Kereső toggle

Egy holland legenda pályafutása

A magyaroknak Puskás, a hollandoknak Cruyff

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„A tüdőrák vs. Johan Cruyff mérkőzés eredménye a félidőben 2-0” – jelentette be minden idők legjobb irányítója és holland futballistája az előző hónapban. 2016. március 24-én a mérkőzés elveszett: a páratlan futballtehetség, a makacs, okoskodó és briliáns edző, Hendrik Johannes Cruyff (Cruijff) meghalt.

Bert van Marwijk, volt holland labdarúgó és edző szerint Cruyff volt minden idők legkiválóbb futballistája. Ráadásul azok közé a játékos-zsenik közé tartozik, akik edzőként meg tudták ismételni ragyogó pályafutásukat. Karrierje során egyetlen címet nem sikerült elérnie, a Hollandia csapatával szerzett világbajnoki címet.

Az ifjú tehetség pályafutását tizenkét évesen az amszterdami Ajaxnál kezdte pályafutását. E klub kezdőcsapatában debütált 1964-ben tizenhét évesen, később pedig az FC Barcelonához igazolt. A harmincas éveiben az észak-amerikai Los Angeles Aztecs-hez szerződött. Két szezonon keresztül tartó sikertelenséget követően visszatért az Ajaxhoz, végül innen vonult vissza. Az Ajaxban és a Barcelonában össszesen a 704 hivatalos mérkőzésen 395 labdát sikerült az ellenfél kapujába lőnie.

Aktív játékosi karrierjét követően nyolc szezont a Barcelonánál, hármat pedig az Ajaxnál töltött el edzőként Cruyff. 1988-ban Charly Rexach-al együtt kezdeményezték a barcelonai utánpótlás-nevelés páratlan sikerét megalapozó akadémia megalapítását. Cruyff forradalmat csinált: a kiemelkedő tehetségeket  mindig több korosztállyal feljebb játszatta, fokozott teljesítmény kifejtésére ösztökélve a fiatalokat.

Labdabirtoklást előnyben részesítő elképzeléseit a Barcelona általa összerakott álomcsapatának játékosa, Josep Guardiola tökéletesítette tovább edzőként. A mai Barcelona páratlan sikerességét, játékrendszerét és játékalapjait jelentős részben neki köszönheti. Bár sikeres pályafutása során több szerződést is ajánlottak számára edzőként, 1988 óta nem költözött el Barcelona környékéről.

„Johan Cruyff vagyok, és két szenvedélyem van: a futball és a dohányzás” – vallotta be őszintén. Egy dohányzásellenes kampány során elmondta, hogy az első szenvedélye a sikert jelentette az egész élete során, míg a második mindezt elvette tőle. Sajnos halálát is káros szenvedélye okozta: októberben tüdőrákot diagnosztizáltak nála, és hiába volt meggyőződve arról, hogy a rákkal szembeni harcot meg tudja nyerni.

Vilmos Sándor, Hollandia királya így búcsúztatta a géniuszt: „Sokat tett azért, hogy a futball világa gazdagabb legyen, és nemzeti futballunk is neki köszönheti új arculatát. Szívét és lelkét kitette munkája során, és ezáltal lehetővé tette, hogy ez a sport mindenki számára elérhető legyen.”  Lionel Messi pedig múlt hét csütörtökön a következőt írta: „Egy újabb legenda hagyott el minket a mai napon.” Eredményekben gazdag pályafutását követően Cruyff különböző cikkek írásával foglalkozott, valamint a Johan Cruyff alapítvány révén közel tízezer mozgáskorlátozott gyermek sorsát viselte szívén.

 

Aranyköpések

Cruyff soha nem kertelt, és őszintén megmondta, amit gondolt. Tájékoztatókon tartott beszámolói során elhíresült megszólalásaiból egy könyvet is kiadtak Hollandiában Johan Cruyff megszólalásai címen:
1. „Futballozni egyszerű dolog. Egyszerűen focizni viszont nehéz.”
2. „Ha azt kérem, hogy mutasd meg, hogy mit tudsz, akkor meg kell mutatnod, amit tudsz. Ezzel az is kiderül, mit nem tudsz, mivel azt nem mutatod meg.”
3. „Ahhoz, hogy futballozni kezdj, egy labdára van szükséged. A kérdés, hogy mit teszel a labdával.”
4. „Mindent ellenzek mindaddig, amíg úgy nem döntök, hogy érdemes támogatni.”
5. „Ha azt akartam volna, hogy megértse, akkor úgy magyaráztam volna el” – mondta egy újságírónak.

Olvasson tovább: