Kereső toggle

Diktatúra, zsarnokság?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Diktatúrát kiáltva rohan az utcára Gyurcsány Ferenc, és árulja a dékás street foodot: a forradalmi liberálbolsevizmust. Heller Ágnes a The New York Times-ban arról értekezik, hogy bár Orbán harmadszor is választást nyert, ténylegesen mégis zsarnok. Kim Lane Scheppele a 168 órában úgy vélekedik, hogy „vannak látszatválasztások, amelyeket persze ellenzéki párt nem nyerhet meg, de a felszín alatt ez egy diktatúra”. Régebben is mondogatták ugyanezt, de most a Sargentini-jelentés elfogadását harci kürt hangjaként érzékelték, és támadásba lendültek.

Igazuk lenne? A hangjuk biztos, hogy nagy. Az is igaz, hogy az ellenzék mondhat értelmes dolgokat is, akár igazuk is lehet. Az, hogy Gyurcsány Ferenc valakinek nem szimpatikus, még nem elég ok arra, hogy hazugnak mondjuk. Másrészt a diktatúra szó puszta ismételgetése is hatással van a hallgatókra, ezért érdemes megvizsgálni a valóságtartalmát is. Tényleg zsarnokságban élnénk?

Csak egy-két személyes tapasztalatot osztanék meg ezzel kapcsolatban. Még a választások előtt nagyon gyakran találkoztam hatalmas plakátokkal, amelyek gengszter rablóbandának ábrázolták a kormányzatot és maffiavezérnek a kormányfőt. Száz százalékig biztos vagyok abban, hogy ilyen egy tényleges diktatúrában nem fordulhatna elő. A választások napjára is élénken emlékszem. Amikor elmentem szavazni, az iskola előtt, ahol szavaznom kellett,  csak egy ellenzéki párt plakátja volt ott jogellenesen.

A szavazófülke függönyét behúztam, kiterítettem a hatalmas lepedőnyi lapokat. Rengeteg párt és mozgalom közül választhattam. Bármelyik mellé rajzolhattam ikszet. A helyszínen senki sem súgott, senki nem ellenőrzött. Arra is emlékszem, amikor kezdtek megjelenni a magas részvételi adatok, az egész ellenzék izgatott lett, és már előre látta a győzelmet. Volt újságíró, aki kis híján pezsgőt is bontott. Teljesen biztos, ha győztek volna, akkor Scheppele prof az igazi demokrácia diadaláról nyilatkozna, nem a „látszatválasztásokról”. Hellernek esze ágában nem lenne zsarnokozni az új miniszterelnököt. Talán csak Gyurcsány Ferenc szomorkodna, mert nem ő lett a prime minister, hanem a Karácsony.

Ebből a néhány dologból is látszik, semennyire sincs igazuk a diktatúrát kiáltóknak. Saját kudarcuknak persze ez a legkönnyebb magyarázata. Személyes tapasztalataim teljes mértékben ellentmondanak a zsarnokságról beszélőknek. Bajaink persze vannak, újak és régiek egyaránt, de ezek hazugsággal nem gyógyíthatóak. Márpedig az egy óriási hazugság, hogy Orbán Viktor zsarnok. Ő csak egy sikeres és erős kezű vezető, akit a választásokon le lehet váltani. Ez a valóság. Nagyon unalmas újra és újra a diktatúrázást hallani az ellenzék nagy részétől. Ideje lenne valami mást kitalálni, olyat, ami igaz is.

Olvasson tovább: