Kereső toggle

Jó a jóga?

Vélemények egy vita margójára

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sokoldalú vita alakult ki a jóga megítéléséről Németh Sándornak a Hit Gyülekezete istentiszteletén elmondott szavai nyomán. Lapunk Ruff Tibor filozófus-teológust és Flaisz Endre filozófust, missziós-lelkészt (keretesben) kérdezte a téma kapcsán, valamint kíváncsiak voltunk arra is, miként értékelhető a jóga orvosi szempontból.

Egymásnak ellentmondó vélemények jelentek meg a jógavitában. Voltak, akik szerint csupán hatékony edzésformáról van szó, amiben felesleges bármilyen spirituális tartalmat keresni, ugyanakkor a 777 blogon megjelent vélemény szerint „a jóga történelmileg a hinduizmushoz kötődő spirituális gyakorlat”. Egészségvédelemről vagy vallásról szól a jóga?

Ruff Tibor: – A jóga hatásmechanizmusát három tényezőre vezethetjük vissza. Az egyik az izomnyújtás természetes stressz- és feszültségoldó hatása. A jóga eredeti környezetében azonban ezt is spirituális célból használták, a meditációs állapot elérése érdekében.

 

Ennél egyértelműbb az összefüggés a másik alapvető eszköz, a lélegzésszabályozás esetében. A lélegzés és a szellem közötti összefüggés mind a héber, mind a görög nyelvben egyértelmű. Az ősi nyelvekben ez az összefüggés általános. De még a magyarban is könnyű belátni a kettő közötti kapcsolatot, hiszen az ősi lél gyökből számos szavunk ered, többek között a lét, a lényeg csakúgy, mint lélegzet vagy a lélek. A jógában az eredeti formájában a ki- és belélegzés szabályozása egyértelműen a vallásgyakorlás része, amit többek között mantrázással – szavak, mondatok monoton, ritmikus ismételgetésével – értek el. A mantrázást amúgy minden sámánisztikus vallásban – a karib-szigeteki vudutól a szibériai sámánokon át az ősmagyar táltosokig – alkalmazzák a révület elérésére a lélegzés szabályozása által. A védikus vallásokat szintén idesorolhatjuk, amelyek egy magasan szervezett társadalomban összetett módon jelentek meg, de az alapjuk szintén a sámánizmus. A meditációs technikák más keleti kultúrákban is központi szerepet játszanak, ilyen például a tájcsi gyakorlatok vagy a zazen meditáció.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: