Kereső toggle

2015. 02. 20. (XIX/8) lapszám

Külföld

Vona Gábor, Ivan Dmitrijevics és Kovács Béla Moszkvában
Sokat elmond a magyar belpolitikai helyzetről, hogy a legtámogatottabb ellenzéki párt azért kritizálja a kormányt, mert nem nyit elég határozottan Oroszország felé, miközben a többi ellenzéki erő a jelenlegi kapcsolatokat is már-már árulásnak tartja. A Jobbik készséges felajánlkozása Putyinnak nyugati újságíróknak is feltűnt.
Jelentősen csökkent az utóbbi évtizedekben Európa zsidó lakosságának a száma - állítja a Pew Kutatóközpont nemrégiben megjelent felmérése. Egyre több antiszemita incidensről számolnak be Európa-szerte, amivel párhuzamosan növekszik a kivándorlás mellett döntő zsidók száma is.
Több mint kilencmillió nézõt veszíthet az NBC Williams mûsorán.
Hat hónapra felfüggesztették állásából Brian Williamset, az amerikai NBC televízió­csatorna egyik legnépszerűbb műsorvezetőjét és tudósítóját. Egy, a Facebookon kirobbant botrány során ugyanis kiderült, hogy éveken át valótlanságokat állított az iraki háborúról szóló riportjával kapcsolatban.
Elena Udrea volt román regionális fejlesztési és turisztikai miniszter előzetes letartóztatását rendelte el a román korrupcióellenes ügyosztály. Udreát, aki az elmúlt tíz évben Traian Basescu államelnök bizalmasaként az egyik legbefolyásosabb politikus volt Romániában, három rendbeli befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítják.
Egyre szaporodnak az Iszlám Állam által elkövetett brutális gyilkosságok a Közel-Keleten: a hétvégén egyiptomi kopt keresztényeket fejeztek le a líbiai tengerparton, kedden pedig 45 embert égettek halálra alig pár mérföldnyire az amerikai hadsereg bázisától az iraki al-Bagdadi városában.
Továbbra sem találják a terror ellenszerét Európában. A múlt hétvégi koppenhágai támadások is azt bizonyítják, hogy a fenyegetést egyáltalán nem sikerült visszaszorítani. Még Dániának is megvannak a sebezhető pontjai, pedig a skandináv ország büszke egyedülálló radikalizálódásellenes programjára, amelynek során a hazatérő dzsihádistákat rehabilitációval akarják „lefegyverezni”.
Lapzártánkkor már nem lehet tagadni, hogy elveszett Debalceve városa, amely az ukrán erők előretolt bástyájaként fontos szerepet játszott a donyecki és luganszki szakadár területek között. A kérdés csak az, hogy a városban lévő ukrán katonák közül hányat sikerült kimenekíteni, illetve hányan vesztették életüket a harcban, vagy kerültek túszként a szakadárok kezébe.

Belföld

Elővette a kilenc évfolyamos általános iskola ötletét a Fidesz, hogy az alapfokú oktatást megerősítse, és csökkentse a későbbi lemorzsolódást. Az amúgy innovatív javaslat vegyes fogadtatásra talált: sokan úgy vélik, hogy bevezetése a jelenlegi viszonyok mellett nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket.
Az iskolázatlanok munkanélkülisége világszerte a gazdasági növekedés egyik kerékkötője. A norvégok és olaszok viszont tudnak valamit: Norvégiában a szakképzetlenek közel háromnegyede foglalkoztatott, az olaszoknál több mint a fele, míg a magyaroknál mindössze a harmada.
A több mint egy éve „cukiskodó” Jobbik töretlenül jön fel, pedig rendszeresen napvilágot látnak olyan hírek, melyek erősen cáfolják, hogy valóban és teljes mértékben szakított szélsőséges jegyeivel. A Fideszben a folyamatosan záruló olló ellenére még nem tartják valódi ellenfélnek a pártot.
Tökéletes ellentéte volt az Angela Merkel látogatását és Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin vizitjét követő sajtó­tájékoztatók atmoszférája.
Rövid időn belül két időközi országgyűlési választást is tartanak, amely miatt elvesztheti a Fidesz a parlamenti „nagy” kétharmadát. Az ellenzéki pártoknak óriási lehetőséget jelent, ha sikerül az egyik helyet „megcsípniük”, mert akkor vagy a baloldal, vagy a Jobbik azt hirdethetné magáról, hogy miattuk szűnik meg Orbán „királysága”.

Hit és értékek

Vajon képesek vagyunk logikai következtetés által hitre jutni? Ha nem értelmi belátás mentén jön létre a hit, akkor hogyan? De mi is tulajdon­képpen a hit? És mit jelent egyáltalán Istenben hinni? Írásunkban előző heti cikkünk folytatá­sa­ként (Ruff Tibor: A tudáson túl. Hetek, 2015.
Isaac Asimovot  a science-fiction irodalom három nagyja között tartják számon.
„2014-ig csupán ember nélküli űrhajók fognak landolni a Marson, de egy emberi expedíció előkészületei már megkezdődnek” – írta Asimov 1964-ben. Ma már 200 ezer önkéntes áll sorban, hogy az első – egyirányú – Mars-expedícióban részt vegyen, és élete végéig a vörös bolygón éljen mesterséges körülmények között.

Fókusz

Egy friss felmérés szerint negyvenhat európai ország vezetői közül mindössze nyolcan állítják magukról, hogy nem vallásosak. Lapunk a teljesség igénye nélkül részletesebben is utánanézett, hogy azoknál a politikusoknál, akik hívőként aposztrofálják magukat, mindez hogyan nyilvánul meg életformájukban, közéleti aktivitásukban és beszédeikben. A kép színes és ellentmondásos.

Háttér

A Déli-Kárpátok lábánál fekvő Argeş megyei Slatina falu egy átlagos román falucska a fogarasi hegyi települések végtelen sorában. A Wikipédián is csak a lakosság létszámát, térképen való elhelyezkedését és egy régi templom adatait lehet megtalálni, valamint egy utalást a Kárpátok csodás természetvédelmi területére. A falunak azonban van egy titka, amit csak kevesen ismernek.
Varga Tibor egy tönkretett táborhelyen. Kevés jó szót kapnak a menekültek.
Az utóbbi hetek koszovói menekülthulláma Magyarországon is újra ráirányította a figyelmet az európai migráció problémájára. A magyar-szerb zöldhatáron azonban nem csak mostanában mutatkozik forgalom: a menekültek utaztatására valóságos iparág épült.
Ügynökök révén azt terjeszteni befolyásos ellenzékiekről, hogy ügynökök – már a rendszerváltás előtt is ez volt az állambiztonsági szervek egyik leghatékonyabb eszköze a nem kívánatos személyek likvidálására.

Üzlet

 Ukrajna 40 milliárd dollárt kaphat a következő négy éven belül – közölte nemrég Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Az összeg talán elég lesz, talán nem. Mindenesetre e nélkül biztosan államcsődöt kellene jelentenie az ukrán vezetésnek – az igen közeli jövőben.

Arcok

Olyan rajzokkal lepi meg emberek ezreit, amelyektől önkéntelenül elmosolyodnak. Mi több, eloszlatja még a „boldogtalan magyar” emberek egéről is a felhőket: segít észrevenni a jót, megtalálni a napos oldalt.

Életmód

Ahová a szem ellát, mindenhol ugrándozó 50 év feletti hölgyeket látunk a teremben a Fitt Nagyi Tornán. A szegedi klubban hadat üzentek az öregedésnek. Az eredmények magukért beszélnek: kevesebb fájó ízület, csökkenő túlsúly, kevesebb vérnyomásgyógyszer. Az országosan is szinte egyedülálló kezdeményezésről Deák Zsuzsanna életmód-tanácsadóval, fitnesz­­­edzővel beszélgettünk.
Év elején tele vagyunk új tervekkel, elhatározásokkal, egyre hosszabb a lista, miközben érezzük, hogy ennyi minden nehezen fog beleférni az időnkbe. Mindemellett rohan a világ, és erős a nyomás rajtunk, hogy muszáj vele tartani. Sikeres embereket, üzleti és időgazdálkodási tanácsadókat kérdeztünk meg, hogy ők hogyan csinálják, és mit szoktak másoknak javasolni.