Kereső toggle

A színes televízió atyja

110 éve született Goldmark Péter Károly

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Közel 110 éves lenne az az amerikai mérnök-fizikus, aki a mikrobarázdás hanglemez és a képmagnó kifejlesztése mellett a színes televíziót is életre hívta. Kevesen tudják, de ő - sok más, külföldön tudományos karriert befutó tudóshoz hasonlóan - szintén magyar származású volt, nevezetesen Goldmark Péter Károly. De ki is ez a zseniális feltaláló, akinek köszönhetően a világ minden táján látható volt az ember első lépése a Holdon?

A Magyar Televízió 1957-ben kezdte el az adássugárzást. Ez persze nem azt jelenti, hogy hazánkfiai lemaradtak volna az elektronikai kutatások és fejlesztések terén. Ezt az állítást erősíti Babits Viktor, Mihály Dénes és Okolicsányi Ferenc munkássága is, akik úttörőknek számítanak az elektromechanikus televízió fejlesztésében. Mindezen felüli bizonyítékként hozhatjuk fel Goldmark Péter Károlyt, aki az amerikai Columbia Broadcasting Systems (CBS) főmérnökeként szabadalmaztatta a színes televíziót.

Goldmark Péter 1906. december 6-án született Budapesten, a híres Goldmark család sarjaként. Édesapja, Goldmark József kémikus volt, aki az 1848-as bécsi forradalom után, az abszolutizmus elől Amerikába menekülve,  az északiak oldalán az amerikai polgárháborúban is részt vett. Itt nemcsak hadi tetteivel, de újfajta, hatékonyabb puskagyutacs feltalálásával is hozzájárult a győzelemhez. Zeneszerző nagybátyját pedig Károlynak hívták, akinek tiszteletére vette fel később Goldmark Péter a Károly nevet, ezzel is kifejezve iránta érzett tiszteletét. Ő maga is vonzódott egyébként a zenéhez, kései éveiben szívesen muzsikált a szomszédjában lakó Benny Goodmannel.

A fizika vonzásában

A zenei érdeklődést azonban a köztes időszakban legyőzte a fizika iránti vonzalom: pesti középiskolás korában fizikai ismereteivel és készségével meg is lepte tanárát. 1920-ban a fehérterror elől családjával Bécsbe emigrált, ahol először az ottani műszaki egyetemre, majd a Berlin-Charlottenburgba iratkozott be. Akkoriban az egyetemmel együttműködött a Siemens-Halske cég, ami lehetővé tette Goldmark számára, hogy a Nobel-díjas Gábor Dénes mellett dolgozhasson. Ő ismerte fel a fiatal kutató tehetségét, és további kutatásokra ösztönözte. A fiatal Goldmark visszatért Bécsbe, ahol Ernst Mach professzor irányításával megírta az Egy új eljárás ionok sebességének meghatározására című értekezését.

Már fiatal korától kezdve intenzíven érdeklődött az akkor még gyermekcipőben járó televíziózás iránt: egy olyan berendezést állított össze, amelynek 2,5×3,8 centiméteres képernyőjén sikerült képet előállítania. Mindez 1926-ban történt, Goldmark huszadik születésnapján. Mérnöki oklevelét később Berlinben, a fizikusit pedig Bécsben szerezte meg.

A világ első tévécsatornája a British Broadcasting Corporation (BBC) volt, nem is véletlen, hogy akkoriban Anglia volt az éllovasa a televíziós fejlesztéseknek. A brit Pye társaság folyamatosan figyelte a külföldön zajló fejlesztéseket, így talált rá Goldmarkra is, akinek sikereit látva egyből alkalmazta. Goldmark 1933-ban New Yorkba költözött, ahol nagyszámú, főként az elektronika területét érintő újítása, találmánya született.

Bár a BBC már rendszeresen sugárzott adást, de az általuk használt rendszer nem adott megfelelő minőségű képet, valamint gyakorta meghibásodtak a benne található mozgóeszközök is. Goldmark a kutatásait az orosz-lengyel Zworikin szabadalmára alapozta, miután 1935-ben a CBS munkatársa lett, ahol kitűnő ötleteivel hívta fel magára a figyelmet, majd később – szívós munkájának eredményeként – a CBS laboratóriumának vezetője lett. Ekkor mutatták be az első színes filmet, az Elfújta a szél címűt. A legenda szerint ez a film motiválta Goldmarkot arra, hogy kifejlessze a színes televíziót.

Megszületik az első színes TV

Ám csakhamar felhagyott a mechanikus televíziós berendezések kísérleteivel, és az elektronikus-képcsöves televíziós készülékekkel kezdett foglalkozni. 1940-ben az ő nevéhez fűződött az első színes televíziós adás megvalósítása, az első készülék megalkotása. A második világháború alatt haditechnikai feladatokat oldott meg, és a német radarok működését zavaró berendezéseket készített.

Az 1940-es évek második felében figyelme a hanglemezgyártás felé fordult. Akkoriban csak a bakelit-lemezt ismerték, ami 3-4 percnyi felvétel hordozására volt képes. Később 1948-ban Goldmark, kifejlesztette a PVC alapú, „hosszan játszható”, mikrobarázdás hanglemezt. Goldmark eljárása a sztereó hang előállításával kapcsolatban egyeduralkodó volt az 1980-as évekig, amikor is megjelentek a CD-lemezek. A mikrobarázdás hanglemez előállítását követően fejlesztette ki elektronikus képfelvevő készülékét, amellyel megoldotta a televíziós képek „konzerválását” is, eljárása, az EVR (electro video recording) a videomagnó elterjedéséig állt alkalmazásban. Továbbá kidolgozta a televízió orvosi alkalmazásának elméletét és gyakorlatát, megalkotta a gyomor- és bélrendszer vizsgálatára alkalmas minitévét.

Műholdak és kábelrendszer összekapcsolásával egész Észak-Amerikára kiterjedő, a televíziós oktatás széles körű elterjesztését, sajtóanyagok, moziműsorok továbbítását lehetővé tevő televíziós hálózatot fejlesztett ki.

A háború után tökéletesítette a színes televíziót, amelyet az űrkutatásban is alkalmaztak: ennek köszönhetően láthatták a nézők szerte a világon az ember első sétáját a Holdon, lévén, hogy az 1969-ben útnak indított Apollo-11 űrhajó utasai az általa készített, miniatürizált színestévékamerát használták a holdexpedíció során.

Elismerések sorozata

A színes tévé megálmodójának, Goldmark Péter Károlynak az élete nemcsak szakmai, hanem anyagi és erkölcsi elismerést is maga után vont. 1954 és 1972 között ugyanis a világ egyik legjelentősebb elektronikai társasága, a CBS igazgatója lehetett. Nyugdíjba vonulása után 1972-től pedig saját cégét, a Goldmark Communication Coorporationst vezette. Tagja volt az Amerikai Tudományos Akadémiának, valamint 71. életévében, 1977-ben Jimmy Cartertől átvehette – 14 tudós kollégájával együtt – a civil tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését megtestesítő National Medal of Science-t (Nemzeti Tudományos Érdemérmet).

Szomorú vég

Azonban amennyire gyors volt a műszaki kérdések megoldása terén, éppen úgy szerette a gyors és erős kocsikat is, ami sajnos a vesztét okozta gyorshajtás miatt. 1977. december 7-én automobilját vezetve halálos balesetet szenvedett Port Chesterben.

Olvasson tovább: