hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jamaicai villám

2009. 08. 28.
Az atlétika világában az elmúlt évek amerikai hegemóniája után Usain Bolt révén jelenleg Jamaica büszkélkedhet sikerrel. A sportvilág valaha élt leggyorsabb embere még csak 23. születésnapját ünnepelte a napokban, mégis mindhárom versenyszámában arannyal, valamint két világ­rekorddal zárta a berlini atlétikai világbajnokságot. Az elképesztő teljesítmény sokakat lenyűgöz és sokakat elgondolkoztat, hiszen Bolt az emberi teljesítőképesség határait feszegeti.

Usain St. Leo Bolt 1986-ban született egy kis jamaicai városban családja harmadik és egyben utolsó gyermekeként. Szülei a helyi élelmiszerbolt tulajdonosaiként nem sok időt töltöttek otthon, így az ifjú Bolt napjainak nagy részét bátyjával töltötte az utcán, ahol a többi sráchoz hasonlóan naphosszat kriketteztek vagy éppen fociztak. Elmondása szerint abban az időben nem nagyon érdekelte más a sportoláson kívül.

Annak ellenére, hogy Bolt már fia­talon is kiemelkedő futótehetség volt, hivatalos sportpályafutását mégis a helyi krikettcsapatban kezdte. Bolt jó játékos volt, de edzője végül az atlétika felé terelte az ifjút, hiszen ez nemzeti sport lévén sokkal nagyobb lehetőségekkel kecsegtetett. Első érmét a középiskolai országos bajnokságon szerezte, amelyen végül is krikett-edzője biztatására indult el. Még ebben az évben részt vett az első ifjúsági világversenyen, amit 2001-ben éppen Debrecenben rendeztek meg. Itt nem jutott be a fináléba, de egyéni csúcsán sokat javított.

Nem kellett azonban sokat várni az első komoly sikerre. Egy évvel később, tizenöt évesen már a valaha élt legfiatalabb junior atlétikai világbajnokként ünnepelték, miután 200 méteren elhozta az aranymedált. Bolt 2004-ben Athénben debütált profi sportolóként, ám az első két idényében végig sérülésekkel küszködött, sok versenyből kényszerpihenő miatt kimaradt. Gyakori sérüléseit nagyrészt testének intenzív növekedése miatt szenvedte el. Tizenöt éves korában a maga 2 méterével is kiemelkedett, nem csak teljesítményével. A fejlődésben lévő szervezetet a rengeteg edzésmunka túlterhelte. „Fruszt­ráló volt a sok sérülés, de az atlétikában az ember megtanulja, hogy ez ennek a sportnak a velejárója. Észnél kell lenni, s pontosan mindent az orvosi előírásoknak megfelelően tenni, ha el akarjuk kerülni a sérüléseket. 2005 óta nagyon odafigyelek erre" - nyilatkozta a pekingi olimpia előtt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!