Kereső toggle

2017. 03.10. (XXI/10) lapszám

Külföld

Moszkvában próbálja megakadályozni Benjamin Netanjahu azt, hogy Irán befészkelje magát Szíriába, és onnan fenyegesse a zsidó államot. Az izraeliek aggódva figyelik a Teherán támogatását élvező Hezbollah libanoni terrorszervezet térhódítását a polgárháború sújtotta országban.
HétfŐn Versailles-ban találkozott az Európai Unió négy vezetője, mintegy bevezetve az unió létrejöttét fémjelző Római Szerződés hatvanadik évfordulójára tervezett eseménysorozatot.
Magyarok és romák diszkriminációja, a Mikó kollégium újraállamosítása, a székely szimbólumok tiltása, a korrupció, és a börtönök témája is szerepel az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának emberi jogokra vonat­kozó országjelentésében Romániáról.
Lesújtó véleménnyel van a román korrupcióellenes ügyészség, a DNA munkájáról és az általa működtetett árnyékhatalomról az RMDSZ elnöke, aki ugyanakkor nem biztos abban, hogy a decemberben kormányra került román baloldal sokáig hatalmon marad.
Hatalmas mennyiségű dokumentum szivárogtatását kezdte meg a CIA kiberkémkedési mód­szereiről, többek között hétköznapi elektronikai eszközök, például okostelefonok megtámadá­sára készített programjaikról a WikiLeaks. Néhány nappal koráb­ban Trump elnök robbantott ki egy másik megfigyelési botrányt, azt állítva, hogy Barack Obama a kampány során lehallgatta őt. Ezzel felhívta a figyelmet arra, hogy a kabinet tagjainak feltételezett orosz kapcsolataira vonatkozó in­formációk csak a hírszerzéstől szár­mazhatnak, amit viszont a demok­raták tagadnak.
Egyre többen vélik úgy a Ferenc pápát négy évvel ezelőtt megválasztó bíborosok és a katolikus egyház más, konzervatív beállítottságú vezetői közül, hogy az egyházfőnek távoznia kellene. Ellenérzésük okai a pápa „forradalmi” reformjai, a szexuális visszaélésekkel történő szembenézésben vallott kudarcok, illetve a más vallások iránti túlzott nyitottsága. Eközben lemondott a papi pedofíliához kapcsolódó ügyeket vizsgáló vatikáni bizottság egyik vezéralakja, Marie Collins.

Belföld

Ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került a magyar határvédelem tevékenysége, miután több nyugati lap is a rendőrség brutális fellépéséről számolt be az elmúlt napokban. A magyar hatóságok szerint politikai támadásról van szó, amellyel a határvédelem munkáját akarják lejáratni.
Botka László és Gyurcsány Ferenc Balaton­szárszón. Vége a barátságnak?
Nő a feszültség a DK elnökévé újraválasztott Gyurcsány Ferenc és az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László hét­végi nyilatkozatai nyomán. Köz­ben az ellenzéki oldalon további változást jelez a Jobbik gyengülése és a Momentum párttá alakulása.
Március elejével országszerte lezárultak azok a rendszeres, téli krízisidőszakot érintő jótékonysági akciók, melyekkel a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) az arra leginkább rászoruló embertársainknak igyekezett könnyebbé tenni a téli hónapokat.
Az olimpia megfúrása után az ellenzéki pártok együttes erővel igyekeznek egy lehetséges népszavazással a paksi atomerőmű bővítését – leginkább a korrupciós veszély rémét felfestve – megakadályozni, hátha így sikerül a Fidesz népszerűségéből lefaragni.
A tanár-diák közti szexuális viszony mindig is bűncselekménynek, hatalmi visszaélésnek számított. A valóságban nagy a látencia, a környezet többnyire félrenéz, a gyerekek pedig egy életen át küzdenek a következményekkel. A szakemberek szerint a mindent elárasztó testiség is közrejátszik abban, ha egy tizenéves fiatal kisugárzására ma kevésbé korrekten reagál a felnőtt környezet. Az iskola pedig sajnos csak előképe annak, ami a munkahelyeken is folyik főnök és beosztott relációban.

Hit és értékek

Pénteken, március 3-án ünnepelte az ausztriai Gedeon Társaság fennállásának 60. évfordulóját, amelyre az egyház­vezetők közt meghívást kaptak a bécsi Hit Gyülekezete képviselői is.

Fókusz

Március 23-án kerül a magyar mozikba A szépség és a szörnyeteg klasszikus tündérmese legújabb feldolgozása. A Disney ezúttal egy élőszereplős musicalben kelti életre a klasszikus mesét. A nyíltan homoszexuális rendező, Bill Condon azonban nem tudta megállni, hogy ne tegyen bele egy meleg mellékszálat is a filmbe. Egy másik Disney-animációban pedig épp a napokban láthattak a né­zők először férfiak között elcsattanó szerelmes csókokat.

Háttér

1996-ban az ország három legnagyobb adózója közé tartozott, ha valaki, akkor ő tudja, hogyan kell üzletet csinálni. A felépített gyógyszerbirodalom sikert és csillogást hozott az életébe, diszkréten elrejtve az árnyékba húzódó Somody Imrét. A Centrál Kávéház tulajdonosa Győrben egyetemi hallgatóságnak mesélt életútjáról, ahol a Heteknek is interjút adott.
A különböző technikai vívmányok használata könnyen okozhat függőséget, azonban ez nem minden esetben a véletlen műve, vagy a felhasználó hibája: egyes techcégek tudatosan alkalmaznak szakembereket és tudományos eszközöket a minél nagyobb függőség kiépítése és fenntartása érdekében.

Interjú

A SWAT Round-up International (SRI) versenyét 34. alkalommal rendezték meg a floridai Orlandóban, amelyen a Készenléti Rendőrség (KR) Köztársasági Elnöki Őrsége (KEŐ) csapata a második helyezettnek járó díjjal a világ legjobb kommandósai közé került. A versenyről és arról, hogy kik ők valójában, Pomozi Sándor rendőr ezredes főosztályvezetővel és Papp Zoltán rendőr alezredes főosztályvezető-helyettessel beszélgettünk.

Arcok

Szendrey Júlia a magyar irodalomtörténetben hosszú évtizedeken át a hűtlenség szimbóluma volt. Sokak számára talán még most is az. Hiszen hiába fohászkodott hozzá szerelmes férje a Szeptember végén című versében, ő „eldobta az özvegyi fátyolt”. De vajon hogyan ítélte volna meg hitvese döntéseit maga Petőfi Sándor, ha valóban visszatérhetett volna a „síri világból”?

Életmód

Történt, hogy két újságíró és egy mérnök diétázni kezdett, mert bizonyos alapanyagokat nélkülözniük kellett az étrendjükből. A tapasztalataikat egy honlapon osztották meg azokkal, akik hasonló helyzetben voltak. Idővel pedig olyan tartós élelmiszeren kezdtek gondolkodni, ami mindenhová elkísérheti a diétázót. Így lettek egy kis kekszüzem tulajdonosai.

Szabadidő

Két évadon belül két Oscar és egy Arany Medve. Sok nagy ország is elégedett lenne e kulturális teljesítménnyel, bár a filmet – ahogy a könyvet vagy a verset sem – nem szokás kilowattban mérni. Az érmek meg a kupák is inkább a sportvilágban hasznos mérőeszközök. Mégis a nagy nemzetközi művészeti szemléken elnyert elismerések ráirányítják a figyelmet egy-egy nemzetre és filmjeire.