Kereső toggle

Blatter újra nyerni fog

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Két és fél hónap múlva új elnököt választ a FIFA. Hargitay Péter szerint nem kérdés, ki lesz a befutó. Publicisztika.

A jelenlegi elnök nyeri el az új mandátumot a 209 nemzeti labdarúgó-szövetséget tömörítő FIFA májusi kongresszusától. Ez az egyetlen olyan pozíció, amiről az összes tag szavazhat – és a többség a 79 éves Sepp Blatterre fog szavazni, ez több, mint biztos.

A választás körül nagy a zaj, sok a bíráló hang. A nemzetközi labdarúgásban a választások általában eléggé piszkos folyamatok, de ezek a hangok garantálják, hogy a mostani különösen csúnya és vitriolos lesz: minden kritikus Blatterre fókuszál, ízekre akarják szedni.

Mindig könnyebb egy valakire összpontosítva markáns véleményt mondani, ahelyett, hogy legalább megpróbálnák végigvenni a hibákat, melyeket olyanok követtek el, akik az évek során beszennyezték a játékot.

Ez a helyzet – hogy tudniillik könnyebb egy ember állítólagos vétségeit hangsúlyozni, mint felülvizsgálni a FIFA strukturális problémáit – azóta áll fenn, mióta az utolsó angolszász, Sir Stanley Rous otthagyta a világfutballt, és átadta az uralkodást a brazil João Havelange-nek, aki intézményesítette és új szintre emelte a korrupciót. (Havelange-nek valóban piszkos lehetett a keze bizonyos FIFA-ügyekben, ám ne feledjük: angol elődje ennél is rosszabb bizonyítvánnyal rendelkezik: támogatta Dél-Afrika apartheidpolitikáját.)

Havelange megbízatása alatt a labdarúgás berobbant a pénzügyi nagyhatalmak közé. De az is tény, hogy Blatter hozzáértése nélkül ez nem történt volna meg ennyire gyorsan. 

Amikor Blatter csatlakozott a FIFA-hoz, a szervezet a világbajnokságok közötti négyéves időszakokban „vacak” 40-50 millió svájci frankot termelt. Mostanra, amikor „az öreg” egy újabb elnöki periódus előtt áll, ez az összeg a százszorosára emelkedett: 5 milliárd dollár körül van.

Ennek ellenére kritikusai a végsőkig fokozzák a Blatter elleni támadásokat. Akinek a személyes hibája, úgy tűnik, az, hogy a FIFA harcba szállt a korrupció, az igazságtalanság és a rossz vezetés ellen.

Az évek során Blattert több piszkos jelzővel illették, mint amit a legtöbb politikus valaha hallott. A szervezet hibája, hogy nem gyakorolt szigorúbb kontrollt az érintettek felett, akik a FIFA-t egy desszertes tálnak tartják, ahonnan bármit kivehetnek, amihez kedvük van.

Ez éveken keresztül így működött, ráadásul a svájci törvények segítségével: néhány éve még nem számított bűncselekménynek az, amit ma „tárgyalásos megvesztegetésnek” neveznek. Az ellenérdekelt csoportok lefizetésére fordított összeg – amit ma kenőpénznek mondanánk –, nemcsak az adóból volt levonható, de külön nevet is kapott: az „eladások költsége”.

Persze azt kiabálni, hogy a FIFA és Blatter egyaránt korrupt, sokkal könnyebb, mint elemezni, mi történt valójában, és megnevezni azokat, akik tényleg saját zsebre dolgoztak. Blatter nincs köztük. 

Amikor 2002-ben elkezdtem dolgozni vele a FIFA-ban, a legelső kérdés, amit feltettem neki, ez volt: „Fogadtál el valaha kenőpénzt, vettél részt valaha törvénytelen tevékenységekben?” Tudnom kellett a választ, hogy felkészülhessek a nehéz feladatra, amihez aztán csapatommal hozzákezdtünk. (Ahogy egy ügyvédnek is tudnia kell, hogy a védence valóban elkövette-e a gyilkosságot, vagy nem.) A válasza annyira tipikus volt, amennyire őszinte is: „Lehet, hogy néhányszor félreléptem más férfi feleségével, de kenőpénzt sosem fogadtam el senkitől.”

Az évek során ez a mondat sokszor csengett a fülemben, különösen akkor, amikor perek sorozata indult a FIFA ellen, ám Blattert sosem találták vétkesnek semmilyen törvényszegésben. Blattert nem érdekli a pénz. Sosem érdekelte. A labdarúgás érdekli és a hatalom.

A másik három jelöltről: kettőt (Prince Ali és Figo) az UEFA irányít, míg a holland van Praag – annak ellenére, hogy minden bizonnyal ő a legképzettebb és legtisztességesebb kihívó – korábban világossá tette, hogy nem vágyik a legmagasabb pozícióra.

Összegezve tehát úgy látom: a nehéz és piszkos választási harc ellenére a FIFA új elnöke nem lehet más, mint a jelenlegi: Joseph „Sepp” Blatter.

(A magyar származású Péter Hargitay 2002 és 2007 között Joseph Blatter kommunikációs tanácsadójaként dolgozott.)

Olvasson tovább: