hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Korszakhatár
A vasárnapi választás következményei

2018. 04. 12.
Amikor néhány év múlva visszagondolunk a Fidesz 2018-as választási győzelmére, alighanem meg fogjuk állapítani, hogy ez a választás még 2010-hez és 2014-hez képest is komoly következményekkel járt a Fidesz ellenfelei körében – gondoljunk csak a 2014-eshez hasonló eredményt elérő Jobbik, illetve az 1990 óta a legrosszabb eredményét elérő MSZP elnökének lemondására, Simicska Lajos kivonulására a napi- és hetilap-, valamint a rádiópiacról, illetve az Együtt történetének végére.

A választási eredmény – ha lehet hinni a Fideszből vasárnap szivárgó információknak – a kormánypárt vezetőit is meglepte, az ellenzéki politikusokat és a Fidesz-ellenes értelmiségi és médiaelitet pedig egyenesen sokkolta. Mi másnak tudnánk be az országosan szervezett választási csalásról szóló, a 2002-es hídfoglaló és a 2006-os Kossuth téri tüntetőkére emlékeztető elméletek elszaporodását?

A meglepetés és a döbbenet annyiban érthető, amennyiben a Fidesz idén lényegesen, közel 400 ezerrel növelte listás szavazatainak számát, aminek következtében a kormánypárt listás szavazatainak aránya 45-ről 49 százalékra növekedett négy év alatt.

Csakhogy ebből egyáltalán nem következik, hogy ez a növekedés csalással következett volna be. Az elmúlt napokban előkerült ügyek és az NVI vasárnap esti működése azt mutatja, hogy a választás lebonyolítása során korántsem volt minden rendben. Több, akár sok helyen előfordulhattak szabálytalanságok, de országos, szervezett csalásra utaló jel eddig nem került elő. Az ellenzék a csalásról szóló konteók dagasztása helyett jól tenné, ha szembenézne azzal, hogy nemcsak a választást, hanem a kétharmadot sem csalás döntötte el, hanem valami egészen más.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!