Kereső toggle

Kezeit mossa a minisztérium

Kitüntetett Szálasi-rajongó

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Honvédelmi Minisztérium (HM) vezetése nyilatkozatban határolódott el az általa előléptetett Szalay Róbert történész magyar és külföldi sajtóban is publikált szélsőséges nézeteitől, Szálasi Ferencet méltató kijelentéseitől. Szalay őrnagy-történésznek 1956-os érdemeire hivatkozva idén adományozta a HM az alezredesi címet október 23-a alkalmából. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége nyilatkozatban ítélte el "a nyilas terror első számú felelősét dicsőítő" történész előléptetését.

Az előléptetést Pongrátz Gergely, az 56-os Magyarok Világszövetségének elnöke javaslatára Homoki János államtitkár egyetértésével a Magyar Honvédség vezérkari főnökének utasítására hajtották végre. Szabó János honvédelmi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy 56-os érdemei miatt tiszteli Szalayt, akit azonban nem mindenki tart hősnek, mert egyesek a "pufajkásoknak" csúfolt karhatalom volt tagjaként marasztalják el.

A történész előléptetése titokban történt, az eseményt a HM sajtóosztája először letagadta, majd az érintett cáfolata után elismerte. Szalay Róbert könyve Az 1956-os magyar forradalom igaz története címmel a közelmúltban jelent meg a Szittyakürt cím? szélsőjobboldali lapot is támogató Bánkuty Géza amerikai üzletember kiadásában – Szalay Róbert egyébként e lapnak is vezető munkatársa. Könyvében a történész Szálasi Ferencet mint a Szent Koronára felesküdött "törvényes Nemzetvezetőt" mutatja be, amely a Hungarista Mozgalommal együtt "élére állt a bolsevizmus elleni nemzetvédő harcnak, ami egyben Európa védelmét is jelentette az ázsiai barbársággal szemben." (MTI – HETEK)

Olvasson tovább: