénzszállító furgon éppen Orf? felé tartott, amikor az álarcos férfi tüzet nyitott rá. A sofőr, aki egyébként kétgyermekes, polgári életet élő családapa volt, a helyszínen belehalt fejsérüléseibe. A könyörtelen gyilkos az autóval a 15 kilométernyire fekvő szeméttelepre hajtott, ahonnan az autóban található mintegy 7 millió forinttal elmenekült. Az elkövető később – miután rájött, hogy a rendőrök ismerik kilétét – öngyilkos lett.

A 11 éves Kocsis Franciskát május 4-én gyilkolta meg két iskolatársa: egy 13 éves kisfiú és egy 14 éves kislány. Mindhárman egy budai általános iskola tanulói voltak, ahonnan a tragédia napján rövid erdei sétára invitálták barátnőjüket, majd miután összekötözték és betömték a száját, brutális kegyetlenséggel végeztek vele. A gyilkosságra csak hetekkel később derült fény. 

Július 4-én a fővárosban, az Oktogonnál található egyik gyorsétteremben egy ámokfutó fiatalember két fiatal férfit megölt és egyet súlyosan megsebesített. Az áldozatoknak komoly terveik voltak, pár hét múlva éppen Írországba szándékoztak menni. Karácsony Lajos, a lövöldözés túlélője lapunknak adott interjújában megdöbbentően mesélte el a tragédiát: "Az volt a program, hogy elmegyünk moziba meg bowlingozni, aztán beülünk kajálni. Elvoltunk, mint a befőtt, amíg a McDonald\'s-ban egyszer csak odalépett az a pali, és már lőtt is. Szerintem én voltam az első. A szememnél talált el, én meg egyből felkiáltottam, hogy "A szemem!" Utána belépett az életmentő ösztön, ami biztos megvan minden emberben, és kimenekültem a McDonald\'s-ból. Azt hittem, hogy rablótámadás történik, és mindenkire lőnek. Az elején azt hittem, hogy mindenki jól van, csak engem lőttek meg. A többiekről csak a kórházban hallottam… Az egyik újságban olvastam, hogy az a srác úgy gondolta, valami rossz, civakodós társaság vagyunk, és belé akartunk kötni. Ehhez képest mi szinte észre sem vettük, nem foglalkoztunk vele. Volt valamiféle megérzésem, de nem vagyok benne biztos. Egytized másodperc volt csak. Amikor elment mellettem a mosdóba megtölteni azt a cuccot, megálltam, és elnéztem oldalra. Csak egy pillanat volt."

A 24 éves, ukrán állampolgárságú S. Árpád július 21-én utoljára látogatott el bejáratott piroslámpás helyére. Kést vitt magával, és a lakáson hidegvérrel meggyilkolta a két nőt, akik őt rendszeresen fogadták. A 39 és a 34 éves hölgy újsághirdetés útján szerezte kuncsaftjait.

Október elején a békéssámsoni, 27 éves K. Zs. egy nap alatt négy embert gyilkolt meg. Az első áldozat egy alkalmi partnere volt, akit az együttlét után hidegvérrel ölt meg. Majd megfürdött, és mintha mi sem történt volna, elindult Békéssámsonra, hogy meglátogassa barátnőjét, "komoly kapcsolatát", a 25 éves K. Szilviát. Üdvözölte Szilvia nagyszüleit, majd besietett a belső szobába, ahol bezárkóztak. A szexuális együttlét után ismét felgerjedt benne az ölési kényszer, ezért kiment az udvarra. Felkapott egy vasrudat, és az idős nagyszülőkre rontott, majd megmagyarázhatatlan haragja a barátnőjére összpontosult. Neki sem volt esélye a túlélésre. A rendőrség a fiatalembert napokon belül elfogta, aki beismerő vallomást tett. Ridegen, szenvtelenül. Békéssámsonon szinte mindenki ismerte az áldozatokat és az elkövetőt is. A jóképű, mosolygós és kisportolt fiatalember évek óta a család barátja volt, kiegyensúlyozott embernek ismerték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!