Kereső toggle

Édes-savanyú Nigella módra

Bulvárterítéken a brit sztárszakácsnő

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nigella Lawson először jól kifőzte: ő lett a női sztárszakácsok prototípusa, a háziasszonyok bálványa és a korgó hasú férfiak vágyálma. Ma már többszörösen díjnyertes híresség, tucatnyi könyv szerzője hárommilliós össz példányszámban, emellett megannyi tévéműsor főszereplője. Helyzete mégsem irigylésre méltó, hiszen mostanság nem különleges receptjeivel vagy ínyenc főzőműsoraival, hanem az életének botrányos elemei után kutakodó bíróság, illetve média révén kerül a nagy nyilvánosság elé.

A történések visszakanyarodnak Lawsonnak a múlt nyáron bekövetkezett válásáig, sőt első házasságáig. A brit közéletet hevesen foglalkoztató kábítószeres és családi botrányt azért is kóstolgatják, mert nemigen illik a háziasan családbarát, könnyed és életörömmel fűszerezett Nigella-imázshoz. Az otthon melege után nemrégiben a dolgozói lojalitás is elszállt. A szinte családtagnak számító két személyi asszisztens ellen azért folyt per decemberben, mert jogosulatlanul használták Lawson férjének hitelkártyakeretét, 685 ezer font (majdnem negyedmilliárd forint) erejéig. A testvérpár szerint ezzel éppen Lawson akarta lekenyerezni őket, hogy hallgassanak a drogügyeiről.

A tárgyalás során viszont már emlegették a „napi szintű” droghasználatot. Lawson szerint a háttérből volt férje mozgatta a szálakat, aki saját megtépázott hírnevét igyekszik bármi áron helyreállítani. A perbe fogott nővéreket időközben felmentették.

A még Nigellánál is nagyságrendekkel vagyonosabb exférj egy PR-szakember segítségével tovább teregette a drogvádakat. Lawson annyit ismert el, hogy a haldokló rákbeteg első férjével együtt maga is élt párszor kokainnal, ám „A beállítás, miszerint drogfüggő vagy rendszeres kokainhasználó volnék, teljesen nevetséges.” A tanúként kihallgatott Nigella azt pedig egyszeri esetnek vallotta, amikor a férjétől elszenvedett „intim terrorizmus” miatt évekkel ezelőtt ismét kábítószerhez nyúlt elkeseredésében.

A közkedvelt tévészakács a tárgyalóteremben kifogásolta, hogy „megalázó” procedúráknak teszik ki, a válási drámát súlyosbítva, melyhez a volt férj „lejárató kampánya” még hozzátesz: így valósággal egy „boszorkányüldözés” áldozatának, s inkább vádlottnak, mintsem tanúnak érzi magát. Volt férje, Charles Saatchi az elmúlt nyáron vált el tőle, egy éttermi fojtogatós esetet követően. A beszámolók eltérőek, hogy valójában mi történt, mindenesetre fotók tanúsága szerint Saatchi keze Lawson torkára fonódott, s ott elég hosszan időzött ahhoz, hogy a paparazzo bőséges képsorozatot tálalhasson fel – a buzgó médiamunkás nem mulasztott el vagy ezer kockát rögzíteni. Nigella állítólag csak arról kezdett beszélni, mennyire várja már, hogy nagymama legyen, s férje erre reagált zsarnokian féltékeny módon. Saatchi tagadta a bántalmazási szándékú fojtogatást – az pusztán egy „játékos mozdulat volt”, hogy felesége figyeljen végre őrá. Lawson amazoni tartással számol be a tíz évig tartó házasságáról, mint amelyet az „érzelmi bántalmazások” és a „megfélemlítés” miatt „számos igen nehéz időszak, de olykor felettébb boldog szakaszok is jellemeztek”. Amikor hányattatásait firtatják, leszögezi: „Túl fogom élni, és továbblépek.”

A közvélemény inkább Nigella oldalán áll – sőt, politikusok is: David Cameron brit miniszterelnök Nigella-rajongónak vallotta magát a karaktergyilkosságnak ható ügymenetben; mi több, a védelmi miniszter is igen karakán szavakkal bírálta a nyilvános „beetetési őrületet”. A rivaldafény azért időközben már bántóan vakítóvá vált Nigella számára: a celebszakács műsorait és könyveit nyálcsorgatva követők most magánéleti drámáján csámcsognak. Pedig korábban is bőven kijutott neki a bajból: édesanyját, húgát, majd első férjét is rák miatt vesztette el. A sikerig vezető út pedig nem volt könnyű, hiába származott az elitkörből. Jóllehet édesapja egykor Margaret Thatcher pénzügyminisztere volt, édesanyja pedig a vendéglátóiparban egy igen tekintélyes dinasztia sarja, Nigellának meghagyták a kihívást, hogy megvalósítsa önmagát. Így volt ő oxfordi egyetemista, étteremkritikus, újságíró, majd szakácskönyvíró, mígnem befutott tévészakácsként. Bár a konyhaművészetben nincs hivatalos képesítése, bőven volt sütnivalója ahhoz, hogy erőfeszítéseit a média főzőcskeipar-ágazatában kamatoztassa, s angol fontokban számolva szaporítsa azóta is a millióit.

Az ötvennegyedik életévét idén betöltő Lawsonnál majdnem húsz évvel idősebb exférj, Charles Saatchi igen tehetős iraki zsidó családból származik. Harmadik házasságát kötötte a frissen megözvegyült Lawsonnal, majd együtt nevelték a korábbi házasságaikból származó három gyermeket is. Nigella nem hívő zsidó családban nőtt fel, bevallása szerint ő maga ateista, nézetei alapján liberális. A háziasszony szerepben sem tradicionális értelemben, inkább amolyan feminista megközelítésből lépett színre, azt láttatva, hogy a saját életét mindenki mástól függetlenül is kézben tartja, az étkezés terén úgyszintén – így elsősorban saját élvezetére főz. A közszereplés a másik biztos pont: Nigella visszatért a képernyőkre, tovább főz magának és boldog-boldogtalannak. Elvégre ez a választott hivatása.

Olvasson tovább: