Kereső toggle

A pontosság az élete

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Szabián Norbert olimpikon sportlövő

Sportlövész, olimpikon, a század milliméteres pontosság embere, az UTE versenyzője. 2015-ben olimpiai kvótát szerzett, 2016-ban részt is vett a riói játékokon. Az idő és a mechanika az élete szerves részét képezik. Talán ez az, ami miatt nagyon kedveli az Astron órákat. 35 éves, nős, egy fiúgyermek édesapja.

 

Mesélj az utadról!

Szülővárosom, Kecel kis lőterén ismerkedtem meg a sporttal, ezután Baján, majd amikor a BME Gépészmérnöki Karára kerültem, már a Honvéd versenyzőjeként folytattam. Rengeteg országos dobogós helyet szereztünk a csapattársaimmal. 2013-tól az UTE lett a második családom.

Megannyi világkupa-szereplés után 2015 júliusában Mariborban, az Európa-bajnokságon szereztem olimpiai kvótát az 50 méteres kisöbű szabadpuska fekvő számában. Az olimpiai felkészülés időszakában szerettem bele az Astron márkába, hiszen ráébredtem: a pontosság, a század milliméterek és a mechanika épp olyan fontos számomra, mint az órák világában.

Ha már az Astronnál járunk, a Te életedben milyen szerepet tölt be az órád?

Jelenleg egy automata Astron van a karomon. Valljuk be, ez egy remekmű, gyönyörű illesztésekkel, páratlan pontossággal. Egy igazi magyar órásdinasztia nagyszerű alkotása, mely sok-sok évtized és csodás, egyben izgalmas történet után születhetett meg. Gépészmérnök vagyok, számomra az automata óra az órás szakma csúcsa, hiszen az én mozgási energiám veszteségét használja arra, hogy mutassa nekem az időt.

Ebből a szemszögből kevesen hallhattunk az időmérő eszközökről. Milyen alkalmakkor öltöd magadra?

Gyakorlatilag bármikor, bárhol. Különleges darab. Melegítőhöz, egyszerű hétköznapi ruhákhoz, de akár öltönyhöz is viselhetem. Ebben vonultam be az olimpiai nyitóünnepségre a Maracanã Stadionba is. A másik órám szintén egy Astron, na, ez már elegánsabb viselet, ami csak formális eseményeken díszíti a karomat. Egy szakmai szempontból elég érdekes szerkezetű félautomata, azaz „hibrid” modellről beszélünk. Ha az előző az órás hivatás, ez az elegancia kiválósága. Az Astron mindkettőben élen jár.

Mit jelent számodra az Astron?

Ez a jogvédett magyar óramárka leginkább a saját magam tükre. Rengeteg a párhuzam köztünk és az Astron-dinasztia között, hiszen számomra is fontos, hogy az utánpótlás – többek közt gyermekem, Levente is – megismerje a lövészetet. Ezért tisztelem és csodálom, hogy Városi Ferenc gyermekei is értik apjuk különleges mesterségét. Maga a szakma pedig azért izgalmas számomra, mert éppen olyan precíz és összetett, mint az én szakmám. A kulcsszó mindkettőben a pontosság.

 

5522-4 Nemesacél tok, valódi bőrszíj, „hibrid” (quartz és automata) szerkezet, vízállóság: 10 ATM

Olvasson tovább: