hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vita a honvédség vezetéséről

1999. 07. 17.
Augusztus 1-jétől Fodor Lajos altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikai helyettes államtitkára veszi át Végh Ferenc vezérezredestől a Magyar Honvédség vezérkari és parancsnoki beosztását – jelentette be Szabó János honvédelmi miniszter. Fodor Lajos kifejtette, hogy egy új kormányhatározat értelmében egy kisebb létszámú, ütőképesebb, mobilabb és finanszírozhatóbb hadsereget kívánnak létrehozni. A részleteket Lányi Zsolt, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának (HB) kisgazda elnöke bejelentése alapján a tíztagú Stratégiai Felülvizsgálati Munkabizottság dolgozza ki szeptember 30-ig, melynek vezetésével Wachsler Tamást, a HM politikai államtitkárát bízták meg. Juhász Ferenc (MSZP), a HB alelnöke Lányi Zsolthoz intézett levelében jelezte, hogy a bizottság nem értesült azokról az egyedi utasításokról, amelyekkel a miniszter a honvédség volt parancsnokát több mint fél éve "boldogítja", nem volt módja megismerni az integrációs elképzeléseket, és nem tudja azt sem, hogy minek a terhére fedezik a koszovói válsággal kapcsolatos beszerzések költségeit. Az alelnök szerint a bizottságnak tájékoztatást kellene kapnia arról is, hogy mit tartalmaz a kormány titkos határozata a honvédség stratégiai felülvizsgálatáról, és hogy hogyan állunk a kormány által tett NATO-felajánlásokkal. Juhász az utóbbi fél év tapasztalatairól azt írja: a honvédelmi kormányzat szinte teljesen kivonta magát a parlament és a honvédelmi bizottság kontrollja alól, amely ezáltal könnyen válhat egy funkciótlan, a végrehajtó hatalmat kiszolgáló, a tévedéseket legitimáló testületté. Lányi Zsolt nevetségesnek és megalapozatlannak találta Juhász Ferenc levelét. A szocialista politikus akkor járt volna el helyesen, ha felemelte volna szavát az elmúlt parlamenti ciklusban, amikor Keleti Györgygyel az élen szétverték a magyar honvédséget – mondta a HB elnöke. Kijelentette, hogy a tárca minden fontos kérdésben egyeztet a parlamenti bizottság tagjaival, és Szabó János miniszter, valamint a tárca államtitkárai minden indokolt esetben megjelentek és beszámoltak a teendőkről és feladatokról a bizottság előtt. (MTI–Hetek)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!