Kereső toggle

2017. 02.24. (XXI/08) lapszám

Külföld

Csúcstalálkozóra került sor egy évvel ezelőtt Izrael, Jordánia és Egyiptom között, amerikai közvetítéssel. A Haaretz izraeli lap beszámolója szerint a titkos egyeztetést John Kerry akkori amerikai külügyminiszter kezdeményezte az izraeli-palesztin béketárgyalások felélesztésére. Kerry egy több alapelvből álló béketervet is kidolgozott a találkozóra.
„Az amerikai nép ellenségeinek” nevezte Donald Trump a main­stream sajtó képviselőit, és „hamis hírek gyártóiról” átkeresztelte őket „nagyon hamis hírek gyártóira”. A sárdobálás ellensúlyozására szemmel láthatóan igyekszik egyfajta közvetlen kapcsolatot fenntartani a választókkal.
Donald Trump és Benjamin Netanjahu washingtoni találkozója új korszakot nyitott az amerikai–izraeli kapcsolatokban. Bár a konkrétumokra érthető módon még várni kell, a hangsúlyok azért körvonalazódni látszanak. Izrael számára a legfontosabb kihívás Irán, az Egyesült Államok pedig nem kizárólag a kétállami megoldást látja járható útnak a palesztinokkal való megegyezésre.
Észak-Koreában élni senkinek nem veszélytelen, de a Kedves Vezető rokonainak kifejezetten életveszélyes, még az országhatáron túl is, ahogy Kim Dzsongnam esete is mutatja. A férfit egy hete gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i reptéren, és az eset azóta egyre ellentmondásosabb és titokzatosabb. A holttesten semmiféle árulkodó jelet nem találnak, és senki nem hajlandó azonosítani.
Szombaton, 69 éves korában elhunyt Norma McCorvey, az Egyesült Államok leghíresebb abortusztörvényének, a Roe v. Wade-nek Jane Roe néven elhíresült felperese.

Belföld

Az Országgyűlés lapzártánkkor a jogi határzár megerősítését célzó jogszabályokról tárgyal. Közben az enyhébb időben növekszik a migrációs nyomás a magyar-szerb határon.
Ha összevetjük egymással a rabbinikus kronológiát és a modern történettudomány kronológiáját, számos esetben jelentősen más időbeosztást láthatunk. Az egyik legnagyobb eltérés a Dániel próféta által előrejelzett 70 évhét eseményeihez kötődik, itt ugyanis összesen 165 évnyi különbségről beszélhetünk.
Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól – értesült az M1 aktuális csatorna szerdán, lapzártánkkor. A döntés a miniszterelnök, a főpolgármester és a MOB vezetőjének szerda esti találkozóján született meg azzal az indoklással, hogy a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak.
Péntektől szerdáig tartott, amíg eldőlt, hogy Budapest visszalép a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésétől. Az olimpiai pályázatért felelős cég viszont az utolsó pillanatig teljes mellszélességgel kiállt a Budapest 2024 projekt mellett. Mizsér Attilával, a Budapest 2024 sportigazgatójával a visszalépésről szóló döntés előtt beszélgettünk.

Hit és értékek

Nem hogy 100, de egyetlen napot sem kapott az új amerikai elnök ellenfeleitől arra, hogy bizonyítson. A kritikusok túlnyomó többsége nem Donald Trump egyik vagy másik intézkedésével vitatkozik, hanem kategorikusan elutasítja őt.
Egy régi közhely szerint „a képek nem hazudnak”. Egy másik közhely úgy szól, hogy „az objektív objektív”. A Trump-ellenes média pedig ékesen demonstrálja, hogy egyik állítás sem igaz.
Nincs internet, sőt telefonálni sem lehet, a vizet kútból húzzák a szegényes vályogkunyhók lakói, akiknél ünnepnap, ha a manióka helyett rizs, mellé pedig hús kerül az asztalra. Uganda muszlim többségű keleti határvidékén mégis olyan örömmel táncolnak a keresztények, hogy azt bármelyik nyugati gyülekezet megirigyelhetné.

Háttér

Az utóbbi hónapokban újra számos érdekes kötet került a magyar könyvesboltokba, olyan könyvek, amelyek szerzői kritikusan elemzik a hazai közállapotokat, a „nemzeti együtt-működés” orbáni rendszerét. Hogy csak néhányat említsek: Paul Lendvai Új honfoglalás cím alatt összefoglaló történeti elemzést ad erről a rendszerről, létrejöttéről és névadója politikai egyéniségének kialakulásáról.
A napokban zajlott le a müncheni biztonsági konferencia, mely nem várt bejelentéseket hozott. Hirtelen egy oldalon találta magát Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter és Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter. Tekintve, hogy a két ország között hivatalosan nincs diplomáciai kapcsolat, ez több mint figyelemreméltó.
Több mint 16,6 millió juhot tartanak Romániában – 2001-ben ez a szám még csupán 7,8 millió volt. A duplázódás azonban nemcsak gazdasági fellendülést hozott, hanem egy riasztó problémát is okozott: ez a mennyiségű állat a téli legeltetés engedélyezésével végképp tönkrevágja a legelőket és a gyepeket.
„Minden eddiginél több fiatal szerez munkatapasztalatot, jelentős mértékben nő az idegen nyelvek ismerete, a fiatalok bíznak a családban, erősödött a demokráciába vetett hit, és egyre többen gondolják úgy, hogy »Magyarország a legjobb ország, ahol élni lehet«.

Vélemény

Vannak olyan fogalmaink, amelyeknek realitása a működésükben nyilvánul meg. Ha viszont nincsenek hatásos életjelenségeik, akkor sem fölösleges beszélni róluk. Valahogy így vagyunk a civil társadalommal is.

Arcok

Pár hete ünnepelte 85. születésnapját az 5 Oscarral és 50 jelöléssel bíró John Williams, akit a díjak és jelölések számában csak Walt Disney előzött meg a valaha élt filmes alkotók közül.

Életmód

A legnépszerűbb háziállatok listáját még mindig a kutya és a macska vezeti. Az ember és az állat barátsága több ezer éves, az állatok gyógyító, terápiás hatása sem a 21. század felfedezése. Mint tudjuk, kedvenceink néha sokkal többet adnak, mint az emberek, ráadásul ezt teljesen spontán módon teszik, és cserébe nem kérnek mást, csak lelkiismeretes gondoskodást és szeretetet.
„A nagy impérium”, „az örök város” – ilyen és ehhez hasonló grandiózus kifejezések juthatnak eszünkbe, ha Rómára gondolunk. A birodalmi centrum szerepét jelenleg ugyan nem tölti be, még mindig megkerülhetetlen. Nos, mi is jónak láttuk felfedezni, vagy legalábbis egy kicsit beleszimatolni a különleges itáliai város levegőjébe.