Kereső toggle

2016. 12. 02. (XX/48) lapszám

Külföld

„A terror új formája, ami szakaszhatárt jelez az Izrael elleni intifádák történetében” - így értékelte lapunknak az elmúlt napok országos infernóját Shay Attias izraeli elemző, az izraeli Miniszterelnökség volt kommunikációs igaz­gatója.
Megtörtént az első közvetlen összecsapás az Iszlám Állam és az izraeli hadsereg között, amikor négy terrorista tűz alá vette a Golán-fennsík izraeli oldalán járőröző katonákat. Az Izraeli Légierő légicsapással válaszolt.
Egyre erősödnek a „populista” mozgalmak Európában. Az Ausztriában december 4-én megismétlendő elnökválasztás, illetve a szintén küszöbön álló olasz népszavazás a parlament átalakításáról egyaránt arról szól, hogy mekkora teret tudnak biztosítani maguknak a jelenlegi rendszert bíráló vagy teljesen elutasító politikai mozgalmak, amelyeknek viszont egy új felmérés szerint egyre erősödik a támogatottsága az európai társadalmakban.
Donald Trump megválasztott elnök a héten újabb megbeszéléseket folytatott a Trump Towerben, hogy megtalálja a megfelelő jelölteket kormánya még üresen maradt helyeire. Több döntés a hét elején már megszületett, de a külügyminiszter személyéről még nem határoztak, Trump tanácsadói köre is megosztott lévén a kérdésben. Jill Stein zöld párti jelölt a szavazatok újraszámlálását kezdeményezte három államban, amihez Hillary Clinton kampánya is csatlakozott.
Kétszázhúsz különböző pontból startoltak az Izrael erdőit és városait egyaránt perzselő tüzek múlt hét kedden. Eleinte a rendkívül száraz és szeles időjárást sejtették a katasztrófa hátterében, ám idővel fény derült a terrorista indítékú gyúj­togatásokra.
Újabb menekültáradattal zsarolja Európát a török elnök. Recep Tayyip Erdogánnál az verte ki a biztosítékot, hogy az Európai Parlament a múlt héten megszavazott egy nem kötelező érvényű határozatot, amely a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások felfüggesztését javasolja.

Belföld

Hazánk lakossága a rendszerváltás óta több mint félmillió fővel csökkent. Évente nagyjából salgótarjánnyi magyarral van kevesebb. Magas halálozási és alacsony születési ráták mellett a kivándorlás is nyomta a görbéket, ám úgy tűnik, a jelenlegi kormányzat alatt a szomorú folyamat némiképpen lassult.
Kedd este még a Water Willy nevű kabalafigura kapcsán kiadott szerencsétlen nyilatkozat korrigálást tervezte az úszószövetség elnöke. Szerda reggel azonban meglátta a sportnapilap főcímét, és már tudta: távoznia kell. Így buktatták meg a 23 éve regnáló Gyárfás Tamást.
Rövid időn belül összeomolhat a háziorvosi rendszer. Jelenleg 300-400 ezer ember ellátatlanságát okozza a háziorvoshiány Magyarországon. Ha nem történik érdemi változás, akkor 2025-re közel ötmillió nagy- és kiskorú honfitársunknak nem lesz megoldva az egészségügyi alapellátása az utánpótlás hiánya miatt.
A Jobbikot megosztja a muszlim- és homoszexuális-ellenes ásotthalmi rendelet, noha az ötletgazda a párt alelnöke. Az elemző szerint nem egyértelmű, hogy valóban magánakcióról van-e szó, ami ismét törésvonalakat képezhet a néppárti státuszáért küzdő Jobbikban, vagy a vezetőség akarja radikálisabb irányba tolni a népszerűségéből folyamatosan veszítő pártot. Az akció ugyanakkor a Fideszt is kényelmetlen helyzetbe hozhatja.

Hit és értékek

Történelmi események zajlottak Jeruzsálemben október végén. A Szent Sír-templom évszázadok óta érintetlen köveit most mozdították meg először. Nem is akármelyik pontján: egyenesen a Jézus sírjaként számon tartott teremben. Az esemény a helyszínen és az egész világon számos keresztény felekezet híveit és képviselőit is megmozgatta, csakúgy mint a régészet berkeit.

