hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump és a békedíj
Gavra Gábor publicisztikája

2018. 05. 24.
Finoman fogalmazva vegyes fogadtatásra lelt az amerikai republikánus törvényhozók május eleji kezdeményezése, amely arról szólt, hogy a koreai békefolyamat elősegítésében betöltött szerepe miatt Nobel-békedíj járna Donald Trump amerikai elnöknek. Előzőleg Mun Dzse In dél-koreai elnök adott hangot annak a véleményének, hogy a két Korea közötti közeledés előmozdításáért Nobel-békedíj járna Trumpnak. Mun ezt elődje, a 2000-es, legelső észak–déli csúcstalálkozót tető alá hozó Kim De Dzsung özvegyének szavaira re­agálva mondta, aki szerint a két Korea közötti közeledés előmozdításáért Mun Nobel-békedíjat érdemelne. Mun szerint viszont akinek valójában járna az elismerés, az Trump, akinek döntő szerepe volt a békefolyamat elindításában. (Lásd: Tartósabb lesz-e a koreai béke, mint az iráni atomalku? Hetek, 2018. május 4.) Ehhez a véleményhez csatlakozott lapzártánkkor az egykori demokrata elnök, Jimmy Carter, aki szerint egy sikeres koreai békefolyamat esetén Trump megérdemelné a díjat. De vajon reális-e az elnök Nobel-díjra jelölése? És egyáltalán, van-e jelentősége az elmúlt évtizedek furcsa díjazottjai után még a díjnak?

A koreai békefolyamat – ez világosan kiderült az elmúlt hetekben – tartogat még fordulatokat. Lemondott talál­kozók, dörgedelmes figyelmeztetések Phenjanból és Washing­tonból – az április 27-ei Korea-közi csúcs óta ezek váltakoznak a mosolygó Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és a szívélyességtől majd’ kicsattanó Kim Dzsong Un kézfogásának képeivel.

Lehet, hogy mégiscsak igazat mondott Kim Dzsong Un legjobb amerikai barátja, Dennis Rodman, aki szerint Kim hozzáállása az Egyesült Államokhoz és annak elnökéhez, Donald Trump 1987-es, Az üzletkötés művészete (Art of the Deal) című könyvének elolvasása nyomán változott meg. (A könyvet, ha lehet hinni az egykori NBA-csillag szavainak, maga Rodman ajándékozta Kimnek 2017-ben, a diktátor születésnapjára.) Kim szemmel láthatóan tanult Trumpnak az üzleti életből hozott, és a politika és diplomácia területén is szívesen alkalmazott, gátlásosnak semmiképpen nem nevezhető tárgyalási technikájából, és olyan élvezettel alkalmazza, hogy azt már Washington is sokallja. Mike Pence alelnök nem véletlenül intette óva az észak-koreai diktátort attól, hogy „Donald Trumpot játsszon” a tárgyalások során. Kedden maga Trump nevezte elképzelhetőnek a Kimmel tervezett találkozójának halasztását a Mun dél-koreai elnökkel folytatott washingtoni tárgyalásai során.

Ráadásul komoly nyitott kérdések vannak a reménybeli béketárgyalások tartalmával kapcsolatban is. Az világosnak tűnik, hogy Kim hajlandó beszüntetni nukleáris kísérleteit – de arról még keveset tudni, hogy mi lesz Phenjan már meglévő atomfegyvereinek sorsa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!