Kereső toggle

Vissza a gyökerekhez

Egy hollywoodi sztár és a Genezis-díj

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Michael Douglas kapta meg a napokban a „zsidó Nobel-díjat” Izraelben, amelyet ünnepélyes keretek között Benjamin Netanjahu adott át Jeruzsálemben a hollywoodi sztárnak.

Amikor Douglas megtudta, hogy ő az egymillió dollárral járó díj várományosa, udvariasan rámutatott: a szó szoros értelmében ő nem számít zsidónak. Apja, Kirk Douglas hollywoodi színész Issur Danielovitch néven született orosz ortodox zsidó bevándorlók sarjaként. Anyja, Diane Dill azonban nem zsidó. A színész hozzátette: zsidó gyökereit csak az utóbbi évtizedekben kezdte el ápolni, miután apja 1991-ben túlélt egy helikopterbalesetet. Kirk Douglas ekkor elkezdte tanulmányozni az Írásokat egy rabbi segítségével. „Ez megérintett engem is, láttam, hogy ez milyen szellemi dimenziót hozott az életébe.” Legutóbb pedig tinédzser fia, Dylan kezdett el érdeklődni a judaizmus iránt, és kérte, hogy tizenhárom évesen tartsanak számára egy bar miczvát, amelyet követően az egész család ellátogatott Izraelbe.

Douglas elmondása szerint most egy New York-i reform zsinagóga közösségéhez tartozik. Ugyanakkor Izraelben az Amerikában népszerű ilyenfajta liberális irányzatokat a rabbinikus hatóságok nem ismerik el. Bár Izrael lehetővé teszi, hogy valaki legalább egy zsidó nagyszülő felmutatása után állampolgárságért folyamodjon, a körülmetéléseket, esküvőket, válásokat, temetéseket az ultraortodox rabbinátus felügyeli. Így például Douglas és fia ugyan emigrálhatna a zsidó államba, ám mivel vegyes házasságok szülöttei, nem házasodhatnának, vagy nem részesülhetnének zsidó temetésben.

Douglas ezt a problémát felvetette a díjátadó előtt, de az adományozók jelezték, hogy választásuk azért esett rá, mert a Douglas család „a különböző hátterű zsidókat próbálja összekovácsolni”. A színész számára ugyanakkor fel van adva a lecke: az amerikai zsidók között népszerű reform- és konzervatív irányzatot Izraelben még nem ismerték el, ami feszültségforrást jelent a zsidó állam és az amerikai zsidóság között. A sztár elismerte: tudja, hogy személye Izrael néhány negyedében felvont szemöldököket fog eredményezni. „Drámai változást nem várok ortodox vagy ultraortodox körökben, de remélem, hogy az izraeliek felismerik, hogy a zsidók nagyon kicsi kisebbséget képviselnek a világ többi részén, így muszáj kijönniük egymással.” A díjat egyébként 2014-ben alapították olyan személyek tiszteletére, akik kiválóan teljesítettek a saját területükön, és szerepmodellként szolgálhatnak a zsidók újabb generációja számára.

A kritikusok szóvá tették, hogy a díjat miért multimilliomosok kapják. Douglas azonban helyes választásnak tartja a döntést, mivel szerinte a befolyásos celebek tudnak nagy tömegekhez eljuttatni bizonyos üzeneteket. A Los Angeles Timesban márciusban leközölt, az antiszemitizmust elítélő cikke szerinte azért kapott nagy figyelmet, mivel egy híres ember írta. „Ez tehát a kihívás 2015-re, és mindannyiunknak fel kell ezt vállalnunk. Mert ha konfrontálódunk az antiszemitizmussal ott, ahol észrevesszük, egyénileg és társadalmi szinten is szembeszállunk vele, és a platformunkat felhasználjuk arra, hogy elítéljük, akkor meg tudjuk állítani ezt az őrületet. (…) Nem hiszem, hogy a cikkre felfigyeltek volna, ha valaki más írja, de a celebek fel tudják kelteni az emberek figyelmét.”

A színész felajánlotta, hogy a díjjal járó egymillió dollárból „hidat fog építeni” Izrael és a világ különböző pontjain élő, egyre nagyobb mértékben asszimilálódó zsidó közösségek között. „Ábrahám sátra nyitva állt, és mivel a zsidó népességnek közel a fele Izraelen kívül él, remélem, hogy megtaláljuk majd a módját annak, hogy jobban megértsük egymást, és közeledjünk egymáshoz”. A pénzből olyan zsidó szervezeteket kíván támogatni, amelyek a befogadást segítik.

Douglast elkísérte az ünnepségre felesége, Catherine Zeta-Jones és két gyermeke is, akiket szokásuktól eltérően most szintén a kamerák elé állítottak. A műsort Jay Leno konferálta, a díjat pedig az izraeli miniszterelnök adta át. A sztárok olyan időszakban utaztak Izraelbe, amikor bizonyos palesztinbarát csoportok jelentős nyomást gyakorolnak a szórakoztatóipar képviselőire, hogy azok bojkottálják Izraelt. A jelenséget Douglas „csúnya rákfenének” nevezte.

A színész a díj átvételekor elmondott beszédében utalásokat tett a családjától kapott inspirációkra, valamint fia, Dylan bar micvájára. „Ez elgondolkodtatott és megerősített. És ezért mindig hálás leszek.” Megemlítette, hogy lánya, Carys bat micvájára is hamarosan sor kerül majd. „Zsidó vagyok. És erre büszke vagyok. Zsidóságom a génjeimben van.” Elmondása szerint a díjjal úgy érzi, végre befogadták, mert sokáig kívülállónak érezte magát. „Katartikus élmény volt, hogy végre azt mondják, elismerjük, hogy zsidó vagy. Csodálatos, megható élmény volt.”

Douglas, akit karrierje során rengeteg emlékezetes alakítás mellett néhány erkölcsileg kétes szerep is megtalált, az 1987-es Tőzsdecápák című filmért kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart. Híres filmjei között szerepel a Végzetes vonzerő, az Elemi ösztön, a Traffic, a Tökéletes gyilkosság, vagy a tévénézők számára ismert San Francisco utcáin.

Olvasson tovább: