hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szegény bűnbakok

2013. 05. 16.
Múlt vasárnap két kormánypárti korifeus is megnyilatkozott Magyarország és az Európai Unió viszonyáról. Egyikük sem a félvezetők vagy a kvantummechanika tárgyköréből védte meg a diplomáját; Szájer József a jog, Navracsics Tibor a politológia tudora, utóbbi mai napig is egyetemi oktató. Mindkettejükről azt hihetnénk hát, hogy amikor a tanult tárgyukba vágó, vagyis jogpolitikai interjúkat adnak, már csak szakmai hiúságból is kényesen ügyelnek arra, nehogy képtelenségeket mondjanak. Fájdalom, ebben a várakozásunkban nem először kell csalatkoznunk; mind Szájer, mind Navracsics – persze, kétségtelenül magának Orbán Viktornak a retorikája nyomán – ezúttal is olyan fogalmazásmódot használt, ami egyértelművé tette, hogy a lehető legrosszabb véleménnyel vannak a nyilvánosságról: magyarán szólva teljesen tájékozatlannak – ha nem éppen hülyének – tartják potenciális hallgatóikat, illetve olvasóikat.

Navracsics Tibor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában fejtette ki véleményét az Európa Tanács valószínűleg esedékes monitoring-eljárásáról (amely a magyarországi demokrácia és jogállam működését volna hivatva megfigyelés alá vonni), és azt találta mondani, hogy mintha megint „előbb lett volna ítélet, mint tárgyalás”. Ez a beállítás azonban alapjában hamis. Hiszen az Európa Tanács illetékes bizottsága egyelőre csupán arról döntött, hogy majd júniusi plenáris ülésén, mire a Rui Tavares portugál képviselő által jegyzett jelentés elkészül, szavazásra bocsátja a monitoring elindítását. Ha a többség ezt elfogadná, az már felfogható volna egyfajta ítéletnek, mondjuk egy „elsőfokú” verdiktként, de az igazi megmérettetés maga a megfigyelési eljárás, amelynek alapján a tanács minősítheti a magyar viszonyokat. Szó sincs tehát arról, hogy tárgyalás nélkül megelőlegezték az ítéletet – erre az ET eljárásrendje nem is ad módot –, viszont kétségtelen, pusztán a vizsgálat lehetőségének megteremtése sem túlságosan hízelgő a magyar kormányra nézve.

Hogy erre sor kerülhetett, azt Navracsics az európai baloldal összeesküvése mellett a „kritikusok egy részének” ismerethiányával, meg a kormány céljai iránt tanúsított értetlenségével magyarázza; feltételezése szerint a bírálók „nem gondolják, hogy ilyen léptékű változásokra volna szükség”. Itt már valamivel közelebb jár az igazsághoz – ha nem is úgy, amiként sugallni próbálja. Ami a baloldal aknamunkájának paranoid vízióját illeti, azzal foglalkozzanak a politikai pszichológia művelői, de az értetlenség és a kormány céljaival szemben táplált kételyek felemlegetésére érdemes reflektálni. Navracsicsnak ugyanis igaza van: az Orbán-kormány céljait Európában jó ideig egyáltalán nem értették. Ám attól kezdve, hogy megértették, már nem gondolják, hogy azok elfogadhatók.

A kezdeti értetlenség oka egyszerű volt. Senki nem akarta elhinni, hogy Magyarország, egy eminensen alkotmányos jogállam új vezetői csakugyan nekiláttak leépíteni a demokrácia garanciális elemeit és intézményrendszerét. Miért tenne ilyet egy uniós tagország, amely csak két évtizede szabadult a totalitarizmus szorításából, és népének állítólag leghőbb vágya volt a szabadság? Beletelt vagy két évbe, mire Európa egyáltalán felfogta, mi folyik Magyarországon. Kellett ehhez a kétharmados többséggel keresztülvert új alaptörvény, meg annak sorozatos módosításai – de most már mindenütt értik, mit jelentenek „az ilyen léptékű változások”, ahogyan Navracsics aposztrofálja az egyre növekvő demokráciadeficitet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!