Kereső toggle

2017. 02.10. (XXI/06) lapszám

Külföld

Állóháború alakult ki Romániában a különböző állami intézmények és hatalmi ágak között a büntető törvénykönyv és a bűnügyi perrendtartás módosításával kapcsolatban; a szándék az elmúlt két és fél évtized legnagyszabásúbb tüntetéssorozatát váltotta ki az országban.
Aggasztó képet fest a nem túl távoli jövőről a CIA jelentése, amely a világ 2035-beli állapotát próbálja meg előrevetíteni. A közelmúltban francia nyelven publikált, közel háromszáz oldalas elemzés szerint az előttünk álló évtizedekben állandósulni fognak az etnikai háborúk, polgárháborúk, sőt még nukleáris csapásokra is sor kerülhet.
A the New York Times egyik múlt heti cikkében részletes elemzést nyújt arról, hogyan irányítják szimpatizánsaikat az Iszlám Állam Szíriában tartózkodó tagjai kódolt kommunikációs csatornák segítségével más kontinenseken, de elsősorban nyugati országokban elkövetett terrorakciók végrehajtásában.
Találkozó a Downing Streeten. Késõbbre várták az izraeli miniszter­elnököt.
Irán, a palesztin békefolyamat és a Brexit utáni szorosabb kétoldalú együttműködés volt terítéken Theresa May és Benjamin Netanjahu találkozóján Londonban. A két vezető arról is megemlékezett, hogy idén lesz a 100 éves évfordulója a Balfour-nyilatkozatnak, amelyben a britek támogatásukat fejezték ki egy zsidó „nemzeti otthon” létrehozására Palesztinában. May ugyanakkor kifejezte nemtetszését a zsidó telepek legalizálásáról szóló törvény kapcsán.
MegdöbbentŐ rajzzal reagált az egyik legbefolyásosabb európai hetilap Donald Trump hét országra vonatkozó, átmeneti beutazási tilalmára. A Der Spiegel címlapján az Iszlám Állam lefejezős hóhéraként ábrázolja a három hete hivatalba lépett amerikai elnököt, aki egy véres kést és a Szabadság-szobor vérző fejét tartja a kezében (ehhez képest már apróság, hogy a Trump-karikatúrának szeme sincs, csak kiabáló szája). A német hetilap vezető szerkesztője szerint csak a „demokráciát védelmezik” a címlappal, mert „Németországnak élére kell állnia a 45. amerikai elnökkel és kormányával szembeni ellenállásnak”.

Belföld

Egy ránk nézve lehangoló nemzetközi jelentés szerint egyre rosszabbak a magyar egészségügy mutatói, már a régiós országokhoz viszonyítva is. „A legnagyobb probléma nem pusztán a pénzhiány, hanem az, hogy nincsen politikai szándék arra, hogy az egészségügy jobb legyen.
Kampányrajt Magyarországon: már a jövő évi országgyűlési választásra gyúrnak a pártok. A Fideszben kezd összeállni a kampánycsapat, és a 106 egyéni jelölt személye is kezd biztossá válni; a baloldalon a káoszt akarják rendbe tenni. Vona Gábornak ugyan létezik egy mesterterve, ami azonban szupertitkos.
Egyik ellenzéki párt sem tart attól, hogy a párttá alakuló Momentum Mozgalom tőle venne el szavazatokat, és esetleg emiatt zuhanna ki jövőre a parlamentből. A Fideszben pedig kifejezetten örülnek az olimpiaellenes csapat színrelépésének, mert úgy látják: minden forgatókönyv a kormány malmára hajtja a vizet.

Hit és értékek

Szolidaritási tüntetés Denverben. Betelepítés, nyílt határok, vallási integráció.
Új felekezetközi mozgalmat hozott létre Amerikában a Trump-ellenesség. Az elnök rendelete az átmeneti beutazási korlátozásokról és az abortusz-szervezeteknek nyújtott szövetségi támogatások megvonásáról arra indított számos egyházi vezetőt, hogy demonstratív módon kiálljanak a muszlim bevándorlók és az abortuszklinikák mellett. A keresztény aktivisták nem elégednek meg a társadalmi szolidaritással, hanem mecsetekbe járnak muszlim imaösszejövetelekre, mások pedig a magzati testrészek kereskedelmével is foglalkozó Planned Parenthood új washingtoni klinikáját „szentelték fel”. A jelenségben és az akciókban közös vonás, hogy nyíltan és büszkén vállalják az alapvető bibliai normák felrúgását.
Az idő kereke örökké forog – ez a gondolat az ősi Babilonban született, de a mai napig ez a tudat ringatja az emberiséget abban a kényelmes hitben, hogy az időben, a végtelen Kronoszban sötét múltja elfolyik, fényes jövője pedig örökké tart. A mai tudományos világkép, a görög–római kultúra, a keleti és ezoterikus vallások mind-mind ciklusokban látják az időt, ami mindig hoz egy új holnapot, lehetőséget biztosítva a tegnap elfelejtésére. Egyedül a zsidó–keresztény világkép beszél a „rendelt időről”, mint céllal, értelemmel és fe­le­lőséggel bíró korszakról.

Háttér

Hozzávetőleg 18 millió ember töltött el hosszabb-rövidebb időt az úgynevezett Gulag-táborrendszerben 1929 és 1953 között. A „málenkij robotra” elhurcolt magyarok száma 700 ezerre tehető, akik közül 300 ezren már nem tértek haza.
Mark Zuckerberg egy kínai buddhista szentélyben. Szakított az ateizmussal, de hogyan tovább?
Egyre nagyobb sebességgel terjed a buddhizmus az amerikai gazdasági vezetők között. Igaz, az ateizmusukról híres techguruk a Szilícium-völgyben a buddhizmusból is saját belátásuk szerint válogatnak, így egy teljesen új vallási irányzat van születőben – a „mindfulness”, más néven „éber önirányítás” vagy „tudatos jelenlét”.

Üzlet

2017-re áttörést várnak a bankok és a befektetők az új lakások piacának kínálatában. Ebben a felhajtóerőt egyrészt az áfa-visszaigénylési lehetőség jelenti, másrészt az új lakások iránti igény, amiben benne van a másfél éve elindított CSOK-rendszer is.
Várandósoknak, kisgyerekes anyukáknak segít tanácsadóként munkajogi kérdésekben eligazodni, ha a babatervezés, babavárás vagy a munkába való visszatérés során gondjuk akad a munkáltatójukkal. Emellett kisgyerekes anyukáknak tanít álláskeresési technikákat, segíti őket, hogy mihamarabb el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon.

Tudósklub

Heller László úttörő tevékenységét számos, a nevéhez köthető szabadalom igazolja: Magyarországon mintegy 50 találmányt szabadalmaztatott, az Egyesült Államokban és Svájcban összesen 24 szabadalmi bejelentést tett. A hazai energetika és energiaipar figyelemre és elismerésre méltó tervezője, koordináló mérnöke volt.

Vélemény

„Az a lazaság, higgadtság pedig példaértékű, amit Barack Obama tudott sugározni államférfiként”(Fekete-Győr András, a MoMo elnöke)
A médián nem jött át, úgyszólván láthatatlan maradt a napokban a Kossuth térre meghirdetett transzegysejtű demonstráció. Azt is mondhatnánk, hogy a tiltakozás a mérete miatt maradt visszhangtalan, és ezen még a szabályos területfoglalási engedély sem segített, de semmiképpen se használjuk ki méretbeli fölényünket e kisebbséggel szemben. A transzegysejtűek azért tüntettek, mert a többsejtűek részéről folyamatos megbélyegzést tapasztalnak, és ez nemcsak őket akadályozza a fejlődésben, hanem a biológia tudományának egészét is veszélyezteti.

Életmód

Tóth Otília Ramóna és Tóth Árpád friss és új megközelítésből akarta az emberek számára elérhetővé tenni a minőségi termelői mézet. Blasinszky Zsolt harmadik generációs méhész mézeit forgalmazzák, akinek a nagyapja még 1949-ben kezdett el méhészkedni.
Sajnos a szmog és az általa okozott egészségkárosodás egyre inkább a mindennapjaink részévé vált. Az összes környezeti ártalom közül a légszennyezés a legveszélyesebb, világszerte a 4. vezető halálok.