Kereső toggle

Műanyag punkok

Másoktól szemezget a Green Day

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A bandatagok marihuánaszeretetéről elnevezett kaliforniai Green Day zenekar három Grammy-díjjal is büszkélkedhet. A világszerte 60 millió albumot értékesítő banda a punk műfaj alapítói szerint ugyanakkor nem tesz mást, mint dalokat lop, és kisajátítja önmagának a stílusirányzatot.

 

A frontember Billie Joe Armstrongnak már a középiskolában is „Kétdolláros Joe” volt a beceneve, mivel ő látta el a diákokat drogokkal kétdolláros kiszerelésben. Drogozásaiért, valamint diáktársai terrorizálásáért 1990-ben végül is kicsapták az iskolából. Billie Joe így emlékezik vissza minderre: „Már iskoláskoromban is hihetetlenül szemtelen voltam. A legtöbbször igencsak keményen mondtam meg a véleményemet ezeknek az amerikai idiótáknak!”
A másik alapító tag, Mike Dirnt baszszusgitáros egy heroinfüggő anya gyermekeként látta meg a napvilágot, aki hatévesen végül is nevelőszülőkhöz adta fiát. Egy évvel később nevelőszülei elváltak. A rendszeres pánikrohamokkal küzdő tizenöt éves Dirnt otthonról lelépve Armstrongék garázsában húzta meg magát, ahol is megalapították a Green Day punk zenekart.
Dalaik az olyan korabeli punk bandák hangzását idézik fel, mint a Ramones vagy a Sex Pistols. Saját bevallásuk szerint a legnagyobb inspirációt a súlyos kábítószer-problémák miatt feloszló Hüsker Dü alternatív csapat jelentette a számukra. Annak ellenére, hogy a zenekar meg van győződve arról, hogy „a tetteink punkokká tesznek minket”, a punk zene atyja, Jonny Rotten, a Sex Pistols énekese nem éppen finom kritikával illette a nagy nyilvánosság előtt a Green Dayt: „Hányingerem van attól, hogy az olyan ugribugri bandák, mint a Green Day, lenyúlják a punk elnevezést. Ha tényleg punkok volnának, nem így jelennének meg.” Az Oasis gitárosa, Noel Gallagher pedig így nyilatkozott egy alkalommal: „Legalább várták volna meg, hogy meghalok, mielőtt lenyúlták a Wonderwall című dalomat [lásd Green Day: Boulevard of Broken Dreams]. Vagy legalább visszafizetnék a srácoknak a lopott dal árát.”
Szövegeik témája a meg nem értettség, a hisztéria, a csajok és a drogok köré csoportosulnak. Az amerikai kereszténységgel szembeni lázadásuk pedig az olyan dalokban öltenek testet, mint az American Idiot (Amerikai idióta) című lemezen megjelent Jesus of Suburbia (Külvárosia Jézusa), a „démonokat álmaiból kicsókoló orgyilkos kamasz” (St. Jimmy) vagy a föld sójaként megénekelt minden bomba anyja (She’s a Rebel). De az amerikai punk-rockerek döbbenete is könnyen érthető, amikor a Golyó a Bibliában című, Angliában rögzített koncertfelvételükön azzal szembesülnek, hogy európai fiatalok ezrei üvöltik együtt a zenekarral az olyan USA-ellenes dalokat, mint az American Idiot.
Nem is csoda, ha mindjárt az 1994-es lemezbemutató koncertjük alkalmával összeakaszkodtak a közönséggel, melynek az lett az eredménye, hogy a színpadi kavarodásban az egyik securitys véletlenül Dirnt fogait ütötte ki.
A világhírnév megszerzését követően, az 1997-es Nimrod című albumukkal elmentek egy könnyedebb, szörfös rock irányba, ám a 2000-es Warning című albumukon ismét visszatértek az olyan jól bevált témákhoz, mint a tinédzserkori önkielégítés és egyéb befelé fordulások. 2003-ban ismét stúdióba vonultak hogy felvegyék Cigaretták és szeretők című albumukat, ám húsz dal komplett rögzítését követően a mesterkópiát ismeretlen tettesek stílszerűen ellopták. Még ugyanebben az évben elkészítettek két közös dalt Iggy Pop lemezére.
A kétezres évek a botrányok jegyében teltek. 2003-ban nagy vihart kavart a két bandatag, Dirnt és Cool állítása, miszerint a zenekar énekese, Armstrong náciszimpatizáns. Még ugyanebben az évben letartóztatták Armstrongot gyorshajtásért, vérében kétszer annyi alkohollal, mint amenynyi a megengedett mennyiség. 2004-ben részt vettek a George W. Bush elnök elleni választási kampányban.
A Rock against Bush című válogatásalbumon olyan közismerten kereszténységellenes zenekarokkal játszanak közösen, mint a Bad Religion (Rossz vallás) vagy a Ministry.
Felesége, valamint két gyermeke, József és Jákob ellenére, Billie Joe a sajtóban megszellőztetett homoszexualitását koncertjein rendszeresen fiú rajongók megcsókolásával igazolja. Időközben Dirnt és Tré Cool kétszer is elválnak. Dirnt egy kislányt, Cool pedig egy kislányt és egy kisfiút áldozott fel a lopott hírnév oltárán.

Külvárosia Jézusa

A harag és a szeretet szülöttje vagyok
Külvárosia Jézusa de
Nem az égiek bibliájából pottyantam ki
Üdítőn és popcorndiétán élek,
Senkisem halt meg bűneimért
Véleményem szerint vagy
Legalábbis eddig még megúsztam őket

De nincs semmi gáz velem
Ilyennek kell lennem
A hamisság földjén
Mely nem hisz bennem

Megkapom a napi tévéadagom
Üldögélek a keresztemen
Amíg anyu és Brad távol van
Szerelembe és adósságba esve
Iszok és dohányozok, no meg füvezek is
Teljesen elhülyülök és
Más kokainját szipkázom

Olvasson tovább: