Kereső toggle

2010. augusztus 13-ai számunkban írták

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Abszurd történet

A cikk írója kiemelte, hogy Hoffmann Ferencék (Kishont-Kishon szülei) családjában senki sem beszélt jiddisül vagy héberül. De hát ez természetes! A ’20-as években, a Trianon utáni Magyarországon, kivált Budapesten jóformán nem volt zsidó család, amelyben jiddisül beszéltek volna, és egyáltalán nem volt olyan család, ahol héberül beszéltek volna. (A hébert a vallásos családokban természetesen tanulták, de nem azért, hogy beszéljenek rajta, hanem azért, hogy a Bibliát olvashassák.) Az izraeli bevándorlási tisztviselő egész nyilvánvalóan nem „kreatív lazaságból” regisztrálta Ferencet Efraimnak, hanem azért, mert a bevándorláskor az alijázók a születésükkor kapott zsidó nevüket veszik fel, illetve attól fogva Izraelben hivatalosan is azt használják.
Kiss Erzsébet, tanár
Budapest

Terror a Szigeten

Zagyva Gyula a kedvenc jobbikos képviselőm! Végre egy jobbikos ember, aki nem rejti véka alá a valódi terveit, elképzeléseit, aki nem beszél virágnyelven, áthallásokkal, hogy úgy is lehessen érteni, de amikor rákérdeznek, akkor persze nem úgy gondoltam. Nem használ megtévesztő kliséket, nincs rajta semmilyen kulturális máz, amely eltakarná a valódi szándékait. Nem beszél a sajátjaival egyféle módon, azután meg kifelé, a kívülállók felé más stílusban. Feltárja teljes valójában a terveit, céljait, nem köntörfalaz. Nála nincs demokrácia, és kész. A demokrácia eszköz arra, hogy megszerezze, amit akar, és utána felszámolja a demokráciát. Ennyi. Amikor én vagyok hatalmi helyzetben, akkor azt csinálok, amit én akarok. Megmondom, mit tegyél, mit csinálj, miben higgy. Ha pedig ez nem tetszik, és mást hiszel, akkor a zsidó-liberális média kiszolgálója vagy. Kétpólusú világ. Vagyunk mi, és vannak ők. Nekünk teljesen igazunk van mindenben és mindenkor, nekik soha semmiben sincs igazuk. És ha képtelen vagy ezt elfogadni, akkor ezt majd beléd verjük.
Minden pártban vannak zagyvagyulák. Ez elkerülhetetlen. A kérdés az, hogy egy párt hogyan kezeli a saját Zagyváit, és ez mutatja meg, hogy vajon a párt tényleg fontosnak tartja-e a demokráciát, és demokratikus keretek között akar-e működni. Vagy az egész csak cukros máz, amely azonnal leolvad, ha a hatalom közelébe jutottak.
Név és cím a szerkesztőségben

***
Mindenekelőtt szeretném megköszönni azt, ahogyan lapjuk kiáll az igazság és igazságosság mellett. Köszönöm a bátorságukat. A Terror a Szigeten című cikkük felébresztett. Megdöbbentő, hogy 2010 Magyarországában ez megtörténhet. Megdöbbentő, hogy azok az emberek, akik ilyeneket művelnek, az Országház padjait koptatják. Elkeserítő! Hogyan jutott idáig megint ez az ország?! Hogyan lehet, hogy a második világháború borzalmai után ismét az Országházban vannak azok az eszmék, ideológiák, amelyek egyszer már milliók pusztulásához vezettek?! Hogyan lehet ez? Az embernek szinte nehéz elhinni, amikor olvassa ezeket a sorokat, hogy ez valóság. Pedig ez a magyar valóság.
Szeretném ezért tiszteletemet kifejezni a főszerkesztő úrnak és a lap minden alkalmazottjának azért a munkáért, amit végeznek. Köszönöm, hogy bátorsággal állnak ki a valódi igazság, valódi értékek mellett, ebben a „jobbsors” sújtotta országban.
Nagy Gábor
Székesfehérvár

Nyócker

Cikkükben tökéletesen alaptalan megállapítás (az idegenvezető Baglyas György szíves közlése alapján), miszerint a Magyar Rádióban kém- és lehallgató stúdió működött. Vajon minek egy rádiónak kémstúdió, sőt, egyáltalán: kit-mit hallgatnak ott le, ki-mi után kémkednek ott?
A félreértést talán az okozza, hogy a Magyar Rádió elnökségi épületébe beleépítettek egy „atombiztos” betonbunkert, azzal a céllal, hogy háború esetén, a stúdióépület esetleges lebombázása után onnan foly- tathassák a műsorszórást.
Szegi Aba

Mellékjövedelem

Zimány Linda esete egyáltalán nem kirívó. A háziorvosi rendelőkben rendszeresen előfordul, hogy finoman szólva jól szituált betegek jönnek a közgyógyos (ingyen járó) gyógy- szerekért, illetve segélyigénylő lapot kitölteni, stb. Ahhoz semmi közünk, hogy az önkormányzat, illetve az OEP felé hogyan papírozzák le a rászorultságukat, de kevésbé éreznénk magunkat hülyének nézve, ha nem a legmenőbb cuccokban és nem ékszerekkel teliaggatva jönnének a rendelőbe. Legmókásabb meghallgatni, hogy hova van a repjegy, miközben az igénylőlapra szíveskedjek a lehető legtöbb gyógyszert feltüntetni… A tökéletesen indokolatlan táppénz- és leszázalékolási kérelmeket meg jobb, ha nem is említjük.
doktrina
http://haziorvos.blog.hu

Miért nem keresztény párt a Jobbik

A Jobbik a volt magyar fasiszta párt, a nyilasok, vagy más néven hungaristák utódpártjának tekinthető. Ezek a fasiszták a magyar vagyon legalább 80 százalékát kitevő, eredetileg zsidó tulajdont képező értékeket ellenszolgáltatás nélkül átadták barátaiknak, a német náciknak. Hogy hiányzik ez a vagyon most a magyar költségvetésből!
A fasiszta nézetek egyúttal magyar- ellenesek is, mert nem csupán a magyar népesség legfeljebb öt százalékát kitevő zsidóknak, hanem az egész magyar népnek anyagi és emberi kárt okoztak. Nemcsak embertelen volt a holokauszt, de például Bródy Imrének, a kriptonlámpa feltalálójának, vagy Richter Gedeonnak, a Kalmopyrin feltalálójának Dunába lövése súlyos kárt okozott az egész magyar népnek.
Ugyanakkor a zsidók értékeit szállító, úgynevezett aranyvonat tartalmát az amerikai hadsereg hadizsákmánynak tekintette, annak ellenére, hogy még éltek vagy az értékeket beszolgáltató magyar illetőségű zsidók, vagy azok jogos egyenes-, illetve oldalági örökösei. A hadizsákmányt 50 év múlva vissza kell szolgáltatni oda, ahonnan származik, különben átkot hoz annak fejére, aki azt visszatartja. Megírtam érveimet az amerikai követségre is, és felhívtam a figyelmet arra, hogy a spanyol Nagy Armadát az indiánoktól elrabolt aranyzsákmány megszerzésének 50. évfordulóján verte szét a vihar, és Spanyolország akkor vesztette el tengerek feletti hatalmát.
Dr. Freud Gézáné
Aranydiplomás fizikus és okleveles elektromérnök

Devizahitelesek sikolya

Szinte már szlogenné vált az efféle megjegyzés: „sajnálatos a törlesztőrészletek növekedése, de az árfolyamkockázatra felhívtuk a figyelmet”. Így van, benne áll minden hitelszerződésben is. Ahogyan az is benne foglaltatik a szerződésben, hogy a bank egyoldalúan módosíthatja a kamat mértékét. De ki gondolta volna, hogy ezt rendszeresen el nem mulasztják meglépni? És erről hallani nagyon ritkán, pedig ezzel az egyoldalú módosítással (értsd: növeléssel) éltek és élnek is. Az én „bankom” például három év alatt háromszor – éspedig válság előtt, válság után egyaránt. Ez önmagában, minden árfolyam-ingadozás nélkül a havi törlesztőrészletet 40 százalékkal, azaz majdnem másfélszeresére növelte. És ez az, ami húsbavágó, nem az, hogy 160 forintról mondjuk 200-ra ugrott a frank árfolyama; ez „csupán” 25 százalékot jelent, a „bukás” harmadát. Hogy a kamatemelés mennyire általános, nem tudhatom, de feltételezem, hogy a többi hitelintézet is a profit növelése mellett intézkedett, nehogy lemaradjanak a versenyben… A bankadó várható bevezetése pusztán ürügyet ad a hitelezőknek a további kamatemelésre.
Nem tisztem megválaszolni, miért lehet jobb érdekérvényesítő eszköz a jogos járandóságuk behajtására azoknak a kezében, akik hite- lezik a javakat (ingatlanokat), azokkal szemben, akik ezeket a javakat (ingatlanokat) előállítják: megtervezik és megépítik. Vállalkozásom erősen függ az építőipartól. Az építőiparban tudvalevőleg szinte kinevetik, aki egy 90 napos fizetési kése- delem miatt problémázik; míg a bank ilyenkor már erélyesen mozgósítja a behajtók osztagát, akik ha sikertelenül járnának, akkor is csak közeleg a játék vége, amikor „a bank mindent visz”.
Név és cím a szerkesztőségben

Olvasson tovább: