Kereső toggle

2010. 10. 08. (XIV/40) lapszám

Külföld

Közelednek a novemberi időközi választások az Egyesült Államokban, a két politikai tábor azonban már a 2012-es mérkőzésre keresi a megfelelő jelöltet. A „házi verseny” mindkét oldalon izgalmasnak ígérkezik. A demokrata elemzők is egyre gyakrabban nevezik a népszerűségéből folyamatosan veszítő Barack Obamát „egyciklusos elnök­nek”. A másik oldalon egy konzervatív erőfelmérésen csúnyán leszavazták az eddig szárnyaló Sarah Palint.
Több közel-keleti és nyugati országban is aggodalmat keltett, hogy a holokauszttagadó és a zsidó állam elpusztítását hirdető iráni elnök Libanonba készül. A tervek szerint Mahmúd Ahmadinezsád október közepén ellátogat a libanoni–izraeli határhoz, és gyűlölete jeleként köveket dob majd Izrael felé. A banálisnak tetsző „támadás” egyrészt az iszlám közvélemény­nek szóló propagandaüzenet, másrészt mágikusnak szánt cselekedet, hasonló a vudubábuk szurkálásához vagy a kép­mások elégetéséhez.
A mumbai terrortámadásokhoz hasonló, Európa elleni merényletek terveit leplezték le a hatóságok. Több európai országban megemelték a készültségi szintet, az amerikai külügy­minisztérium pedig figyelmeztetést adott ki a kontinensre utazó állampolgárainak, hogy ha tehetik, kerüljék a tömegközlekedési eszközöket, a zsúfolt városközpontokat és a turistalátványosságokat. Az eddigi információk szerint az elkövetők egy hamburgi terrorsejt tagjai lettek volna, akik ugyanabba a mecsetbe jártak, ahova a 2001.
A Jeruzsálemben megnyílt új zsidó-keresztény központ, a Salom Jerusalaim Ház megnyitására küldött üzenetében Mike Pence – aki tagja és társelnöke az amerikai kongresszus és az izraeli knesszet közti szövetséget támogató képviselő­csoportnak – ezt írta: „Nagy bátorítást jelent számomra ez a munka, amely nemcsak Izraelben, hanem az egész világon zajlik.

Belföld

Az önkormányzati választások lezajlása után úgy tűnt, hogy fellélegezhet az ország. A versengésnek vége, a kedélyek megnyugodhatnak, és a győztesek örülhetnek a sikernek. A valóság azonban felülírta a várakozásokat, amikor a választásokat követő napon, 12 óra 25 perckor átszakadt az Ajkától nyugati irányban található, falu méretű zagytároló gátja. Az ajkai timföldgyár (Magyar Alumínium Zrt.) mellékterméke, a lúgos-mérgező vörösiszap elöntötte a Torna-patak medervölgyét, a falvak házait, és több emberéletet is követelt.
Mintegy 3,7 millióan ballagtak el az urnákig az önkormányzati választáson, azaz 6 százalékkal kevesebben, mint tavasszal. Így a kormánypártra úgy 2,1 millióan szavaztak, azaz 600-700 ezerrel kevesebben, mint áprilisban. Az MSZP 850-900 ezer voksot tudhatott magáénak – azaz az alacsonyabb részvétel ellenére is többé-kevésbé tartotta a tavaszi számot. Szintén erőteljesen csökkent a most 520 ezer voksot gyűjtő Jobbik szavazótábora, az LMP „ered­ménye” pedig értékelhetetlen lett – a zöldpárt szavazói felét elvesztette.
Több megválaszolatlan kérdés is körüllengi a vatikáni–magyar vegyes bizottság héten újraindított egyeztetéseit. Nem tudni, mi a féltve őrzött titok, de a tárgyaló felek képviselői mindkét részről kikerülték lapunk megkeresését. A hazai egyházpolitika új korszakát előrevetítő esemény résztvevői lényeges feladatuknak tekintik a hatályos vallástörvény „átvilágítását” is, mellyel kapcsolatban Szászfalvi László egyházügyi államtitkár már korábban megüzente, hogy „kinek van félnivalója”.