Háttér

A gazdasági válság idején a munkahelymegtartás volt a fontos, ma a munkaerő-megtartás lett az, mert emberhiány van. A cégek egyre inkább kezdik felismerni, hogy a versenyképesség elképzelhetetlen az alkalmazottak lelki egészsége nélkül.
A YouTube alapítói: Chad Hurley (balra) és Steve Chen
Amikor Steve Chen 2005-ben kilépett a Facebookból, mindenki őrültnek tartotta. Az akkoriban hihetetlen fejlődésnek indult közösségi portál egyik első alkalmazottjaként részesülhetett volna a Facebook azóta legendás sikeréből. Csakhogy a tajvani programozó nem volt őrült.
Gyerekrabszolgák 80 forintnak megfelelő órabérért, 13 órás műszakokban tömik a Kinder tojásokba a műanyag játékokat Romániában – állította leleplezőnek szánt cikkében a The Sun nevű brit bulvárlap. Bár a hírt magyar médiumok is átvették, a sztori csak részben bizonyult igaznak a Hetek helyszínre látogató munkatársa számára.
Székelykeresztúr központjában egy szűk sikátoron keresztül jutunk ki a dimbes-dombos vidékre, ahol egymás után sorban haladunk át a mesebeli kis falvakon, míg aztán Gagy település határába jutunk.
A hatóságok szerint műszaki hiba okozta a pusztító tüzet, amiért felelősségre fogják vonni a gyülekezet vezetőit. A keresztény közösség tagjai viszont nem tartják életszerűnek, hogy az épületen belül keletkezett a tűz, és szándékos gyújtogatásra gyanakszanak.
Múlt hét pénteken, 90 éves korában elhunyt Fidel Castro kubai kommunista diktá­tor. Ellentmondásos nyilatko­zatok kísérték a halálhírét, és az sem teljesen biztos, hogy a Comandante halá­la korszakváltó esemény, ugyanis az utódai szinte mindenben Castro nyomdokait követik.
Stephen K. Bannon, Donald Trump választási kampányának menedzsere, továbbá a megválasztott elnök leendő főtanácsadója és stratégája vezeti a konzervatív Breitbart News hírportált.

Arcok

A gyermeklélektan, a klinikai és a szociál­-pszichológia kiemelkedő kutatójának megha­tározó szerepe volt a pedagógiai-pszichológiai és értelmiségi szellemi közélet újraindítá­sában, sőt olyan máig ható pozitív változások beindításában, mint például a nyolcosztályos általános iskola bevezetése, az analfabetizmus felszámolása vagy a felsőoktatásnak az alsóbb társadalmi rétegekből sz

Vélemény

Miközben a világ politikusai – gyakorlatilag az egy szem Donald Trumpot leszámítva – Fidel Castro méltatásával és a „létező szocializmus” tisztára mosásával voltak elfoglalva, szombaton döbbenetes interjú jelent meg a maszol.ro portálon.

Életmód

Szerelem papírrepülőn – Szerelemben, háborúban címmel zsidó élettörténeteket bemutató fotó- és filmdokumentációs kiállítás nyílt Budapesten, a Ráday utca 47. szám alatti 2B Galériában. A Centropa Alapítvány gyűjteménye családtörténeteken és régi családi fotókon keresztül mutatja be az Osztrák–Magyar Monarchia területén élt zsidóságnak az I.
Mára a Föld szinte valamennyi országában 15 millió négyzetkilométeren  kereken 15 ezer védett területet jelöltek ki, közöttük 2500 nemzeti parkot.
Kereken 100 éve alapították a nemzeti parkok felügyeleti szervét az USA-ban, ami fontos mérföldkő Amerikában és a világ más országaiban is a nemzeti parkok történetében. Nem elegendő ugyanis kiemelt védelemben részesülő területeket kijelölni, ezek irányítására, a vonatkozó jogszabályok megalkotására és betartatására is éppoly nagy szükség van, ami állami feladat.