Kereső toggle

Baloldal a gödörben - Gyurcsány kivégzi az MSZP-t?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kétezerkilenc tavaszán Gyurcsány Ferenc viharos, sok tekintetben megalázó körülmények között távozott a kormányfői szék után az MSZP elnöki tisztségéből is. Pártja kihátrált a kényelmetlenné váló 2006-os győztes mögül, akit a Jókai utcai MSZP-székház előtt dühös tüntetők le is köptek bukása napján.

A szocialisták zavartan néztek félre, amikor szóba került néhány éve még bálványozott vezetőjük, igyekeztek úgy tenni, mintha semmi közük nem lett volna ahhoz, ami 2004 és 2009 között történt Magyarországon.

A 2010-es választási vereséget követően Gyurcsány eredménytelenül próbálta meg visszaszerezni az irányítást az MSZP-ben; végül Mesterházy Attila 2011 őszén kiszorította őt és támogatóit a szocialista pártból.

Botka László miniszterlenök-jelöltsége volt az utolsó kísérlet az MSZP vezető szerepének helyreállítására.
Aligha tévedünk nagyot, ha azt mondjuk: Gyurcsány legkésőbb ekkortól, de leginkább 2009-es bukása óta arra várt, ami most, 2017-ben bekövetkezett – vagyis az MSZP összeomlására. 2013 őszén-telén még csak annyira futotta az erejéből, hogy elszánt – ellenfelei szerint fanatikus – támogatóival felkapaszkodjon az eredetileg nélküle tető alá hozott ellenzéki összefogás listájára, átmentve ezzel a Demokratikus Koalíciót a 2014 utáni ciklusra – ráadásul egy olyan konstrukcióban, amelynek előre borítékolható bukásáért nem Gyurcsány, hanem a baloldal akkor legerősebb pártjának, az MSZP-nek az elnöke, Mesterházy Attila vitte el a balhét.

Az akkori baloldali belháború legnagyobb győztese természetesen a Fidesz lett, amelynek második kétharmadához döntő mértékben járult hozzá a baloldal szerencsétlenkedése. A második számú győztes a Jobbik lett, amely még a 2010-es váratlan eredményéhez képest is növelni tudta szavazói számát (855 ezerről 1 millió fölé), a harmadik pedig Gyurcsány, akinek parlamentben maradására 2011-es, MSZP-ből történt távozásakor kevesen fogadtak volna.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: