Kereső toggle

Stop Kásler

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megszámoltam: április 25. és május 1. között egy hét alatt kereken 55 (ötvenöt) cikk foglalkozott azokkal a kijelentésekkel, amelyeket Kásler Miklós miniszterjelölt mondott (vagy neki tulajdonítanak). Nincs ebben semmi különös, hiszen az egyik csúcsminisztérium új első emberéről van szó. A cikkek túlnyomó része azzal a céllal íródott, hogy bebizonyítsa: Kásler professzort ezek a kijelentések alkalmatlanná teszik a miniszterségre. Ezzel sincs gond, hiszen ha egy fontos kormányzati posztra ajánlott jelölt valóban vállalhatatlan állításokat tesz, akkor jobb időben korrigálni. A sajtó betölti feladatát, őrkutyaként (watchdog) gondosan óvja a közélet egészségét.

De vajon tényleg erről van szó? Az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-főorvosának a jelöléséről a sajtó április 25-én számolt be. Ugyanezen a napon délután jelent meg Balog lehetséges utódja nem hisz az Ősrobbanásban címmel a Mérce gyűjteménye Kásler professzor hat „vállalhatatlan” állításáról, amelyekre aztán a miniszterjelölt elleni kritikacunami épült. Talán nyomdafestéket nem tűrő szavakat használt a főorvos? Nem. Esetleg gyűlöletbeszédet, antiszemita, rasszista kiszólást találtak a múltjában? Erről sincs szó.

Ha ezt a hat idézetet megnézzük, csupa olyan mondatot találunk, ami vagy teológiai vélemény vagy tudományos vitának a tárgya. Csupa olyan vélemény, amiben az emberek egy része hisz, a másik része nem, vagy amivel a tudósok egyik része egyetért, a másik része pedig nem. Mutasson valaki egyetlen olyan közszereplőt, akinek a véleményével mindenki, mindenben azonosul. 

Mi akkor a gond? Mi okozta azt, hogy például az Index, amely portál előszeretettel pellengérezi ki az Origo sokszor tényleg abszurd sorozat-migránsozását, saját felületén és blogválogatásában ugyanezt teszi, amikor cikkek sorozatában uszít egyszerre egy – amúgy szakmai és emberi szempontból támadhatatlan – közszereplővel szemben. Márpedig ez történt: volt olyan nap (április 30-a reggel), amikor az Index főoldalán egyszerre 6 (hat) cikk és a lap által kiemelt blogbejegyzés szörnyülködött azon, hogy Kásler professzor szerint „a Tízparancsolat betartásával a halálos betegségek 70-80 százaléka elkerülhető”. A posztok tobzódtak a degradáló jelzőkben: „kókler”, „sarlatán”, „elszánt ezoterikus”, hogy csak a visszafogottabbakat említsem.

Az, hogy a betegségek és az életmód között kapcsolat van, orvosi doktorátus és több évtizedes szakmai tapasztalat nélkül is belátható. Aki kötött már életbiztosítást, tudja, hogy az árazásban (nyugaton még inkább, de egyre inkább nálunk is) nagyon is figyelembe veszik a káros szenvedélyeket, de még a családi állapotot is. Az is köztudott (ha nem is szívesen beszélnek róla), hogy például az AIDS-hez vezető HIV-fertőzés kiemelt kockázat a partnereiket gyakran váltogató homoszexuális és heteroszexuális emberek között. Nyilván nem minden AIDS-es gyakorló homoszexuális, vagy gyakori partnerváltogató, csak aránytalanul nagyobb közöttük a HIV-fertőzöttség előfordulása. 70-80 százalék? Több vagy éppen kevesebb? Erről lehet vitatkozni, de az összefüggés nyilvánvaló. Ahogyan Kásler Miklós ugyanerről a kérdésről egy másik fórumon elmondta: „Én, mint orvos, azt mondom: (a Tízparancsolat) még népegészségügyi program is, mert ha azt betartják, el lehet kerülni a fertőző nemi betegségeket, néhány daganatos betegséget, de még a lelki és vegetatív betegségek jelentős részét is”.

Aki ezeket a mondatokat gyűlöletkeltőnek, vagy megfélemlítő babonaságnak tartja, annak igazából nem Kásler Miklóssal van problémája. A professzor hiába vezeti évtizedek óta példamutatóan az ország egyik legkiválóbb egészségügyi intézményét, ez most mit sem számít. Kritikusai (nagyjából a teljes balliberális média) szemében ugyanis elkövette a két fő bűnt: hisz a Bibliában és Orbán Viktor mellett áll. És erre nincs bűnbocsánat.

Talán az a gond, hogy valaki hívő értelmiségiként véleményt mond? Aligha, hiszen épp a napokban fedezte fel magának az ellenzéki sajtó azokat a keresztény gondolkodókat és közéleti szereplőket, akik közzétettek egy vitairatot, amelyben kritikus megállapítások fedezhetők fel, akár a jelenlegi kormányzattal szemben is. Az aláírók azonnal megbecsült keresztény értelmiségiek lettek, szemben Kásler Miklóssal, akinek a nevét sokan legszívesebben ugyanúgy kisbetűvel írnák le, mint Nemecsek Ernőét a gittegyleti jegyzőkönyvben.

A Stop Kásler akcióval kapcsolatban senkinek ne legyen illúziója. Nem csak egy miniszterjelölt elleni politikai kampányról van szó: Kásler professzoron keresztül minden olyan hívő tudósnak üzennek, akik szakmai kiválóságukat nem a Biblia ellenében, hanem a Szentírás iránti tisztelettel képviselik. Ez utóbbi pedig már nemcsak a tudósok, hanem minden keresztény hívő integritását érinti.

Olvasson tovább: