Kereső toggle

Dana követte Christophert

Super woman

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Alig egy évvel azután, hogy ötvenkét évesen elhunyt a Superman-filmek hőse, Christopher Reeve, felesége, a negyvennégy éves Dana is követte férjét az örökkévalóságba. A rendkívüli lelkierejéről ismert asszony, akiről tavaly augusztus óta lehetett tudni, hogy tüdőrákban szenved,
a múlt héten hunyt el egy New York-i kórházban. A házaspár után egy tizenhárom éves fiúgyermek maradt.

A törékeny nő, aki soha életében nem szívott el egyetlen cigarettát sem – igaz, régebben éveken át énekelt füstös klubokban –, és akinek édesanyja is rákban hunyt el, egész életében bátran viselte olyan megpróbáltatások sorozatát, amelyekből egy is sok a földi pályán. Ígéretesnek induló énekesnői és színésznői karrierjét szorította háttérbe azért, hogy párját, aki egy lovasbaleset folytán nyakától lefelé megbénult, egy évtizeden keresztül, haláláig ápolhassa. Így aztán a valóságos életük híresebbé tette őket bármiféle filmszerepnél. Számos egyéb kitüntetés között a CBS tévétársaság 1995-ben Amerika legkiválóbb asszonyai közé szavazta. Dana az amerikaiak szemében az odaadó feleség és anya nemzeti szimbóluma lett, miután sikerült egy igen aktív férjet életben tartania és bátorítania azután, hogy az teljesen mozgásképtelenné vált. 

A lélegeztető géphez kötött Christ a kétségbeesésen valóban csak feleségének szerelme segítette át. A balesetet követő kómából ébredve nem volt könynyű felfognia, hogy ő maga az a tehetetlen test, aki ott fekszik a kórházban. „Talán mindkettőnknek jobb lesz, ha elmegyek” – mondta feleségének az öngyilkosság lehetőségére utalva. „Te még mindig te vagy, és én szeretlek téged” – válaszolta neki Dana. Ez a támogatás visszhangzik Christophernek a Még mindig én című, 1998-ban megjelent önéletrajzi művében is. „Ez a pár szó többet jelentett nekem bármiféle hitvallásnál – mondta később a férj. – Kinyilatkoztatása volt annak, hogy az életben mindennek a középpontja a házasság és a család, és ha ez a két dolog rendben van, akkor az egész univerzumunk is ép.” 

Reeve maga is csak ember volt, aki minden reggel hosszú percekig zokogott amiatt, amit végleg elvesztett, de aztán félretette az önsajnálatot, és azt mondta: „Most pedig előre!” Feleségével együtt egész életükben vallották, hogy az ember élete és személyisége akkor fejlődik, ha olyan célokat tűz ki maga elé, amelyeknek eléréséhez tehetségének legjavát kell mozgósítania. Együtt küzdöttek a felépülésért, az utolsó pillanatig bízva a talpra állásban. Chris paraolimpián elnökölt, producerkedett, sőt filmszerepet is vállalt, lépten-nyomon kiállt a fogyatékkal élők, a szegények, a gyerekek jogaiért. „Gyakran kérdeztem magamtól: mi az a hős? A hős olyan hétköznapi ember – vallotta Superman –, aki megtalálja a küzdelemhez és a kitartáshoz szükséges erőt a legyőzhetetlennek tűnő akadályok ellenére is.”

Az aktív közéleti tevékenység, jótékonykodás, jogvédő tevékenység mellett a házaspár létrehozta a Christopher Reeve Alapítványt a gerincsérülés következtében mozgássérültté váltakért, és rendkívül sok pénzt gyűjtött össze az embrionális őssejtkutatások számára. Ez egy ígéretes gyógymód lehet a jövőben a csigolyatörést követő gerincvelő-szakadás esetén. Christopher azonban ezt nem érhette meg: 2004-ben egy fertőzés következtében elhunyt. Dana ennek ellenére folytatta az alapítványi küzdelmet, mint mondta: továbbvitte férje reménységét. 

Az asszony saját rákbetegségével kapcsolatban is úgy nyilatkozott, hogy nemsokára jó hírrel fog szolgálni. Sajnos azonban a kór győzött. „Dana mindig úgy marad meg mindannyiunk emlékezetében, mint a határtalan szenvedély, bátorság és erő mintaképe – nyilatkozta róla Kathy Lewis, az alapítvány elnöke, aki vele volt az utolsó pillanatig. – Férje oldalán harcolva millióknak adott reményt és bátorítást.” „Leírhatatlan az a hihetetlen lelkierő és nyugalom, amely Dana Reeve-et egész életében jellemezte – így reagált a halálhírre John Kerry, egykori amerikai elnökjelölt. – Ha Chris volt Amerika szuperhőse, akkor Dana lett a hősnője.” 

Milliók őssejtkutatásra

Az USA-ban nemzeti szimbólumnak számító Reeve házaspár igen aktív közéleti szereplést vállalt a férj mozgásképtelenné válása után. Rendkívül fotogén felesége Christopher balesetét követően lett népszerű sorozatok sztárjává. Gondosan felépített karitatív imidzzsel megtámogatva szinte minden jelentősebb társadalmi eseményen exponált szereplőként volt jelen. Alapítványuk dollármilliókat gyűjtött össze és mozgatott az őssejtkutatások céljára, s francia lapértesülések szerint éppen ez a tevékenységük fordította őket szembe a Bush-kormányzattal. Reeve-ék azzal támadták az amerikai keresztény csoportokat, hogy visszafogják az őssejtkutatásokat – vélhetően a klónozás körül kirobbant etikai viták miatt. Mindenesetre tény, hogy alig egy héttel férje elhunyta után Dana Reeve széles mosollyal kampányolt John Kerry demokrata elnökjelölt mellett, végigkísérve őt kampánykörútja minden állomásán.

Olvasson tovább: