hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzet és birodalom

2019. 03. 31.
A nacionalizmusra jellemző a másik nemzet lekicsinylése, szembenállások gerjesztése, nemzeti felsőbbrendűség, kisebbségekkel szembeni tolerancia hiánya, türelmetlenség, gyűlölködés szítása és még ezer hasonló csúnya dolog, éppen ezért a nemzetekre nézve egyetlen reális jövő képzelhető el: a határok, nemzeti keretek feloldása, és a nemzetek eltűnése, felszívódása a nagy világ- vagy európai közösségben.

Ezeket az állításokat abszolút igazságoknak tekintik ma nyugati (benne: magyar) progresszív értelmiségi körökben, miközben ezeknek az igazságtartalmát soha senki nem vizsgálta meg komolyabban. De igazak-e ezek az állítások? És ha első ránézésre olyan állításoknak tűnnek, amelyeket alátámasztanak történelmi tapasztalataink (mert hát valóban voltak olyan korszakok, amelyekben a nacionalizmus torzult formája jelent meg a történelemben), akkor felvetődik a kérdés: abszolút érvényű, minden korszakban érvényes következtetések-e ezek? Vajon az említett torzult forma a nacionalizmus valódi arca, vagy pedig történelmi kisiklás? Illetve az is kérdés, hogy a nacionalizmusnak tulajdonított történelmi bűnök valóban a nacionalizmus szörnyűségei-e, vagy egyéb hatások is hozzájárultak a torzuláshoz? Végül az is kérdés, hogy mi lehet a nacionalizmus jelene és jövője, képes-e a nacionalizmus a globalizálódó kor valós követelményeinek megfelelni, vagy arra csak az elmúlt időszakokban nagy befolyást kiépítő, nemzetektől független globális erőközpontok képesek?

Nemzetek és birodalmak

Aki ma úgy akarja kifejezni hazafias érzéseit, hogy fenn akarja tartani értelmiségi közéleti körök felé kommunikációképességét, pont a nacionalizmust elítélő értelmiségi hozzáállás miatt, mindenképpen patriotizmusról fog beszélni. Már az első világháború tapasztalatai után kialakult az a kép az értelmiség meghatározó csoportjaiban, hogy a világháború kirobbantásában elsődlegesen a nacionalizmus a felelős. Éppen ezért az értelmiség óvatosabbá vált ebben a kérdésben. Mint Illyés Gyula, aki szerint a patrióta jogot véd, a soviniszta (itt már soviniszta!) jogot sért. Tulajdonképpen a nacionalizmust már ekkor azonosították a sovinizmussal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!