Kereső toggle

2016. 11. 25. (XX/47) lapszám

Külföld

Oroszországban a politikai elit alapvetően örömmel fogadta Donald Trump megválasztását: Omszk megye kormányzója, Viktor Nazarov szerint például egyenesen Putyin pártja, az Egységes Oroszország nyerte az amerikai elnökválasztást. Margarita Szimonjan, a Russia Today főszerkesztője pedig örömében legszívesebben amerikai zászlóval fellobogózott autóval vezetett volna végig Moszkván.
Vegyes fogadtatásban részesült Angela Merkel bejelentése, hogy a 2017-es parlamenti választásokon negyedjére is indulni kíván a kancellári posztért. Bár nem szabad alábecsülni Európa legbefolyásosabb politikusát, azért a biztos győzelemre egyelőre senki sem merne fogadni.
Bár még nyolc hét van hátra Donald Trump beiktatásáig, az amerikai elnökválasztás óta eltelt 20 napban több történt, mint korábban hónapok alatt. Véget ért a 2008-as mottó szerinti „No Drama, Obama” korszak, és beindult a Trump-úthenger.
Törökország egyetlen keresztény polgármestere is áldozatul esett a júliusi sikertelen puccskísérlet utáni tisztogatásoknak. Az asszír közösséghez tartozó Februniye Akyol az első keresztény nő volt, aki ilyen magas tisztségbe került.
François Fillon nyerte a jobboldal elnökválasztási jelöltségéért folytatott versengés első fordulóját, megelőzve Alain Juppét és Nicolas Sarkozyt, aki a harmadik helyével el is búcsúzott a versenytől, és bejelentette, hogy visszavonul a politikától.

Belföld

A DÉLI HATÁRSZAKASZ mindkét oldalán a „téli átállás” jelenti a migrációs intézkedések fókuszát: a magyar oldalon gőzerővel zajlik a határzár műszaki fejlesztése, miközben a szerb hatóságok a migránsok befogadóállomásokra terelésén fáradoznak több-kevesebb sikerrel: óvatos becslések szerint is több ezer bevándorló van folyamatos mozgásban Szerbia területén.
Kedden megválasztotta az OrszággyŰlés az Alkotmánybíróság (Ab) új elnökét és négy új tagját. A döntés előzménye a Fidesz és az LMP különmegállapodása volt, ami miatt a többi ellenzéki párt részéről éles kritikát fogalmaztak meg az LMP-vel szemben.
Már nemcsak olimpiai és világbajnokok követelik az úszószövetségi elnök távozását, de a korábbi sportállamtitkár is. A miniszterelnök többféleképpen értelmezhető nyilatkozatot tett Gyárfás lemondásával kapcsolatban, aki a támadások ellenére kitart.

Hit és értékek

A rajongástól a hisztérikus kiborulásig sokféle reakciót tapasztalhattunk a közösségi és mainstream médiában Donald Trumppal és választási győzelmével kapcsolatban. A megválasztott amerikai elnököt a kampány során vádak és karaktergyilkossági kísérletek sora érte.

Háttér

Nagy Imre és társai újratemetése 1989. június 16-án. Az elégtételre 30 évet kellett várni.
2007 óta a Kúria aulájában, Justitia szobrával szemben emléktábla őrzi azoknak a bíráknak a nevét, akik az ’56-os forradalom és szabadságharc után nem voltak hajlandóak kiszolgálni a szovjet fegyverek által helyreállított hatalom megtorlással kapcsolatos igényeit.
December 11-én parlamenti választásokat tartanak Romániában. Úgy tűnik, a magyarok képviselete egységessé válhat, hiszen az RMDSZ az MPP-vel együttműködik, míg az EMNP nem indított jelölteket, csak független indulókat támogat. Az esélyekről, a vállalásokról és a modern román állam centenáriumáról kérdeztük Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt.
Híg, véres széklet, és az állat himbálja a fejét – a gazdák jól tudják, hogyha ilyen tüneteket produkálnak a baromfik, akkor nagy a baj.
Az új amerikai elnököt megválasztó decemberi, hivatalos aktusig, illetve a január 20-i beiktatásig kritikus időszakon megy át az Egyesült Államok. A Charisma News szerint az elkövetkezendő két hónapban az Obama-adminisztráció még óriási károkat okozhat az országnak, ráadásul Hillary Clinton hívei az eredmény megváltoztatásáért kampányolnak.

Üzlet

Kína és az APEC. Akik megvédik a globalizmust Donald Trumptól.
Nagyot fordult a világ az elmúlt évtizedben – állítja a Der Spiegel egyik friss elemző írása. Ki gondolta volna még 2006-ban, hogy a britek készek lesznek elhagyni az Európai Uniót, vagy hogy egy populista milliárdos lesz az Egyesült Államok elnöke? A főbb változások motorja a német lap szerint maga a globalizmus, amit inkább meg kellene szelidíteni, mintsem végképp eltörölni.

Tudósklub

A Különleges Ellátásban Részesülők Támogatásáért Alapítvány és az Élet Menete Alapítvány a múlt héten rendezte meg a Bálint Házban a Különleges Emberek Napját. A rendezvényen Pécsi Tibor történész a fogyatékos embereken a náci Németországban elkövetett tömeggyilkosságról beszélt, amely bizonyos szempontból a holokauszt „főpróbájának” bizonyult a hitleri rezsim számára.

Arcok

A számos magyar között, akik az Álomgyárat felépítették, majd naggyá tették, ott volt Kertész Mihály is, a legendás Casablanca rendezője. Ha mást nem tett volna le az asztalra, mint ezt a filmet, már azzal is stabil helyet foglalna el a filmtörténet vaskos könyvében (adathordozóiban).

Életmód

„Én ugyan nagy nem vagyok, de vagyonos ember vagyok, azért nemzeti nyelvemnek gyarapítására egy egész esztendei jövedelmemet ajánlom.” Széchenyi Istvánnak a  pozsonyi országgyűlésen tett felajánlása teremtette meg egy magyar nyelven működő tudományos társaság anyagi alapjait. Példáját számos társa követte, így hamarosan megalakulhatott a Magyar Tudós Társaság.
Van egy hely Szegeden, ahol még a felnőttek is elbizonytalanodnak abban, hogy a Télapó csak kitalált figura. A Mikulásházba látogattunk, ahol Havrincsák Dániellel és feleségével, Titivel, azaz Porgányi Mártival arról beszélgettünk, mitől válik hihetővé az általuk teremtett mesevilág.

Szabadidő

Egy párizsi árverésen rekordáron, 1,55 millió euróért (479 millió forintért) kelt el minden idők egyik legsikeresebb képregényének, a Tintin kalandjainak egyik nagyméretű, eredeti oldala. Ez is jelzi, hogy a műfaj a 21. század elején is nagy népszerűségnek örvend, különösen a gyűjtők körében.