Hit és értékek

Azok a szélsőjobboldali rasszisták, akik napjainkban elsősorban a Jobbik gyűlésein, tüntető felvonulásain a (nyilaskereszt nélküli) árpádsávos zászlót lengetik, nem csak mint antikommunista szimbólumot használják ezt a zászlót. A Jobbik történész vezetői is jól tudják, hogy Szálasi Ferenc náci kollaboráns nyilasainak nyomdokaiban járnak.

Fókusz

Szombat esténként összesen három és fél millió néző kíséri izgatott figyelemmel a Tv2 és az RTL Klub tehetségkutató show-műsorait. Ez a szám nagyjából megegyezik azoknak a számával – még ha természetesen nincs is teljes átfedés a két csoport között –, akik a hétvégi választásokon megjelentek. Pedig amíg az utóbbi a magyar települések jövőjét hosszú évekre meghatározza, addig az előbbi leginkább egy szappanoperába oltott valóságshow-ra hajaz. Ahol nem minden az, aminek látszik.
Az idén hetedik évfolyamát élő X Factor című tehetségkutató műsor Angliában a korábbi, két év után parkolópályára helyezett Pop Idolt váltotta – leginkább azért, mert az egyébként igen sikeres Pop Idolban is szerepet vállaló Simon Cowell olyan tévéshow-t szeretett volna indítani, amelynek a jogaival maga rendelkezik. A két műsor közötti hasonlóság később jogi vitákhoz is vezetett.

Háttér

Az élet nem a születéssel kezdődik, a jelek szerint már a fogantatástól kezdve beépül az ember személyiségbe minden tapasztalat. Ezzel magyarázzák szakemberek azt a jelenséget, hogy a lombikbébimódszerrel világra jött gyermekeknél az átlagosnál gyakoribbak a lelki problémák. Érdekes módon a régóta babára váró párokat is gyakran megviseli, ha mesterséges módon végre gyermekük születik.
Miskolcon „elhalasztódott” egy zsidó képeslapgyűjte­mény kiállítása, amire novemberben került volna sor, egy kulturális fesztivállal karöltve. Úgy tűnik, a politikai hatalomváltás zűrzavarában gyakoroltak öncenzúrát az illetékesek.
Miközben a Fidesz vasárnap megduplázta polgármesterei számát, Orbán Viktor ifjúságának színhelyén, Felcsúton és Alcsútdobozon alulmaradtak a kormánypárti jelöltek. Ezt meg kell nézni!

Üzlet

Mitől szeret egy nő egy adott helyen dolgozni? A válasz megtalálása a munkaadó érdeke, hiszen a tehetséges, lojális munkaerő megtartása biztosítja a szervezet zavartalan működését. Sőt, kutatások szerint a nő- és anyabarát munkahelyi légkör sokat ad a női dolgo­zóknak, akik ezt az elvégzett munka minőségében adják vissza a cégnek.
A válság újabb hulláma cunamivá erősödött Írország partjaihoz érve. Példátlanul magasra, 30 százalék felettire duzzadt az államháztartási hiány, egekben a munkanélküliség, miközben lelassult a gazdaság. A kiutat egyedül a megszorításokban látja az ír vezetés.

Vélemény

A szerző szerint a „hun népnek semmi köze a magyarhoz…”. Az úgynevezett szárgátkai régészeti kultúra területét, mely a nyugat-szibériai Irtis–Isim–Tobol folyók vidékén található, több neves tudós tekinti magyar, illetőleg ugor őshazának.

Arcok

„Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, az életem legnehezebb időszakaiban is ez ad nekem igazán erőt és bátorságot. Az élet a tenyerén hordozott. Nagyon nagy szerencsém volt az életben, hogy egy jóképű fiúnak születtem, és jó ésszel is megáldott az ég, valamint abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy utazhatok, és lehetőségem van arra, hogy jót tegyek az életben, hiszen az emberek odafigyelnek rám, és meghallják, amit mondok, amíg itt vagyok ezen a bolygón…”

Szabadidő

Egy friss felmérés szerint a munkahelyi nyomás és a párkapcsolati problémák miatt a britek a harmincas éveik közepét tartják életük legboldogtalanabb periódusának. A Relate párkapcsolat-tanácsadó intézet megbízásából készült kétezer fős mintán alapuló kutatás szerint a középkorúak lelki válsága (midlife crisis) a britek többségénél harmincöt és negyvennégy év között köszönt be.
A Biblia, az ókori tudományok és a szentimentális irodalom is a szívhez társította a bölcsességet, az értelmet vagy az érzelmeket is. A modern kutatások során a tudósok felfedezték, hogy szívünk valóban jóval több, mint egy izompumpa. Létezik benne ugyanis egy 40 ezer neuronból álló „miniagy”, amely saját intelligenciával rendelkezik. Egyes tudósok szerint az intuitív megérzések és gondolatok mögött rejlő intelligens erő a szívben rejtőzik, és nem biológiai agyunkban.
Ezt az egyszerű elvet néha könnyebb kimondani, mint végrehajtani. Talán minden emberben van annyi józanság, hogy ha észreveszi, hogy egy szituáció veszélyeztetheti az életét vagy a testi épségét, akkor messze elkerüli azt. A gond az, hogy a legtöbb ember nem ismeri fel ezeket a helyzeteket.

Sport

Az elmúlt hetekben három sportoló, köztük a magyar Savanya Norbert búvárúszó világbajnok is önkezével vetett véget életének. A három megdöbbentő eset ismét rámutatott arra, hogy a sportolás kényszerű vagy ön­kén­tes felfüggesztése sok sportembernél súlyos depresszió- hoz, tragikus esetben pedig öngyilkossághoz vezethet.

Röviden

„Gyanúsítottként ülök itt, pedig nem tettem mást, csak elmondtam az igazat” – így nyilatkozott Geert Wilders holland képviselő, miután bíróság elé idézték muzulmánok elleni gyűlölet­keltés vádjával. „Ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt” – mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ked­den Kolontáron. Ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet. A vörös-­iszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.
Budapest egyik legforgalmasabb helyén, a Moszkva téren talán semmi sem lehet meghökkentőbb egy olyan zugnál, ahol az ember semmit sem hall abból, ami körülveszi. A D1618 Műhely által létrehozott Csendautomata ezt az élményt kínálja, hiszen kizárja az autók, a villamosok, az utcai árusok zaját, de még a madárcsicsergést és a fák susogását is. A projekt egy művészeti és műszaki kísérlet is egyben.
A New York-i Times Square-nél tervezett robbantásos merénylet gyanúsítottját életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. A júniusban beismerő vallomást tett pakisztáni származású, de amerikai állampolgársággal rendelkező Faisal Shahzad büntetőperében kedden hirdettek ítéletet. Shahzad május elsején működésbe akart hozni egy terepjáróba rejtett házi készítésű pokolgépet a turistáktól zsúfolt New York-i Times Square-nél.
James B. Steinberg külügyminiszter-helyettes csütörtökön (lapzártánk után) látogat Budapestre, hogy beszédet mondjon a kétoldalú kapcsolatokról, és tárgyaljon a Magyarország által 2011 első felében betöltendő soros EU-elnökségről a kormány vezetőivel – adta hírül az amerikai külügyi tárca. Steinberg várhatóan csütörtökön felkeresi Pozsonyt is, ahol a kétoldalú kapcsolatok mellett megvitatják a visegrádi négyek (Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország által alkotott országcsoport) szlovák elnökségével kapcsolatos témákat is.