Kereső toggle

Digitális Szent Grál

Az iPad megmentheti a nyomtatott sajtót

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az európaiak cinikusak, az amerikaiak fanatikusak az Apple új termékével kapcsolatban – az iPadből az áprilisi megjelenés előtt már közel félmilliót adtak el a tengerentúlon. Sokak szerint csupán egy nagyra nőtt iPhone-nal van dolgunk, míg mások szerint a jövő oktatási és kommunikációs eszközét alkotta meg az Apple, ami formailag leváltja majd a laptopot.

Steve Jobs egyszerűen és szerényen élete főművének tartja az érintőképernyős iPadet, amelyre máris 150 ezer különféle alkalmazás tölthető le az internetről, a játékprogramoktól az online folyóiratokig. Ez utóbbi annyira jól sikerült, hogy több amerikai lapkiadó szerint az iPad lehet a nyomtatott sajtó megmentője: az új készülékkel a multitouch technológia révén igen élethűen modellezték az emberi kéz lapozó mozdulatait, így a hagyományos papíralapú kiadványhoz hasonló élményt jelent egy online újság „átlapozása”. Másfelől az Apple-termékek felhasználóit valami miatt rá lehet venni, hogy fizessenek a szoftverekért, szolgáltatásokért, letölthető videókért, zenékért – így az ingyenes online újságok helyett megvalósulhatna egy olyan előfizetési rendszer, mint amit a már évek óta jól működő iTunes zene-video webáruházzal alakítottak ki.
A televíziós hírszolgáltató cégek is fantáziát látnak az iPadben: a BBC News például kimondottan erre a készülékre fejlesztett alkalmazást, melyen keresztül kiterjedt videóarchívumukból bármit előkereshetünk. Ami pedig a Google Maps és Google Earth használatát illeti, az iPadet mintha erre találták volna ki. Szintén érdekes a könyvolvasás élménye, a könyveket az eredeti autentikus dizájnnal készítik a programozók, viszont tele van interaktív tartalmakkal, melyeket a képernyőt megérintve tudunk megtekinteni.
Az iPad-felhasználók a készülék megjelenésekor két nap alatt több mint egymillió alkalmazást töltöttek le az App Store-ból, az iBookstore első napján pedig 250 ezer könyvletöltést regisztrált.
A Time magazin mostani számában olvasható egy Stephen Fry-interjú Steve Jobs-zal. A színész, humorista, író Stephen Fry volt a második ember a ’80-as években Nagy-Britanniában, akinek Macintosh gépe volt (az első a híres író, Dougles Adams). Fry saját bevallása szerint bár korábban találkozott Michael Jacksonnal, Nelson Mandelával, két amerikai elnökkel, öt miniszterelnökkel, mégis a gondolattól, hogy egy órát tölthet Steve Jobs társaságában, lámpalázasabb volt, mint az összes többi találkozás előtt. A jó hangulatú interjú végén Fry ajándékba kapott egy iPadet, melynek szertartásszerű kicsomagolását videóra vette és feltöltötte a YouTube-ra.

Olvasson tovább: