Belföld

AKTUÁLIS
A közelmúltban többször élesen bírálta a magyar kormány bevándorlókkal kapcsolatos politikáját az Amnesty International Magyarország. A szervezet igazgatója szerint a kormány hibát követett el, amikor a déli határon kialakult helyzet kezeléséhez nem kért segítséget az Európai Uniótól, hanem kerítésépítés mellett döntött a magyar–szerb határon.
Az egykori szabadkai téglagyárban még látni az utolsó, kiégetésre váró téglákat. A gyár mellett hatalmas szeméttelep. A legkülön­bözőbb országokból sereglenek menekültek és bevándorlók ide, Magyarország és az Európai Unió előszobájába. Kelet-Európa saját nyomora és a földkerekség legnyomorultabb régióinak tragédiája sűrűsödik össze itt, néhány kilométernyire a magyar határtól.
Nem csak a balatoni vendéglátósok vannak nehéz helyzetben, ha munkaerőt kell találniuk. Más országrészekben és szakterületeken sem könnyű olyan vállalkozóval, munkaadóval beszélgetni, aki ne panaszkodna arra, hogy „itt már senki nem akar dolgozni” – pedig hivatalosan csaknem négyszázezer az „álláskeresők” száma.
LEGUTÓBBI LAPSZÁMOK

2015. 06. 26. (XIX/26)

Bár a főpolgármester alig egy hete még elképzelhetetlennek tartotta, hogy Budapest ingyen az államnak adja a Dagály Fürdőt, kedden pontosan ez történt.
Június legelején egy iskolai kiránduláson vízbe fulladt egy 14 éves magyarországi fiú Erdélyben.
A 2014-es országgyűlési választás sok egyéb mellett az Orbán-kormány nemzetpolitikájában is szakaszhatárt jelent.
A múlt héten partnerségi szerződést írt alá Budapesten a magyar Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Román Munkaadók Nemzeti Szövetsége (UNPR).
Hírszerzési információk alapján dönthetett Orbán Viktor a kormány menekültügyi politikájának szigorításáról. Az ügyben a Fidesz az év eleje óta hetekkel ellenfelei előtt jár.

2015. 06. 19. (XIX/25)

Lehet, hogy az egyházi vezetők ellenállása sem mentheti meg a hazai szociális intézményi ellátórendszert attól, hogy idővel egyházi fenntartásba kerüljön.
Hende Csaba kitünteti  a Kecskemé­ten kényszer­leszállást végrehajtó Gripen-pilótát.
Rájár a rúd a magyar légierőre: a csehországi baleset után a múlt héten Kecskeméten egy másik Gripen vadászgépnek kellett kényszerleszállást végrehajtania.
Alaposan átrendeződik az állami felsőoktatási szféra, ha az Országgyűlés elfogadja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló törvény módosítását.
Közokirat-hamisítás miatt jogerősen elítéltek egy férfit, mert úgy szállt ki az autójából, hogy egy percre a szélvédő mögött hagyta a gyermeke nevére szóló mozgássérült kártyát, a gyermek viszont nem volt az autóban.
A kormányzati politikusok folyamatosan arról beszélnek, hogy Magyarország kikerült a válságból, európai összehasonlításban kiugró a gazdasági növekedés, gyakorlatilag nincs infláció, a költségvetés feszes, emiatt nemsokára a nagy hite

2015. 06. 12. (XIX/24)

Komoly szakmai és szervezeti problémákról számolt be a Hetek a múlt héten a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) működésével kapcsolatban.
Állj! – mondja határozott hangon a bódéból kilépő őr. Sörhasú, borostás, UW-zöld mellényt visel, és a vámosszabadi befogadó állomást őrzi többedmagával. Újságíró csak engedéllyel léphet be, nekünk nincs engedélyünk.
Magda (balra) alsózsolcai Fidesz-szavazó, Aladár (jobbra) ózdi MSZP-szavazó.
Lassan, de biztosan folyik egy generációváltás a hazai politikai életben, mivel az MSZP-nek a 60 év alattiak körében  nincs kimutatható támogatottsága – erősíti meg a Policy Solution legfrissebb tanulmánya.
Optimistábbak lettek azok a kormány­párti politikusok, akik az elmúlt hónapokban a párt belső fórumain, illetve magánbeszélgetéseken attól tartottak, hogy a politikai és kormányzati hibák sorozata a párt végzetes meggyengüléséhez veze

2015. 06. 05. (XIX/23)

Haraszti György. Szelet vetett.
Egyeduralom, összeférhetetlenség, szakmaiatlanság: nagyjából így jellemzik a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban uralkodó állapotokat az intézmény általunk megszólaltatott munkatársai.
A válság előtti szinthez közelít a Budapesten értékesített lakások száma, a külföldieknek eladott ingatlanok harmadát oroszok vásárolják fel.
Négy díj, köztük a Grand Prix, azaz Cannes második legfontosabb elismerése, szenzációs nemzetközi sajtóvisszhang – ezek a Saul fia diadalmenetének eddigi állomásai.
Egy brutális diktatúra kegyetlen vezetőjének elítéléséhez is magas színvonalú szakmai munkára van szükség: talán ez a tanulsága a Biszku Béla elleni per másodfokú ítéletének.

2015. 05. 29. (XIX/22)

Szemben a múlt heti írországi népszavazás által mutatott trendekkel a magyarok kevesebb, mint egyharmada támogatja az egynemű párok házasodását. Az erre vonatkozó 2014-es adat megegyezik a hét évvel korábbival.
Főként Nagy-Britanniába mennének a magyar elitgimnáziumokból.
Rengeteg középiskolás gondolkodik külföldi továbbtanuláson, de csak kis részük váltja valóra elképzeléseit. Az élvonalbeli gimnáziumokban a végzősök körülbelül tíz százaléka tanul tovább külföldi egyetemeken.
Tőkés László „nem érti Orbán Viktor nemzetpolitikáját”, pedig a Fidesz és a püspök által csak erdélyi MSZP-nek nevezett RMDSZ közeledése nem új jelenség.
Várszegi Asztrik (jobbra) szerint „illet­len érintések” történtek.
Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat miatt tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes...
Orbán legközelebbi politikai munkatársa egyben a legbefolyásosabb Fidesz-vezető a pártelnök-miniszterelnök után – próbálta megértetni munkatársunkkal egy, a Fideszben már több évtizede tevékenykedő háttérember, hogy mi lenne a baja Lá

2015. 05. 22. (XIX/21)

Orbán és Némethné. Mirõl egyez­tettek?
Közel három éve maga a miniszterelnök és további három minisztere dönt az egymilliárd forintnál nagyobb közbeszerzések ügyében. Orbán Viktor szerint így átlátható módon történik a pályáztatás.
Elkeseredettek a szociális dolgozók, és az egészségügyi dolgozókéval azonos bértáblát követelnek, hiszen háromnegyedük kevesebb mint nettó 90 ezer forintot visz haza havonta.
Öt év NER után sincs börtönben egyetlen fajsúlyos szocialista politikus sem, és a jelek szerint Simon Gábor is szabadon és százmillióval „gazdagabban” távozhat.
Április vége óta ismét Orbán Viktor diktálja a magyar közélet napirendjét, de a héten már az Európai Parlament is azokkal a témákkal foglalkozott, amelyekkel Orbán sokkolta az uniós status quo képviselőit az előző hetekben.