hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzetbiztonsági kérdés lesz a vallásügy

1999. 07. 17.
Kósáné Kovács Magda, a Parlament Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának MSZP-s elnöke az egyházi autonómiát veszélyeztető törekvésnek tartja – és az "állami nyomulás" újabb jeleként értékeli – azt a kormányzati szándékot, amely a vallásalapításra vonatkozó törvény módosítását tervezi. Az elnökasszony szerint aggasztó, hogy a kormány formai kritériumok alapján nyúlna bele az egyházak életébe, amikor minimum 100 éves múlthoz illetve 10 ezer fős létszámhoz kötné a vallásalapításhoz való jogot, holott ez a jog nem másból, mint a szabad vallásgyakorlás és a lelkiismereti szabadság érvényesítésének alkotmányos elvéből származik. A politikus azért is érthetetlennek tartja, hogy a deviancia jelenségeire a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény módosításával akar válaszolni a kormány, mert a már bejegyzett egyházakat nem érintené a változtatás. Emellett az Európa Tanács sem a szankcionálást, hanem a felvilágosítást jelölte meg követendő útnak a problémák kezelésére. Ifjabb Hegedűs Loránd, ugyanezen bizottság MIÉP-es képviselője viszont nemcsak a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény módosítását tarja szükségesnek, hanem szerinte százezer hívőben kellene megszabni az új egyházak alapításának létszámhatárát, így véve elejét "a destruktív, élet-, család- és államellenes szekták, köztük a Hit Gyülekezete és a scientológia egyház terjeszkedésének". A Magyar Hírlap információi szerint az egyházalapítást módosító törvény már nemzetbiztonsági kritériumoknak is alávetné az új vallási közzösségek bejegyzését. Schanda Balázs, a törvény kodifikációjával megbízott alkotmányjogász a lapnak úgy nyilatkozott, hogy mivel a vallásgyakorlás fogalma jogilag még nincsen definiálva, ezért a nemkívánatos tevékenységet folytató csoportok is különleges védelmet nyújtó jogi helyzetre tehetnek szert. A lap úgy tudja, hogy a törvénymódosítás tervezete szerint a védett jogi státusz megtagadható lenne azoktól a vallási közösségektől is, akik az ország nemzetbiztonsági érdekeire veszélyt jelentenek. (MTI–Hetek)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!