Kereső toggle

Dr. Mengele a főkonzulátuson

Szaúdi ellenzéki kegyetlen meggyilkolása

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szeptember 28-án Dzsamál Hasongdzsi, a rijádi királyi házhoz egykor bejáratos újságíró, aki 2017 óta önkéntes száműzetésben az Egyesült Államokban élt, felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát, hogy beszerezzen néhány, a házasságkötéséhez szükséges iratot. A diplomáciai képviseleten pár napot kértek a papírok előkészítésére, így Hasongdzsi aznap elutazott Londonba, és részt vett egy Közel-Kelettel foglalkozó konferencián, majd október 2-án kora délután ismét felkereste a konzulátust.

Dzsamál Hasongdzsi és török menyasszonya ekkor még nem sejtették, hogy az újságíró két látogatása közötti időben Szaúd-Arábiából tucatnyi, fogalmazzunk így, szakember érkezett Törökországba abból a célból, hogy különös kegyetlenséggel meggyilkolják és feldarabolják Dzsamál Hasongdzsit.

*

A bestiális gonosztettet a szaúdiak Stephen King-regénybe illő barbársággal és Rejtő-regénybe illő dilettantizmussal hajtották végre. Még az iráni, török és észak-koreai rezsimek gonosztetteihez, a Gülen-, Rusdie- és Kim Dzsong Nam-ügyhöz szokott nemzetközi közvélemény is meghökkent azon, hogy egy hivatalos diplomáciai épületben egy 15 tagú kommandó  – tagjai között a rijádi belügyminisztériumban dolgozó törvényszéki orvosszakértő-kórboncnokkal –gyakorlatilag élve feldaraboljon egy ismert ellenzékit. Ez a legdurvább latorállamok esetében is példátlan.

Ráadásul mindezt gyakorlatilag a török titkosszolgálatok füle hallatára tették: a szunnita világ vezetőjének pozíciójáért Rijáddal élet-halál harcot vívó Törökország hatóságai a jelek szerint minden lényegi információt ismernek a mészárlásról, az elkövetőkről és azok Törökországon belüli mozgásáról, és ezen információk segítségével sikeresen mattolják a saját magát lábon lövő olajmonarchiát.

*

Rijád meggyengülése természetes aggodalommal tölti el Izrael barátait, akiket joggal aggaszt a Rijádnál sokkal Izrael-ellenesebb Törökország, pláne az Izraelt első számú ellenségének tekintő Irán elmúlt évekbeli erősödése. Hasongdzsi – ahogy a Times of Israel cikke fogalmazott – nem volt Izrael barátja, de a közel-keleti országok elitjének máig élő antiszemitizmusa sem volt rá jellemző. Sosem zárkózott el attól, hogy izraeli újságírókkal vagy üzletemberekkel találkozzon. Az, hogy Rijád apologétái halála után igyekeznek Amerika és Izrael ellenségeként és a nemzetközi terrorizmus támogatójaként befeketíteni őt, legalábbis furcsa annak fényében, hogy maga Rijád volt a nyolcvanas évektől kezdve a globális iszlamista terrorizmus első számú szponzora, és éppen Rijádnak van máig nem rendezett elszámolnivalója a szeptember 11-i tömeggyilkosságok áldozataival.

Hasongdzsi brutális kivégzése a maga pőreségében mutatta meg a Nyugat első számú arab szövetségesének valódi arcát, egyben világossá tette azt is, hogy nincsenek „jó”, „nyugatbarát”, „kezelhető” iszlamista rezsimek. Rijádra éppúgy nem lehet tartósan közel-keleti rendezést építeni, ahogy Ankarára vagy Teheránra sem. Ideje leszámolni minden, ezzel kapcsolatos illúzióval.

Olvasson tovább: